Autor Wątek: Polska z S na N wzdłuż wschodniej granicy  (Przeczytany 5778 razy)

Offline annaoj

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.09.2010
Jechałam przez nasyp na Siemianówce rowerem trekingowym.
Część środkową niestety trzeba pokonać prowadząc rower jeśli nie chce się odbić siedzenia jadąc po gruzie wysypanym wzdłuż torów. Od strony północnej jest na nasypie dość wygodna droga gruntowa służąca na co dzień wędkarzom, którzy wjeżdżają tam samochodami.
Od strony południowej widziałam tabliczkę z zakazem zbliżania się do nasypu co nie muszę chyba mówić, że jest zupełnie ignorowane przez wszystkich.
Parę moich zdjęć z drogi wzdłuż wschodniej granicy można zobaczyć na stronach:
http://obiezyswiat.org/index.php?gallery=14296
http://obiezyswiat.org/index.php?gallery=14356
annaoj

Offline Mężczyzna zarazek

• Miasto: Okolice Wwy
  • Na forum od: 09.03.2007
    • http://zarazek.bikestats.pl
Też przebyłem (maj 2008) ów nasyp bez problemów, choć czasem ponoć SG potrafi robić problemy:

W Jałówce postanawiamy skrócić trochę drogę i pojechać groblą wzdłuż nasypu kolejowego przecinającego zalew Siemianówka. Niestety będąc na grobli po ujechaniu około 2 km zatrzymuje nas patrol straży granicznej. Witają nas zagadkowym pytaniem - a dokąd to zmierzamy? Uprzejmie odpowiadamy, że torami przez zbiornik wodny do Siemianówki i dalej do Białowieży. Okazuje się, że przepisy graniczne zakazują poruszania tym szlakiem. Żołnierz waha się ale ostatecznie usztywnia stanowisko. Musimy zawrócić. Przez Szymki i Rybaki docieramy do tamy tworzącej zalew.

Źródło: http://cyniczny.piaseczno.com.pl/suwalki.htm

Offline marcinolsz

• Miasto: Celestynów
  • Na forum od: 21.02.2011
Dzięki za rady i fotki:)

Offline marcinolsz

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Dlaczego odbijacie w Stawkach na lewo i omijacie cerkiew w Jabłecznej i co ciekawego jest w Szostakach i Zagaciach, ze zawracacie w tych miejscach? :)
W Łobaczewie Dużym są fajne pozostałości po forcie, w Neplach kamienna baba i czołg. Proponuje też skręcić z 698 w Starym Pawłowie w stronę Starego Bubla i tamtędy na Gnojno.
W Mierzwicach tez fajnie byłoby przetransportować się mostem kolejowym ale niestety jeszcze tego nie robiłem, więc nie wiem jakie tam są warunki dojazdu.

Offline Mężczyzna RadekSki

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 13.02.2011
Końcówka trasy na Suwalszczyźnie moim zdaniem zdecydowanie lepsza w wersji proponowanej przez piotbor.

Dojechać do Suwałk i nie zahaczyć przynajmniej, o Suwalski Park Krajobrazowy to wg mnie błąd.

Offline marcinolsz

Dzięki za sugestie... Yoshko fajnie że piszesz o tych miejscach, bo te tereny są dla mnie mało znane.
Co do Suwalszczyzny to zgadzam się, jednak jest to teren mi bardzo dobrze znany i często odwiedzany, więc w mojej wersji trasy SPK jest ominięty. Po porostu i tak będę w te wakacje zaglądał w tamte rejony nie raz.  No ale i tak koniec końców wybierzemy wspólną trasę, więc pewnie po Suwalszczyźnie trochę więcej po błądzimy.

Offline marcinolsz

Szostki i Zagacie to błędy w oznaczeniu... przepraszam.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Jeśli napiszesz co dokładnie Was interesuje podczas wycieczki to postaram się coś polecić w moich okolic. :)

Offline marcinolsz

Jeśli chodzi o mnie to stara architektura, jakieś ruiny, wioski ze starą zabudową. Jak znasz jakieś malownicze miejsca ( w sensie krajobrazu) to również możesz coś polecić:)

Offline TOMEK_727

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 20.02.2010
Coś cicho w temacie,a wakacje coraz bliżej!
Jeśli chodzi o mnie to się nie rozmyśliłem.

Offline piotbor

• Miasto: Olecko, Olsztyn
  • Na forum od: 16.05.2010
Temat jak najbardziej aktualny, w boże ciało jedziemy na rozgrzewkę nad biebrzę, będzie to jakoś mniej więcej w dniach 23-26 czerwca, dokładnie nie wiem, nie chce decydować bez Marcina.

Offline marcinolsz

Więc Tomku zapraszamy na pokład. Na początek jedziemy nad Biebrzę (tak jak pisał Piotrek). Rozpoczniemy pewnie 24 (jeśli Piotrkowi też będzie pasowało). To będzie wyjazd zapoznawczy, na nim pewnie ustalimy jakieś konkretniejsze szczegóły długiego wyjazdu.
Napisz co sądzisz o naszych wstępnych planach (trasach itp.) czy Ci pasują, czy masz jakieś propozycje. Tak jak pisałem we wstępie, jest to wyjazd nie dla wyczynu tylko dla frajdy ze zwiedzania wschodnich rubieży Polski.

Offline marcinolsz

Długi wyjazd zmienił termin.... ruszamy 5 lipca.

Offline marcinolsz

Rozgrzewka nad Biebrzą już zrobiona :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum