Autor Wątek: Tragiczny wypadek na Masie Krytycznej  (Przeczytany 2872 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Tragiczny wypadek na Masie Krytycznej
« 28 Lut 2011, 19:09 »
Ciekawe, że na przykład biegi uliczne nie generują takich sporów. Każde większe miasto organizuje co najmniej raz w roku maraton i dużo innych, krótszych biegów. A taki bieg dużo bardziej paraliżuje ruch niż masa krytyczna.

Borafu - ja osobiście nigdy nie jeździłem w masie w geście złośliwości wobec kierowców. Jeśli inni tak, to jest to moim zdaniem błąd. Dla mnie to jest bardziej gest przyjaźni.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Lut 2011, 22:36 »
Cytat: "miki150"
Ciekawe, że na przykład biegi uliczne nie generują takich sporów. Każde większe miasto organizuje co najmniej raz w roku maraton i dużo innych, krótszych biegów. A taki bieg dużo bardziej paraliżuje ruch niż masa krytyczna.

Dla zdecydowanej większości wkurzonych kierowców istotą MK jest blokowanie ruchu, a istotą maratonu jest bieg, który blokuje ruch niejako z konieczności.

Cytat: "miki150"
Borafu - ja osobiście nigdy nie jeździłem w masie w geście złośliwości wobec kierowców. Jeśli inni tak, to jest to moim zdaniem błąd. Dla mnie to jest bardziej gest przyjaźni.

Panie Boże chroń mnie od przyjaciół, bo z wrogami poradzę sobie sam  :D

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
« 1 Mar 2011, 07:54 »
Cytat: "Borafu"
Dla zdecydowanej większości wkurzonych kierowców istotą MK jest blokowanie ruchu, a istotą maratonu jest bieg, który blokuje ruch niejako z konieczności.

Jednak to bieg jest jednak blokowaniem ruchu,
a zgodnie ze "sztandarami" masy, masa nie blokuje ruchu, masa jest ruchem, przejazdem pełnoprawnych uczestników ruchu w sposób legalny.
Ja to postrzegam tak: To tak jak bym miał za złe kierowcom samochodów w godzinach szczytu że blokują ruch.

(co by nie było, samochodem przejeżdżam ~50-60kkm rocznie)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 1 Mar 2011, 08:06 »
Bieg odbywa się w ramach zawodów sportowych a MK to jest zgromadzenie z określoną trasą przejazdu, więc sama idea tych zdarzeń jest nieco inna. :)

PS: Ciężko mi znaleźć kierowcę (nierowerowego), który pozytywnie odnosił się ws. MK. Podobał mi się pomysł z pewnego teledysku, który pojawił się na tym forum by zorganizować MK w nocy. :)

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 1 Mar 2011, 10:46 »
Cytat: "Borafu"

Nie rozumiem gdzie jest roznica. Maratony mogliby sobie organizowac w lesie albo na stadionie, a robia je zawsze w samym centrum.

Btw, mam sie przejmowac tym co o mnie sadzi zdecydowana wiekszosc wkurzonych kierowcow? Juz raz napisalem, ze nie biegam ani nie jezdze w MK zeby kogos wkurzyc. Moim zdaniem to nie MK jest powodem tego wkurzenia, bo tacy ludzie potrafia sie wkurzyc na doslownie wszystko.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 1 Mar 2011, 11:15 »
miki150 - wyprawy rowerowe też można na stadionie organizować :D

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 1 Mar 2011, 11:25 »
No tak, trawka zeby rozbic namiot zawsze jest, a i kierowcy wkurzac sie nie beda :-)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 1 Mar 2011, 17:53 »
Hmm. Od paru lat uczestniczę w "Mikołajach" (no.. na jednośladzie :) ). Pomimo nienawiści kierowców do jednośladów, ta impreza nie ma negatywnego odbioru.. ciekawe..

Sam osobiście jestem przeciwny "ideologii" MK (chociaż przejazdy są bardzo dobrą okazją do poznania nowych ludzi). Ale tylko raz dotrwałem do "pokazu siły" (jakieś głąby z młotkami skaczące po samochodzie).. i na pewno nie zamierzam tego błędu powtórzyć.

A że jakiś idiota się naćpał albo co.. i stał się popularny na cały świat. Każdy orze jak może, świeć Panie nad jego duszą.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 1 Mar 2011, 18:41 »
co to za impreza "Mikołaje"?
A te głąby z młotkami wspomniane, to byli masowicze?
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 1 Mar 2011, 22:21 »
No właśnie wielka szkoda, że u nas to ludzie traktują ideologicznie. Ale i tak pewnie jest lepiej niż w niektórych innych krajach, gdzie masy są robione nielegalnie.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 2 Mar 2011, 08:53 »
bo podstawowy problem na linii rowerzysta- kierowca- pieszy to brak doświadczeń któregokolwiek z wyżej wymienionych w środowisku pozostałych, lub co gorsza brak wyobraźni pomimo bycia każdym z nich ;)

MK kojarzy mi się bardzo politycznie więc mam ją gdzieś

Offline inieto

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.02.2011
    • http://www.niegramy.pl
« 9 Mar 2011, 19:21 »
Odpowiem z własnego doświadczenia, 25.02.11 również w Poznaniu jak co miesiąc odbywał się MK. Legalnie eskortowana przez 2 radiowozy policji.
W połowie masy w chronioną kolumnę dosłownie wepchał sie na zakręcie łysawy właściciel terenowej fury z napędem na 4 koła...i gazując dawał nam do zrozumienia że jest większy.
Policjanci się zatrzymali...Pan się tłumaczył ze żonę do szpitala wiezie...na co policjant odpowiedział..."od tego są karetki"...

coś jest jednak nie tak jeśli kierowca samochodu nie boi się wepchnąć pomiędzy rowery w chronionej kolumnie...strach pomyśleć co by zrobił gdyby eskorty policji nie było....
i to wydarzyło się w tego samego 25.02. 11...
kiedy w niedziele obejrzałem filmik z Puerto Allegre włosy mi się zjeżyły..naprawdę jakbym zobaczył na żywo jakiś czarny scenariusz z piątku z Poznania....

to tyle.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 10 Mar 2011, 10:04 »
(sorki Martwa, zagubiło się wśród masy nieprzeczytanych)
Impreza "Mikołaje na motocyklach"
http://polskalokalna.pl/galerie/pomorskie/zamarznieta-zatoka-gdanska/zdjecie/duze,1377090,5,443
Powiedziałbym mało rowerowa impreza, ale coosz :)

Te głąby to nawet nie masowicze, tylko organizatorzy MK. Wraki były "ich" i pokazówka miała być symboliczna.. aczkolwiek była jedynie niesmaczna. Nawet nie pamiętam jak brzmiało hasło. Pewno było bardzo politycznie-nic-nie-mówiące.

Inna sprawa, że po masie w Trójmieście organizowane są "wyścigi kurierów". Oczywiście w normalnym ruchu miejskim, bez obstawy, wielu, nazwijmy ich, uczestników tego wyścigu "myśli" że ten konkurs jest doskonałą zabawą.. Dwa albo trzy lata temu jeden z uczestników wpadł mi na furę: "bo po co hamowałem".. Bez komentarza.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum