Autor Wątek: buty zimowe na rower...  (Przeczytany 5974 razy)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Odp: buty zimowe na rower...
« 26 Sty 2014, 12:24 »
Ja rozumiem, że ktoś może nie mieć takich problemów, ale ja niestety je mam. Przy jeździe w letnich SPD i neoprenowych ochraniaczach Accenta poniżej +5 stopni Celsjusza jest mi w nich zdecydowanie za zimno - palce najpierw czerwienieją, a potem sinieją i bolą. Dlatego chciałbym kupić taki but, w którym spokojnie kilka godzin sobie przy mrozie pojeżdżę, nie robiąc sobie krzywdy.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 26 Sty 2014, 13:10 »

http://www.wiggle.com/northwave-celsius-arctic-gtx-gore-tex-winter-mtb-boots/

powyżej masz opinie; buty te dostępne są również w RP

Linkowane northwave wygrały porównanie w Trekkingbike; sidi, shimano, lake były jeszcze droższe.
Dobrze też wypadły mavic drift /180 eur/, vaude termatic rc /150 eur/.

Mam jak Ty. Zakładam ciepłe skarpety, buty, w których zwykle jesienią/wiosną jeżdżę, na wierzch ochraniacze od deszczu. Dla mnie pomaga/działa przynajmniej przez 2 godz. jazdy w dnie takie jak wczoraj, dziś.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 26 Sty 2014, 13:30 »
Nie sądzę by kolega byłby nimi zainteresowany skoro prezentował buty za 100 zł. Wiem, że lubisz prezentować świetne produkty (pierwsze buty cena ok. 849 zł) ale większość osób tutaj nie są w stanie ich kupić a jak by byli to by po prostu nie pytali a by kupili. Nie sztuką poradzić najlepszy produkt na rynku ale najlepsza jest taka rada, która pomoże. :)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 26 Sty 2014, 14:06 »
Tak, buty powinny mieć większy rozmiar niż normalnie, weź na tyle duże, żeby po włożeniu dwóch par skarpet nie było żadnego uwierania. Zawsze możesz dorzucić też sobie worki foliowe.

Najłatwiej wychłodzić stopy w butach które przewieje, więc buty z membranami i dużą ilością tworzyw sztucznych powinny dawać radę.

Możesz też spróbować wykorzystać 'letnie' ochraniacze na buty, nawet jak nie nasuniesz całych (bo but jest większy) osłonięcie go od przodu powinno dawać radę. Powyżej kostki złapiesz wtedy opaską, oczywiście tak, żeby była luźna i nie uciskało i powinno dużo poprawić.

Poza tym, jak w trakcie jazdy stopy zaczynają marznąć, to dobrze jest zejść z roweru i przez chwilę pochodzić, poskakać itp., stopy wtedy się szybko zagrzeją.

Offline Mężczyzna Rolf

« 26 Sty 2014, 15:25 »
Zgadza się Yoshko, nie chcę wydawać 850 zł za buty, zwłaszcza że tyle dałem za cały rower :-) Ale jak będę obrzydliwie bogaty, to już wiem, na co mogę przeznaczać kasę :D

Możesz też spróbować wykorzystać 'letnie' ochraniacze na buty, nawet jak nie nasuniesz całych (bo but jest większy) osłonięcie go od przodu powinno dawać radę. Powyżej kostki złapiesz wtedy opaską, oczywiście tak, żeby była luźna i nie uciskało i powinno dużo poprawić.

A nie rozwalę tych ochraniaczy od spodu? Myślałem nad połączeniem aktualnie posiadanych butów trekingowych z jakimiś lepszymi ochraniaczami typu np. Gore Bike Wear (i tak znacznie tańszymi niż ocieplane SPD), ale ostatecznie zrezygnowałem z tego pomysłu, gdyż takie ochraniacze mają z dołu jedynie dziury na bloki, a pozostała część podeszwy jest osłaniana delikatnym neoprenem - który łatwo się rozerwie podczas jeżdżenia na pedałach platformowych (które mają od góry "ząbki" antypoślizgowe). Mam rację? Czy też może istnieją jakieś specjalne ocieplacze na buty z wytrzymałą, solidną podeszwą?

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 26 Sty 2014, 16:27 »
Nie sądzę by kolega byłby nimi zainteresowany skoro prezentował buty za 100 zł. Wiem, że lubisz prezentować świetne produkty (pierwsze buty cena ok. 849 zł) ale większość osób tutaj nie są w stanie ich kupić a jak by byli to by po prostu nie pytali a by kupili.

Nie mam ich, żadnych innych specjalistycznych. Nie wiem, ile kto na co chce/może wydać. Znacznie lepiej by było, gdyby - o coś pytając /lampki, trampki.../ - od razu podawać zakresy cenowe. Sytuacja wówczas byłaby czytelna. Również nie mogę wiedzieć, czy zainteresowany przeze mnie podaną informację posiada, więc czy nie tylko ew. wyda/kupi, jednak - jeśli - w stosunku jakości/ceny zrobi to dobrze (sprzedawca sprzedaje co ma/na czym zarabia).
Postawa milczenia, niezaangażowania - wobec pilności potrzeby - pewnie jest bezpieczniejsza. Zawsze można skrytykować, przytyknąć.

Nie sztuką poradzić najlepszy produkt na rynku ale najlepsza jest taka rada, która pomoże. :)

Mam jak Ty. Zakładam ciepłe skarpety, buty, w których zwykle jesienią/wiosną jeżdżę, na wierzch ochraniacze od deszczu. Dla mnie pomaga/działa przynajmniej przez 2 godz. jazdy w dnie takie jak wczoraj, dziś.

(Czemu siadłeś na mnie?)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 26 Sty 2014, 16:31 »
Może być, że rozwalisz. Moje ochraniacze których używam czasem w taki sposób są już styrane i dodatkowe uszkodzenia na nich wrażenia nie robią. Ale one mają dosyć spore te dziury od spodu.

Ew. niejaki rafalb z forum szyje takie rzeczy, możesz popytać.

Offline Mężczyzna Rolf

« 26 Sty 2014, 20:03 »
Dzięki Panowie za wszystkie rady. Reasumując - wybiorę się do Decathlonu, pooglądam buciki i się zastanowię :)

Offline Mężczyzna dracorp

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 05.07.2013
    • Dziennik rowerowy…
« 27 Sty 2014, 09:25 »
A nie lepiej poszukać wojskowych butów Mickey Mouse? Kiedyś ich szukałem ale z rozmiarówką było dziwnie i ostatecznie nie kupiłem.
Na co dzień chodzę w jakimś modelu Salomona. Podczas chodzenia i stania są dobre ale na rowerze to noga marznie.
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 27 Sty 2014, 14:21 »
Waxmund podczas MRDP podsunął mi pomysł, aby w kryzysowej sytuacji wkładac folię NRC do buta - ktoś testował zima? Pomaga to lepiej niz zwykła foliówka?
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 27 Sty 2014, 15:06 »
Testowałem na pamiętnej majówce 2011. Miałem folię NRC, która robiła mi za podłogę pod tarpem. Warunki były takie, że pociąłem ją, część wsadziłem pod koszulkę dla ocieplenia, część w buty. Dla mnie nie było różnicy jeśli w butach miałbym NRC a foliówkę. Na docieplenie korpusu...może trochę to dało...może...

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 27 Sty 2014, 15:46 »
Łukasz78 z Bikestatsa jeździł przy temperaturze -2-4'C bez żadnych rękawiczek
To już jest przykład ekstremalnie dobrego krążenia, przy tyh temperaturach to zaczynam myśleć o przerzuceniu się na rękawiczki narciarskie, a nie założeniu jakichkolwiek.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna yurek55

• 2015-11217; 2016-11305; 2017-12740 (Rapha500)
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.09.2013
    • Jurek rowerowy
« 30 Sty 2014, 11:33 »
Waxmund podczas MRDP podsunął mi pomysł, aby w kryzysowej sytuacji wkładac folię NRC do buta - ktoś testował zima? Pomaga to lepiej niz zwykła foliówka?

Ja użyłem wczoraj po raz pierwszy i jestem zadowolony z efektu. Tylko tak jak napisałem na blogu http://yurek55.bikestats.pl/1082636,Moje-zastosowanie-folii-ratowniczej.html, lepiej chyba tę onucę włożyć pomiędzy dwie skarpety, nie na gołą nogę. W każdym razie stopy po przyjeździe były ciepłe, ale nie przepocone. Nie wiem jak by to wyglądało przy dłuższym (4-5h) jeżdżeniu ale uważam, że od plastikowej folii jest lepsze.

Rower to dziwny pojazd, jego pasażer jest jednocześnie jego silnikiem.
"Drzwi mego domu to magiczna furtka między krainą lenia a rowerem" - eranis

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 30 Sty 2014, 11:38 »
Dłużej będzie kiepsko, wilgoć będzie bezpośrednio na skórze bo nie ma gdzie odparować.
Może lepiej zestaw, skarpety wełniane i na to folia. Wełna dlatego bo nawet jeżeli będzie wilgotno to będzie może i ciepło.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum