Autor Wątek: Mój patent na....  (Przeczytany 285908 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Odp: Mój patent na....
« 5 Maj 2017, 13:01 »
No chyba :) A przy okazji łatwo zdjąć np. jak zaczyna padać czy chce się zrobić zdjęcie z samowyzwalacza.
Patent jest naprawdę genialny, w Patagonii nosiłam tak aparat przez tydzień z rzędu (razem z ciężkim plecakiem) i nigdy nie bolała mnie szyja.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 16 Paź 2017, 10:22 »
Na ostatnim wyjeździe wymyśliłam genialny patent na rozwiązywanie absolutnie nierozwiązywalnych supłów. Wystarczy wcisnąć w środek najmniejszy klucz imbusowy, chwilę pogmerać i gotowe!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 16 Paź 2017, 10:28 »
Brawo Ty!
Ale patentu nie dostaniesz. Wymyśliłaś marszpikiel  ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 16 Paź 2017, 10:35 »
Aż musiałam sprawdzić co to :D

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 16 Paź 2017, 19:09 »
Ja też  ;D
To i ja się pochwalę, że poradziłem sobie z telepiącym się błotnikiem przednim, którego końcówka latała na boki i ocierała o oponę co mnie wnerwiało. Zastąpiłem jednak drut aluminiowy, z którego wykonany był pałąk drutem stalowym o fi 2mm i zamiast od wnętrza błotnika dałem go na zewnątrz. Irytująca przypadłość wydaje się rozwiązana.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 20 Paź 2017, 13:27 »
Osłona na tylny widelec:

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna kotek_terrorysta

• Miasto:
  • Na forum od: 22.08.2018
    • Moje podróże
« 15 Lis 2019, 18:25 »
Na ekspresowe łatanie dętek.

Przez jakiś czas używałem kilku różnych slimów do opon. Przekonałem się jednak że mają trzy ogromne wady
 - nie zawsze uszczelniają, zwłaszcza jeśli uszkodzenie jest choć trochę po boku
 - przestają działać przy ujemnych temperaturach
 - ciecz wypływająca przy przebiu powoduje że ciężko nakleić łatę.

Znalazłem taśmę do łatania kitów - TearAid. Ten wynalazek występuje w wersji A i B. Jedna jest do PCV i podobnych, druga do gum.
Mam kilka łatek wyciętych z tej taśmy.

Naprawa wygląda tak:
- znajdź dziurę
- za pomocą chusteczki z izopropanolem (takiej do odkażania przed zastrzykiem) odtłuść powierzchnię
- od taśmy oderwij podkłąd.
- przyklej na dziurę zaczynając od jednej strony tak żeby wycisnąć powietrze
- potrzymaj 30 sek
- można już założyć dętkę, napompować i jechać dalej.

Myślałem że to będzie do doraźnych napraw, ale przejechałem z takimi łatami >1200km zanim wymieniłem dętkę.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 15 Lis 2019, 18:34 »
Naprawa wygląda tak:
- znajdź dziurę
- za pomocą chusteczki z izopropanolem (takiej do odkażania przed zastrzykiem) odtłuść powierzchnię
- od taśmy oderwij podkłąd.
- przyklej na dziurę zaczynając od jednej strony tak żeby wycisnąć powietrze
- potrzymaj 30 sek
- można już założyć dętkę, napompować i jechać dalej.

Myślałem że to będzie do doraźnych napraw, ale przejechałem z takimi łatami >1200km zanim wymieniłem dętkę.

To czym to się różni od łatki samoprzylepnej? Przecież są dedykowane łatki rowerowe, które nie wymagają stosowania kleju do gumy.

• Miasto:
    • Moje podróże
« 15 Lis 2019, 18:52 »

To czym to się różni od łatki samoprzylepnej? Przecież są dedykowane łatki rowerowe, które nie wymagają stosowania kleju do gumy.

Próbowałem kilku różnych rodzajów rowerowych łatek samoprzypelnych, ale zawsze były z nimi problemy. TearAid to jedyne co znalazłem i co faktycznie działa bez problemów. Poza tym tą taśmą możn naprawić namiot, kurtkę i pękniętą wannę.
 Kupiłem ją kiedyś żeby podklejać przetarcia w nitrilonowym kajaku, ale do tago akurat słabo się nadaje.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 15 Lis 2019, 18:54 »
Tyle, że łatki zrobione klasycznym sposobem są "na zawsze" i nie trzeba wymieniać dętki. O wiele bardziej ekologicznie ;)

My home is where my bike is.

• Miasto:
    • Moje podróże
« 15 Lis 2019, 19:13 »
Tyle, że łatki zrobione klasycznym sposobem są "na zawsze" i nie trzeba wymieniać dętki. O wiele bardziej ekologicznie ;)

A - o jednym zapomniałem napisać. Klej z tej taśmy rozpuszcza się pod wpływem alkoholu. Po przyjeździe do domu, można na spokojnie siąść w cieple i zrobić oponę do porządku zwykłą łatą na klej.

Mnie taśma podpasowała wyjątkowo, bo jak jadę do pracy i złapię gumę to jestem spóźniony tylko o kilka minut. Poza tym, jak jest akurat środek listopada i leje, albo początek lutego i jest poniżej minus 20 to każda chwila zaoszcządzona na klejeniu jest bezcenna.
 Taśma łapie tak samo przy +40 stopniach i -30. Specjalnie to sprawdzałem.

Taśma ma jak dla mnie jedną wadę - za kawałek szeroki na 80mm i długi na metr, trzeba zapłacić 130pln.
  Mnie to starczyło na trzy lata podklejania różnych rzeczy.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 15 Lis 2019, 19:19 »
Próbowałem kilku różnych rodzajów rowerowych łatek samoprzypelnych, ale zawsze były z nimi problemy.

Jest pewne ryzyko przy dużych ciśnieniach, ale w górskim takie łatki Topeaka stosowałem w tym roku bez problemów, znaczniej mniej zabawy niż z klejem.

Mnie taśma podpasowała wyjątkowo, bo jak jadę do pracy i złapię gumę to jestem spóźniony tylko o kilka minut. Poza tym, jak jest akurat środek listopada i leje, albo początek lutego i jest poniżej minus 20 to każda chwila zaoszcządzona na klejeniu jest bezcenna.

Przy takim zastosowaniu, gdy liczy się czas to dużo lepsza jest po prostu zapasowa dętka. Nic nie trzeba kleić, nie trzeba szukać dziury itd.

• Miasto:
    • Moje podróże
« 15 Lis 2019, 19:29 »

Przy takim zastosowaniu, gdy liczy się czas to dużo lepsza jest po prostu zapasowa dętka. Nic nie trzeba kleić, nie trzeba szukać dziury itd.

Ale muszę ściągać koła. Jak przód to pół biedy. Jak tył, to muszę rozpiać clickboxa, odkęcić drążek od torpedo, potem to poskładać i ustawić koło.

Wiem że zawsze znajdzie się inna opcja. Inna łatka, czy inna metoda. Tą konkretną metodą dziele się, bo sprawdziłem ją w praktyce i z czystym sumieniem mogę ją polecić.

Offline Mężczyzna fikołek

• Miasto:
  • Na forum od: 09.05.2015
« 16 Lis 2019, 11:36 »
Jakiś czas temu RJ The Bike Guy  testował  taśmę Flex Tape i mocno się zdziwiłem jak to potrafi uszczelnić duże rozdarcie dętki.Na allegro ta taśma jest po około 25 zeta za 1,5 metra.

Tutaj filmik z testu.

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
« 16 Lis 2019, 17:50 »
A teraz wyobrażam sobie jak jadąc rano do pracy bawię się w klejenie dętki. Wszystko zapiaszczone, mokre bo pada, a ja w świetle czołówki szukam dziurki, zaznaczam ją (długopisem?) i próbuję kleić taśmą wiedząc, że za godzinę muszę być na miejscu, a już spóźniony jestem...;)
Paweł.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum