Autor Wątek: Jaki wybrać rower?  (Przeczytany 3081 razy)

Offline Piter

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 19.02.2011
Jaki wybrać rower?
« 19 Lut 2011, 15:37 »
Cześć!
Moim wielkim marzeniem jest kilku, klikunasto dniowa wyprawa rowerowa. Niestety każdym marzeniem idą jakieś problemy, przeciwności. Moim pierwszym problemem jest własnie rower. Zastanawiam się jaki wybrać i jaki będzie odpowiedni dla mnie. Zastanawiam się czy jest mozliwość wyruszenia na wielodniową wyprawe na rowerze MTB czy koniecznie musi być rower trekkingowy. Mam rodzine w górach i lubie tam pojeździć na rowerze. Teren zabardzo ciekawy nie jest i rower trrekingowy zadługo by tam nie pojeździł. Na dwa rowery niestety mnie nie stać i nawet nie mam zabardzo gdzie je przechowywać:/ Proszę o rade doświadczonych ludzi.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Jaki wybrać rower?
« 19 Lut 2011, 16:02 »
Ważne żeby MTB miał otwory na bagażnik :)

Offline Piter

Jaki wybrać rower?
« 19 Lut 2011, 16:14 »
A nie będzie to zbyt męczące? Jak narazie w sklepie w oko wpadł mi taki rower http://www.kross.pl/rower/88-HEXAGON_V6.html Jakieś opinie?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Jaki wybrać rower?
« 19 Lut 2011, 16:22 »
a czemu męczące ? bo trochę bardziej pochylony ? eee tam. odciążysz za to trochę plecy i tyłek. nie ma tego złego  :wink:  
jedni lubią jeździć wyprostowani, inni wolą bardziej agresywną geometrię.

fajny rower, ma tylne mocowania na bagażnik, nada się.
Choć w tym budżecie to bardziej celowałbym w coś używanego, bo ten ma trochę kiepski osprzęt (za tą kasę nowy rower - nic dziwnego...)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Piter

Jaki wybrać rower?
« 19 Lut 2011, 16:29 »
Słaby osprzęt? Nie zabardzo znam się na tym, a ty co byś zaproponował w podobnej cenie?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Jaki wybrać rower?
« 19 Lut 2011, 17:21 »
ja jako jezdziec z malutkim stazem [11 miesiecy] mysle, ze ta v6 moze nie byc zla jak na poczatek. Ja tez dysponowalem ograniczonym budzetem i dlatego w czerwcu kupilem sobie Hexagona V4 za 1100 zl. Osprzet wiadomo - nie jest to klasa swiatowa, ale po prawie 3500 km rowerek trzyma sie dzielnie. Mam nadzieje, ze tak bedzie dalej. Oczywiscie jakbym dysponowal lepszym sprzetem to pewnie i osiagi bylby lepsze, ale i tak jestem zadowolony. Udalo mi sie na nim bez problemow dojechac do Pragi, zrobic 300 km w ciagu jednego dnia i jedyne na co moglem narzekac to na swoje umiejetnosci, doswiadczenie i forme.

Poki co wymienilem w nim tylko tylna opone. Dosc mocno sie starla do Pragi, podejrzewam ze to kwestia obciazenia sakwami i 30 stopniowym upalem. No ale nic dziwnego, skoro szukalem kiedys ja w sieci i mozna ja kupic za 25 zl :P

Wiadomo - fajnie byloby sobie sprawic rower z duzo wyzszej polki, ale przeciez nie kazdego musi byc na to stac. Poza tym sam jestem raczej zwolennikiem teorii malych kroczkow. Marzenia da sie spelnic rowniez na tej V6, a wraz ze wzrostem umiejetnosci, doswiadczenia, wiedzy i rozrostu marzen oraz portfela bedzie mozna pomyslec nad czyms lepszym :)

pzdr
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline miszne

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 20.02.2011
Jaki wybrać rower?
« 20 Lut 2011, 16:25 »
Piter ważne zebyś miał motywacje i cel. :] Rodzaj roweru zależy włąsnie od własnych upodobań.. ja śmigam na mtb i po górach i na szosie. Mam ochote na jazde w górach zmieniam opony i juz jestem w terenie. Jade na wyjazd z sakwami, zmiana kół i juz asfalt:)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Jaki wybrać rower?
« 21 Lut 2011, 22:36 »
Oczywiście, że można na MTB! Szerokiej drogi! :D
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Piter

Jaki wybrać rower?
« 22 Lut 2011, 16:44 »
Dzięki za rozwianie moich wątpliwości. Mam jeszcze kilka pytań. Czym różny się rower krossa hexagon v6 rocznik 2010 od hexagona v6 rocznik 2011? Jakie są lepsze hamulce tarczowe czy v-brake.
pozdro

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Jaki wybrać rower?
« 23 Lut 2011, 20:06 »
Nie wiem, czym się różnią te rowery. Daj linki, to porównamy.

Co do hamulców to odradzam tarczówki montowane w tanich rowerach - prawdopodobnie będą z nimi same problemy (bo są to tarczówki z najniższej półki, pewnie w najlepszym razie Auriga Comp).
Na wyprawy po asfalcie (nawet w górach z ciężkim bagażem) V-brakes w zupełności wystarczą. Przy tym są znacznie tańsze od tarczówek (więc w tej samej cenie dostajesz albo w miarę porządne hamulce wśród "fałek" zamiast najniższej półki wśród tarcz i jeszcze lepszy osprzęt na dodatek, albo po prostu rower jest tańszy, bo nie ma tego lepszego osprzętu). Poza tym w "fałkach" nie za bardzo ma się co zepsuć, a regulacja jest banalna.

Offline Piter

Jaki wybrać rower?
« 23 Lut 2011, 20:43 »
Cytat: "aard"
Nie wiem, czym się różnią te rowery. Daj linki, to porównamy.

Proszę:
rocznik 2011: http://www.kross.pl/rower/88-HEXAGON_V6.html
rocznik 2010: http://www.kross.pl/rower/37-Hexagon_V6.html

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Jaki wybrać rower?
« 23 Lut 2011, 22:00 »
Oba bardzo ładnie wyglądają i oba odradzam ze względu na potencjalnie badziewne hamulce. Znajdź którykolwiek z tych modeli na fałkach, a za zaoszczędzone pieniądze kup odpowiednie opony, bagażnik etc i w drogę! :)

No, chyba że zamierzasz na tym rowerze ujeżdżać też jakiś konkretniejszy teren. Wówczas pomyśl nad wyższym modelem właśnie ze względu na hamulce.

Aha, żadnego z tych amorków nie znam. Pewnie są podobnej klasy, ale głowy za to nie daję.

Offline Piter

Jaki wybrać rower?
« 24 Lut 2011, 08:57 »
A nie da się w sklepie przy zakupie w tej samej cenie lub taniej wymienić hamulce? Wujek kiedyś jak kupował rower to na miejscu za niewielka dopłatą wymienił sobie manetki na inne. Dało by w tym przypadku tak zrobić?

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Jaki wybrać rower?
« 24 Lut 2011, 10:39 »
Wymiana z tarcz na v-ki nie jest taka prosta. To znaczy jest ale pod pewnymi warunkami.
Obręcze muszą mieć powierzchnię cierną. W przypadku nowych rowerach na tarczówkach często jest tak, że obręcze są tylko do tarcz przystosowane. Nie znam tych obręczy co pokazałeś ale obawiam się, że właśnie taka sytuacja tu występuje. Mają w nazwie Disc co może oznaczać, że nie będą współpracować z v-kami.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum