Autor Wątek: Przepisy kulinarne :D  (Przeczytany 51895 razy)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 20 Lut 2012, 00:04 »
A co powiecie na takie eleganckie śniadanko?? :)

Jajko w koszulkach na szparagach
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Bitels

• Gość
« 26 Lut 2012, 14:51 »
Danie bardzo kolorowe, ale ja tam wolę jajka bez koszulek :D
Dziś jakieś jedzonko za mną "chodzi', ale jak kobieta w ciąży nie wiem co bym zjadł.
Fanaberia jakaś.
Hmm, swoją drogą fajna nazwa na potrawę: fanaberia w sosie własnym :D

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 26 Lut 2012, 15:04 »
Za mną też dzisiaj "coś" chodziło. Myślę sobie - czyżby brak cukru w organizmie? Chwila moment i upiekłam ciasto czekoladowe, przekładane kremem czekoladowym i polane polewą czekoladową. I...już mi dobrze, zasłodziłam się. A i przy okazji rodzina zadowolona :)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 26 Lut 2012, 15:28 »
U mnie na obiad kotlety warzywne, bo wczorajsze warzywka z wody wyszły mdłe i zostały a szkoda wywalać
Pyszności! :)

Offline Helena

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 29.12.2009
« 28 Lut 2012, 17:03 »
A co powiecie na takie eleganckie śniadanko?? :)

Jajko w koszulkach na szparagach
Ale dziabnęłaś to jajco w sam środek żółci!  :D

Przyjmę przepisy na ciasta, najlepiej mieszczące się w keksówce bo nowa forma nie mieści się do piecyka. :(
nuuu ale co nam tutaj po tych przepisach jak sobie ich na wyjeździe nie przyrządzimy :( bo ja piecyka jak np. Maciej Mężyński z sobą nie zabieram  ;)  Z ciast co można sobie w drodze zrobić to np. sernik gotowany. Piecyka nie trzeba, tylko palnik, benzynka czy gaziczek i mamy gotowy serniczek!  ;)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 28 Lut 2012, 18:58 »
no Maciek jest w o tyle dobrej sytuacji, że on tego nie wiezie, tylko jego uczniowie ;))

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 29 Lut 2012, 07:37 »
Helena, dałabyś ten przepis na podróżny sernik gotowany. Ja nie mam pojęcia jak to coś zrobić. A w sumie chętnie bym.

Nie no spoko, że sobie pewnie porowej po drodze nie zrobimy, ale co z tego:) ja tam ją robię teraz w domu, i tez mi z tym dobrze:D
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Kobieta Marta

« 29 Lut 2012, 11:04 »
W koncu nie samymi podrozami czlowiek zyje;)

A co do przepisow to przymierzam sie do zupy czosnkowej;) moze w koncu mi sie uda;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Helena

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 29.12.2009
« 29 Lut 2012, 23:37 »
Jasne! Mnie wtedy wzięło tylko na rozmyślanie jakie ciasta można zrobić nie mając piekarnika.
To myk niestety na samą masę serową. Jak ktoś chce jeszcze spód to i tak trzeba np. herbatnikami wyłożyć. Leci prosto, składniki: 1kg sera twarogowego, 2 szklanki cukru pudru, 20dag masła, 2 jaja, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mleka, 1 torebka cukru wanilinowego. Do sera dodać cukru, masła, jajka, wymieszać. Postawić na małym ogniu i mieszać, jak się będzie gotować wlać rozrobione mleko z mąką. Chwile mieszać, zdjąć z ognia. Koniec, dziękuję, dobranoc. ;)
Można wymyślać do tego jeszcze jakieś polewy czekoladowe, galaretkę na górę, czy cośtam, w zależności czy temperatura poza namiotem chłodniejsza.;)

Jak byłam mała  i nie wiedziałam jak to ciasto się robi, a tylko od mamy słyszałam, że zrobi sernik gotowany, to sobie wyobrażałam takie ciasto gotujące się i pływające w wodzie. Chyba muszę sobie taki rysunek do kuchni stworzyć, bo ta wizja pływającego sernika mnie jakoś bawi ;)

Offline Kobieta Marta

« 19 Mar 2012, 23:44 »
Wiem, wiem dawno nic nie pisałam i nie gotowałam, ale oto jest nowy przepis (mięsny, choć w sumie z mięsa można zrezygnować, napewno nie straci i będzie wegetariański;) )

Tajskie curry ze słodkim ziemniakiem

Offline Kobieta Marta

« 26 Mar 2012, 22:42 »
Wiem, że trochę się ostatnio obijałam i postów mniej się pojawiało, ale teraz staram się to nadrabiać i tak oto zapraszam na dwa dania wegetariańskie - indyjskie curry i kokosowego kalafiora oraz pastę z makreli.

http://codzienne-gotowanie.blogspot.co.uk/

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 2 Kwi 2012, 20:50 »
Zamiast przepisu szukam porady  ;)
Od jakiegoś 1 i 1/2 tygodnia, wytwarzam swój własny, domowy kefirek/kwaśne mleko używając w tym celu grzybka tybetańskiego (jak ktoś chętny to mogę się podzielić gdy się rozmnoży :)).
Przy produkcji wykorzystuję mleko 1.5%. Dzisiaj postanowiłem zrobić z tego ser biały no i wyszedł tyle, że dość sypki ale smaczny. Jakieś sugestie aby to ustrojstwo się bardziej skleiło? Może użyć bardziej tłustego mleka? Bawił się ktoś w ogóle w taką mini gastronomiczną produkcję  ;D
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Kobieta Marta

« 2 Kwi 2012, 20:54 »
nie bawilam sie, ale skoro jest za suchy to moze za bardzo go odcisnales? albo moze faktycznie trzeba uzyc tlustszego mleka;)

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 2 Kwi 2012, 21:04 »
hmm... oba przypuszczenia bardzo prawdopodobne chociaż już podczas gotowania wytrącały się granulki więc może kwestia małej zawartości tłuszczu.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 2 Kwi 2012, 21:24 »
Może za słabo go ściskasz? :)

Tagi:

Organizujemy