Polecam wyprawę rowerową na Gotlandię, byłem w zeszłym roku i z czystym sumieniem mogę polecić. Na wyspie do zrobienia jakieś 800 km tak aby objechac ją dookoła. Wiele ciekawych miejsc wartych odwiedzenia. Na początek Visby do którego przybujamy komfortowym promem Destynation Gotland. Visby wpisane jest na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Wąskie, często kamieniste uliczki starej cześci miasta tworzą niepowtarzalny klimat podobnie jak dobrze zachowany blisko 3,5 kilometrowy mur otaczający starą część miasta z wieloma basztami. Za murem oczywiście wiele ciekawych, średniowiecznych ruin, głównie kościołów.
Gotlandia słynie z raukarów czyli wapiennych skał, które wskutek erozji przybrały najróżniejsze kształty zatem raz jest to pies, raz krokodyl a innym razem foka. To co kto widzi zależy w pewnym stopniu od jego wyobraźni. Takie raukary można odnaleźć zarówno na Gotlandii (Hoburgen, Lickershamn) jak i na sąsiedniej wyspie Faro (Langhammars, Gamlehamn, Digerhuvud).
Mi udało się objechać wyspę w jakieś 14 dni przy czym nie była to wyprawa od startu do mety aby jak najszybciej objechać wyspę. Często zahaczliśmy o ciekawe miejsca których tam nie brakuje.
Szczegółową relację z wyprawy można przeczytać tutaj:
wyprawa rowerowa Gotlandia Jeśli odwiedziliście jakieś ciekawe wyspy to piszcie, ja byłem jeszcze na Bornholmie, relacja tutaj:
Wyprawa rowerowa Bornholm Wyprawa rowerowa Bornholm a teraz mam w planach wyspy Alandzkie chyba że ktoś jeszcze jakaś ciekawą wyspę poleci...