Autor Wątek: Mój patent na....  (Przeczytany 285443 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Mój patent na....
« 25 Lis 2020, 11:49 »
normalne powietrzne webasto ma własny tłumik i wywala gazy na zewnątrz. Ustawia się termostat i tyle. Trzeba tylko w aucie mieć dobre miejsce na to.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 25 Lis 2020, 12:20 »
normalne powietrzne webasto ma własny tłumik i wywala gazy na zewnątrz. Ustawia się termostat i tyle. Trzeba tylko w aucie mieć dobre miejsce na to.

Takie ogrzewanie mają chyba w tych elektrycznych wózkach do zwiedzania. Nie ma szyb, ani karoserii tylko daszek obwieszony grubą folią a w środku ciepło.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 25 Lis 2020, 12:26 »
zamówiłem taki:

https://top-time.pl/zapalniczki-zippo/ogrzewacz-do-rak-zippo-12h-srebrny-benzyna

Nooo... Jestem zaskoczony, że te "zachęcacze" korzystają z prawdziwych danych, widziałem w tym głównie marketingowy podstęp.

Szy.
O żeszzz szpiedzy jedni. Dobrze, że chociaż nazwiska jeszcze nie podają.

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
« 25 Lis 2020, 17:50 »

Znalazłem to na strychu. Wlałem benzyny ekstrakcyjnej, zamknąłem. Parę kropel benzyny na palnik, w którym jest sączek. Podpaliłem. Przez ok. pół minuty paliło się i kadziło czarnym dymem, ale płomień zgasł i zastąpił go czerwony żar. Nałożyłem osłonę, włożyłem całość do tego czerwonego woreczka i zawiesiłem na splocie słonecznym. Wisi tak już na szyi dwie godziny i przyjemnie grzeje.
Ciekawe jak długo będzie grzało. Nie podoba mi się zapach - wdycham opary bo to wisi 30 cm pod nosem (zmierzyłem).
Pytanie: jakie paliwo do tego jest najbardziej wydajne?
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 25 Lis 2020, 18:13 »
To grozi śmiercią!
Dokładnie!...
Histeryzujecie.
Generalnie rzecz ujmując, używanie samochodu może być niebezpieczne, ale można też umrzeć z przejedzenia albo od zbyt długiego siedzenia przy komputerze.

1. Produktami spalania propanu i butanu jest woda i dwutlenek węgla.
2. Nigdzie nie pisałem, że polecałbym to do grzania całonocnego, podczas snu. Nie widzę problemu w odpaleniu na kwadrans i rozgrzaniu rąk albo ciuchów do spania.
3. Kto spał w samochodzie o dowolnej porze roku, ten wie ile wilgoci się zbiera wewnątrz. Lekko opuszczone szyby to raczej będzie reguła bez względu na to, czy będziemy palić gaz, czy nie.

Wydaje mi się, że zachowując rozsądek nie powinno być ofiar śmiertelnych w takiej sytuacji, chyba, że na samochód akurat spadnie czołg albo pasażer zostanie porwany przez "obcych" na eksperymenty medyczne.

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 25 Lis 2020, 18:22 »
Ja leję bęzynę ekstrakcyjną. Jesli chodzi o długość grzania, to zalezy od ilości paliwa i dostępu powietrza.
Nigdy dokładnie  nie  przeliczałem sredniej dlugości grzania, ale do 8-10 godzin dociągałem, jeśli mi się udało uruchomić na mrozie.
Podgrzewałem się na świeżym powietrzu. W namiocie wolałem nie używać ze względu na  spaliny.

Wysłane z mojego SM-T230 przy użyciu Tapatalka

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 16 Gru 2020, 19:20 »
Nie mój patent, ale zastosowanie nie do końca zgodne z przeznaczeniem mi się wymyśliło ;) bo sam wcześniej takie gumowe podkładki usiłowałem (z mizernym skutkiem) "wyrzeźbić", tyle że nie do pompki a do awaryjnego przyczepienia butelki z wodą. A tu proszę w Decathlonie w ręce wpadło. Niby do pompki, ale te gumowe podkładki plus jakieś samozaciskowe troki świetnie się sprawdzą jako sposób na zamocowanie do ramy dodatkowej butelki wody. Choćby do górnej, czy dolnej rury. Dla zilustrowania doczepiłem do trenażera   ;D ... guma jest silnie antypoślizgowa więc sądzę, że może być takim dodatkowym awaryjnym "koszykiem" na butelkę czy browar  ;D

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 17 Gru 2020, 20:56 »
Fajne, ale.. do ram aluminiowych można po prostu użyć pasków FixPlus - takiej pozycji oczywiście się nie uzyska. Przy stalowych będzie to pewnie lepsze rozwiązanie niż wspomniane paski.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 18 Gru 2020, 06:48 »
Dobry pomysł, chociaż bardziej na ekwipunek, który rzadziej odpina się od roweru niż woda, jak będę w decu to sobie sprawię takie coś i potestuję.

A gdyby dać jeszcze taśmę dwustronną to możnaby to na rurkach pionowych używać i nie obniżało by się to po poluzowaniu troków.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 18 Gru 2020, 07:47 »
Zasadniczo nie jeżdżę po odludziach, więc poważnych problemów z wodą nie miewam. Dwa bidony w normalnych koszykach  to mi na długo wystarczają, sklepy i studnie są dosyć często. Rozwiązanie jednak ciekawe do pompki, a może jeszcze do czegoś w miarę potrzeb.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 18 Gru 2020, 13:28 »
A tu proszę w Decathlonie w ręce wpadło. Niby do pompki, ale te gumowe podkładki plus jakieś samozaciskowe troki świetnie się sprawdzą jako sposób na zamocowanie do ramy dodatkowej butelki wody. Choćby do górnej, czy dolnej rury. Dla zilustrowania doczepiłem do trenażera   ;D ... guma jest silnie antypoślizgowa więc sądzę, że może być takim dodatkowym awaryjnym "koszykiem" na butelkę czy browar  ;D

Ciekawe czy by paten się sprawdził na karbonowym widelcu z paskami Voile. Muszę przetestować ze śpiworem i innymi lekkimi rzeczami.

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 18 Gru 2020, 14:20 »
Nie mój patent, ale zastosowanie nie do końca zgodne z przeznaczeniem mi się wymyśliło ;)
[...]

Ja tylko pragnę zauważyć, że tomy trylogii są ułożone niesekwencyjnie, Drużyna Pierścienia jest na końcu, zamiast na początku. I w ogóle, wyglądają na zupełnie nieczytane ;) Do poprawy! ;)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 20 Gru 2020, 15:01 »
Ciekawe czy by paten się sprawdził na karbonowym widelcu z paskami Voile.
Na karbonowym widelcu, sote, na paskach Voile, 1,5l wody trzymała się doskonale. Żadnych gumek nie trzeba podkładać.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 20 Gru 2020, 23:28 »
Ciekawe czy by paten się sprawdził na karbonowym widelcu z paskami Voile.
Na karbonowym widelcu, sote, na paskach Voile, 1,5l wody trzymała się doskonale. Żadnych gumek nie trzeba podkładać.
To spokojnie śpiwór utrzyma!

Online Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Gru 2020, 23:53 »

Ale na goły widelec czy z koszykiem?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum