Autor Wątek: Przepisy kulinarne :D  (Przeczytany 51897 razy)

Offline Mężczyzna hose morales

  • Wiadomości: 1223
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 25 Wrz 2012, 20:50 »
wsypujemy tam sól
Sól czy cukier:>

Offline Mężczyzna Borafu

  • Moderator Globalny
  • Wiadomości: 10707
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 25 Wrz 2012, 20:50 »
I co w tym dziwnego?
Wsypujemy sól, żeby się cukier rozpuścił we wszystkie możliwe zakamarki owocu  ;D

Offline Mężczyzna yoshko

  • Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Wiadomości: 15533
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 25 Wrz 2012, 20:54 »
Jabłka się soli by wyzwolić smak tak samo jak soli się pomidory czy ogórki :)

Offline Kobieta hindiana

  • Wiadomości: 4023
  • Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 25 Wrz 2012, 20:56 »
Nie, nie !!! Ja się nie spodziewałam, że tak szybko odpowiecie :D A tu mi się coś wiesza w komputrerze i żadnej edycji ani zwiększenia galerii nie mogę zrobić... Cukier, oczywiście, że cukier i proszę już opuścić loże szyderców, bo nadciągam z kolejnymi harcerskimi hitami :D

Jejecznica z ogniska
: stawiamy na ogniu garnek z wodą, zagotowujemy ją.  W plastikowym worku (mocny śniadaniowy) z zaciskiem rozkłócamy jajko, doajemy trochę soli. Worek zaciskamy lub zawiązujemy recepturką albo co tam kto ma akurat pod ręką, wrzucamy na gotującą sie wode i obserwujemy, kiedy jajko się zetnie. Dopóki jajecznica jest w worku, wygląda raczej średnio, przełożona na jakiekolwiek naczynie przypomina świeże, wiejskie masło, gładkie i mocno żółte.

Trzeci przepis, banalnie prosty, ulubiony wszystkich dzieci to zawijańce. Mieszamy mąkę z wodą tak, aby powstało w miarę geste ciasto. Zawijamy je na patyku i pieczemy nad ogniem jak kiełbaskę. Kiedy nabierze smakowitego, brązowego koloru, ostrożnie zsuwamy z patyka i smarujemy czym kto lubi - masłem orzechowym, dżemem lub masłęm (ta ostatnia opcja przemawia do mnie najmocniej). Takie zawijańce (w oryginale na miejscu "twists") harcerze robią w kilka minut, bez pomocy dorosłych.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna yoshko

  • Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Wiadomości: 15533
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 25 Wrz 2012, 21:01 »
Przy tych zawijańcach mąkę z woda solimy? :)

Offline Kobieta hindiana

  • Wiadomości: 4023
  • Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 25 Wrz 2012, 21:03 »
Solimy :) Chociaż niektórzy lubią całkiem bez smaku, bo potem im się to kłóci ze słodkim smarowidłem.

https://picasaweb.google.com/110987438138746856764/25Wrzesnia2012?authkey=Gv1sRgCKP_tL-g2JazLQ
« Ostatnia zmiana: 7 Paź 2012, 14:03 hindiana »
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Kobieta Marta

  • Wiadomości: 2744
  • Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Online Ma_rysia

  • eko groszek
  • Wiadomości: 1078
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 27 Paź 2012, 20:51 »
Sezon dyniowy, przepis na racuszki- wg mnie bardzo smaczne.
Składniki:

3 dkg drożdży

1 szkl. mleka

2 szkl. mąki

2 jajka

2 łyżki cukru

szczypta soli

ok. 40 dkg miąższu z dyni

łyżeczka cynamonu

cukier puder do posypania

olej do smażenia

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku i dodać cukier, odstawić do wyrośnięcia. W misce dokładnie wymieszać jajka, mąkę, sól, cynamon i drożdże wyrośnięte w mleku. Następnie dodać dynię startą na tarce o grubych oczkach i wymieszać. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego :-)


Offline Kobieta magdad

  • Wiadomości: 1495
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 15 Lis 2012, 08:32 »
Ma_rysia bardzo dobre racuszki :). Piekłam je wczoraj, moja mama nie piecze ciast drożdżowym, z tego też powodu miałam obawy jak poradzę sobie z drożdżami, ale wszystko ładnie wyrosło :).

Offline Mężczyzna transatlantyk

  • Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Wiadomości: 7932
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 15 Lis 2012, 09:38 »
Marysiu -  a jakieś takie normalne, bez dyni i innych wynalazków - dało by się?


Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

  • ~(FSM)~
  • Wiadomości: 1539
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 15 Lis 2012, 09:53 »
A ile to jest "3 dkg"? :P

Offline Mężczyzna yoshko

  • Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Wiadomości: 15533
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 15 Lis 2012, 09:55 »


Technicznie biorąc ~1/3 tej kostki :)

Offline Mężczyzna ppiotr

  • Wiadomości: 535
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 15 Lis 2012, 10:13 »
Marketing szeptany... ;D

Offline Mężczyzna transatlantyk

  • Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Wiadomości: 7932
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 15 Lis 2012, 10:14 »
A ile to jest "3 dkg"?
Kolego - chodzi Ci o skrót "dkg" ? Kiedyś tak się pisało, obecnie poprawna forma to "dag"


Offline Mężczyzna yoshko

  • Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Wiadomości: 15533
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 15 Lis 2012, 10:18 »
Cytuj
W międzynarodowym układzie jednostek miar SI da jest skrótem od deka‑ (a to wywodzi się z greckiego deka ‘dziesięć’). Układ ten wprowadzono w Polsce w roku 1966, a obowiązuje on w publikacjach naukowych i urzędowych. Kwestionowanie tego faktu nie ma sensu, bo jednostki i symbole układu SI (od francuskiego Systeme International d’Unités) funkcjonują u nas od ponad 40 lat, nie wywołując zdziwienia, może poza jednym wyjątkiem – skrótem dag.
Skoro wiadomo, kiedy ta zmiana się dokonała, trzeba odpowiedzieć na trudniejsze pytanie: dlaczego? Najważniejszy powód (i wystarczający) to potrzeba międzynarodowej normalizacji terminologii, ponieważ horyzont nauki jest globalny. Tam, gdzie tej potrzeby nie ma, skrót tradycyjny może bez przeszkód funkcjonować. Skrótu dkg można w takim razie używać w komunikacji potocznej, przecież nikt nie zamierza zabraniać sprzedawcom podawania cen w dekagramach skracanych jako dkg. Podsumowując: nic nie stoi na przeszkodzie, by – odpowiednio do okoliczności – używać obu skrótów.

— Jan Grzenia, Uniwersytet Śląski


źródło: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=9382

Tagi:
 









Organizujemy










Partnerzy





Patronat




Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:











CDN ....
Mobilna wersja forum