Autor Wątek: Przewóz roweru w wagonie sypialnym  (Przeczytany 5432 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Przewóz roweru w wagonie sypialnym
« 4 Mar 2011, 10:50 »
W sprawie przewożenia rowerów to napisali dokładnie tak:

Podróżny może przewieźć odpłatnie na dowolną odległość - pod własnym nadzorem:

1. łatwe do przenoszenia rzeczy - nie mieszczące się nad i pod zajmowanym miejscem;
   2. niezłożony wózek dziecięcy, z zastrzeżeniem postanowień ust. 3 pkt 2 - w pierwszym przedsionku pierwszego wagonu lub w ostatnim przedsionku ostatniego wagonu w składzie pociągu;
   3. niezłożony i nieopakowany rower - w wagonach klasy 2 przystosowanych do przewozu rowerów, a w wypadku braku takich wagonów - w pierwszym przedsionku pierwszego wagonu lub ostatnim przedsionku ostatniego wagonu w składzie pociągu.

Rowerów nie wolno przewozić w wagonach sypialnych i kuszetach, a także w wagonach z miejscami do siedzenia nieprzystosowanych do przewozu rowerów, włączanych do pociągów TLK nocnych.

PS: Widział ktoś miejsca do siedzenia przystosowane do przewozu rowerów?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 4 Mar 2011, 12:39 »
Cytat: "yoshko"
W sprawie przewożenia rowerów to napisali dokładnie tak:

Rowerów nie wolno przewozić w wagonach sypialnych i kuszetach, a także w wagonach z miejscami do siedzenia nieprzystosowanych do przewozu rowerów, włączanych do pociągów TLK nocnych.

PS: Widział ktoś miejsca do siedzenia przystosowane do przewozu rowerów?

Fascynujące! Zależność uprawnień pasażera do wschodu i zachodu słońca.
A jak pociąg wyjeżdża o 16.00 i jedzie 3.00 to jest nocny, czy nie?
A może zimą jest nocny, a latem ma nocne tylko pół trasy?

Ktoś się z koniem na łby zamienił. Biedny koń!

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 4 Mar 2011, 13:21 »
Borafu, pięknego masz strusia. :mrgreen:
Po drugie,
niestety faktycznie wydają się nieprecyzyjne te przepisy.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 4 Mar 2011, 13:23 »
Przegrzebałem Intercity i nie znalazłem tam pojęcia "TLK nocny" :|

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
« 4 Mar 2011, 15:19 »
Cytat: "martwawiewiórka"

niestety faktycznie wydają się nieprecyzyjne te przepisy.

I o to chodzi ;)
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 4 Mar 2011, 18:31 »
Nie znając przepisów kiedyś zrobiłem coś "po swojemu". W kuszetkce na całej trasie jedzie jeden konduktor, mają dyżury wg grafika. Drobny gift (guiness) i pan z otwartym sercem i drzwiami wpuszcza mnie na "przygotowane" miejsce na końcu wagonu z obietnicą że będzie go pilnował  8)

A jak nie wiadomo o co chodzi, to dobrze jest spytać. Podejdź na dworzec wcześniej i pogadaj z gostkiem który będzie miał kuszetkę. Zawsze możesz trafić na porządnego :)

Kuszetka: 3 poziomy składanych leżanek po obu stronach. Sypialny: 2 (albo podobno nawet i jeden) po jednej stronie. Sypialny jest trochę ponad 2 razy droższy od kuszetki (no.. ale wygląda bardziej jak salon w hotelu a nie przedział w wagonie: drewnopodobność, stolik, umywalka)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 7 Mar 2011, 13:44 »
Taki mały OT:

Dwa pociągi Twoich Linii Kolejowych (TLK), wystawione w styczniu 2011 roku na aukcji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, otrzymały nowe nazwy. Od pierwszego marca 2011 roku pociąg TLK 56112/65112 relacji Olsztyn - Wrocław - Olsztyn nazywać się będzie GoldSolution, a TLK nr 28100/28510 i 82100/82512 relacji Lublin – Szczecin (Świnoujście) – Lublin AkademiaPortfela.pl. W tym roku dla małych pacjentów z chorobami urologicznymi i nefrologicznymi udało się uzyskać ponad 17 600 zł.

:D

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 22 Mar 2011, 15:48 »
chciałbym w tym miejscu wyjaśnić parę kwestii:
TLK nocny to taki, do którego doczepione są wagony sypialny i/lub kuszetki, zgadza się, że jest to niejasno wyjaśnione w przepisach, najczęściej są to pociągi kursujące w wakacje np. nad morze, taki skład często się składa z wagonów sypialnych i kuszetek i dodatkowo są doczepione wagony 2 klasy, najczęściej cieszą takim zainteresowaniem że ledwo ludzie się mieszczą, a co dopiero rowery
z obsługą kuszetek sypialnych najczęściej idzie się dogadać, można np. uderzyć do tego co będzie jechał na wagonie z przedziałem służbowym dla pracowników, bo tam zawsze można schować rowery, w sypialnych wagonach (tych nowej generacji) jest tylko jedna para drzwi po jednej stronie wagonu, w drugiej (tej ślepej) jest miejsce na właśnie wózki dzięcięce, inwalidzkie ew. rower trzeba pytać
oficjalnie oczywiście rowerów przewozić nie wolno, nawet jak się ma wykupiony cały przedział, wiem że to idiotyzm, ale cóż zrobić

Kuszetka: 3 poziomy składanych leżanek po obu stronach. Sypialny: 2 (albo podobno nawet i jeden) po jednej stronie. Sypialny jest trochę ponad 2 razy droższy od kuszetki (no.. ale wygląda bardziej jak salon w hotelu a nie przedział w wagonie: drewnopodobność, stolik, umywalka)

w sypialnym mogą być 3 poziomy łóżek (klasa turystyczna) 2 (klasa double) lub 1 (singiel),za singiel się płaci jak samolot :(

to tyle jeżeli chodzi o realia polskie, co do reszty nie wiem( wiem, że na Ukrainie i w ogóle wschodzie możliwości "załatwienia" są niemal nieograniczone :D)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum