Autor Wątek: Przepisy kulinarne :D  (Przeczytany 51903 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 16 Sty 2013, 13:59 »
Laxigen,
Wszyscy zadają mi to samo pytanie - co Ty w ogóle jesz? ;) Więc chciałabym przypomnieć, że istnieją jeszcze np. owoce i warzywa :D Wczoraj dowiedziałam się, że dziewczyna mojego kolegi ma alergię na fruktozę, co oznacza, że nie może jeść praktycznie żadnych warzyw i owoców i mnóstwa innych rzeczy. Ta to dopiero ma problem :/ Całe życie na witaminkach dla kobiet w ciąży... Moja dość ograniczona dieta to przy tym pikuś.

Jestem wegetarianką od bardzo dawna, ale nie próbuję innych do tego przekonywać i nie wściekam się, że ktoś je mięso albo o nim wspomina, bez przesady ;) Natomiast pytanie Twojej dziewczyny/znajomej o olej doskonale rozumiem, bo np. dla wielu kucharzy czy gospodarzy zupa ugotowana na mięsie, ale z wyjętymi kawałkami mięsa to zupa wegetariańska.

Ryb też nie jem, nie widzę różnicy między rybami i mięsem. A co do jajek i mleka to nie jest tak, że uparłam się, że nie będę ich jeść czy coś, po prostu ich nie lubię, zresztą mleka nie lubi chyba nikt z mojego licznego rodzeństwa ;).

Martwa - dzięki. To pierwsze "danie" bardzo lubię, drugie spróbuję, a trzecie też - po pewnych modyfikacjach ;)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 16 Sty 2013, 14:03 »
zapomniałam o papryce, jesli kupilismy to można ja oczywiście dorzucić. Z wersją nr 3 mi jakoś nie pasuje, do fasolki lub soczewicy jak najbardziej.

Można tez dorzucać taka suszona papryke w płatkach/suszone pomidory w płatkach - jest coś takiego dostepne:

---------------------------

z innej beczki: zimą mi się nie chce gotować pod namiotem, wiec teraz, jak jedziemy na weekend,  po prostu zabieram gotowca zrobionego w domu. Pod namiotem tylko go odgrzewamy.  Zazwyczaj jest to jakaś kombinacja makaronowa.

--------------------------

a do termosu kombinacja zimowa: herbata+starty imbir+miód. Nie każdy lubi, np Jacek nie bardzo, no ale termos jest mój.:)
« Ostatnia zmiana: 16 Sty 2013, 14:17 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 16 Sty 2013, 14:40 »
Ja jestem typowym miesozerca i tez mialam zadac to pytanie, ale uprzedzil mnie laxigen;) poza tym jak dlugo mozna jechac na warzywach, o owocach nie wspominajac;/ no jakos nie moge sobie tego wyobrazic. Choc lubie tzw wegetarianskie potrawy np makaron z warzywami, risotto warzywne itp i moge przezyc dzien czy dwa bez mieska, ale nie wyobrazam sobie swiata bez kurczaka, schabowego, golonki, bigosu, kielbaski z grila itp. itd  :D. A juz chyba bym zeswirowala, gdybym miala podczas zakupow studiowac wszystkie etykietki i sprawdzac czy jest tam cos zwierzecego.
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

• Użytkownik forum
« 16 Sty 2013, 14:48 »
Można jechać cały miesiąc, nawet jesli się mieso je. Jacek je, ja też jem (chociaż ja akurat nie bardzo lubię i praktycznie mogłabym zrezygnować). Robb z Anuszką, o ile dobrze pamiętam tez nie jedzą mięsa - i jakos im sie udało jechac tyle miesięcy :D
W Gruzji praktycznie mięsa nie jedliśmy, ponieważ było okropne (mam na mysli kiełbasę czy jakieś takie, które można kupić w sklepie, typu wędlina). Trzy próby skończyły się tak samo - nadgryzioną kiełbasą ucieszyły się bezdomne psy. Ze trzy razy jedliśmy jednak chinkali, tam akurat w środku mięso jest.

Na Ukrainie i w Rumunii też nie jedliśmy miesa, z tych samych przyczyn - zakupione w sklepie było po prostu ohydne. Na Ukrainie kupiłam sało, które jednak Jackowi nie smakowało (mi owszem); w Rumunii chyba raz bylismy na obiedzie gdzie był kotlet schabowy.

Błagam, tylko nie znowu dyskusja o wege :(. Sa tacy którzy jedzą, są tacy którzy nie jedzą - współlokatorka nie je ze 20 lat miesa i jakoś zyje - uszanujmy sie nawzajem i tyle.
« Ostatnia zmiana: 16 Sty 2013, 14:53 martwawiewiórka »

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 16 Sty 2013, 14:49 »
Janus pytanie o olej/smalec też rozumiem, czy tam w zasadzie zrozumiałem wtedy. Chodziło mi o kontrast z tamtejszymi zwyczajami (Krym), gdzie niektórzy o wegetarianach w ogóle nie słyszeli, a jeżeli tak, to uważają ich za dziwaków. W Polsce podejście się szybko zmienia, ale zapewne pełnego zrozumienia tematu nadal nie ma.

Owoce wykluczyłem, ponieważ podchodzi mi to pod "słodkie" obiady.

Przychodzi mi na myśl, że w bardziej cywilizowanych miejscach można po prostu kupić mrożoną mieszankę warzywną i ugotować z ryżem. Co prawda są to zazwyczaj duże opakowania, ale zwłaszcza w tych marketowych po ugotowaniu z 450g zostaje 200 :D Przyprawić i można zjeść.

W ogóle przyprawy wydają mi się podstawą przy twoim podejściu. Nie trzeba tak jak ja brać ich pudełka, wystarczy kilka mieszanek (np. chińska, spaghetti, curry) i od biedy można tym przyprawić ryż. Plus pieprz, sól, papryka, czosnek granulowany i już można kombinować. Albo np. dodać do jogurtu/śmietany, zrobić sos i polać ryż. Sam tak nie robię, bo ryż na wyprawach to raczej na słodko jadam (bardziej do makaronu mi to pasuje), no ale tak to sobie wyobrażam.

A ostatnio odkryłem np. banalny sposób na szybkie zjedzenie w trasie, czyli tortellini. Szybko się gotuje, łatwo już dostępne i nie takie drogie. W środku masz np. grzyby albo szpinak. Na sucho, albo polewasz "sosem czosnkowo-jogurtowym" (jogurt, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, sól, pieprz) i jest pyszne i bardzo sycące.

W ramach noworocznych postanowień zdrowszego odżywiania się szukam ostatnio rożnych łatwych, tanich i zdrowych przepisów, to może coś mi wpadnie w oko.

PS: Jak teraz czytam swoje posty w temacie, to sam jestem sobą przerażony:D Ale to co napisałem jest naprawdę bardzo łatwe do zrobienia.

• Użytkownik forum
« 16 Sty 2013, 14:52 »
można po prostu kupić mrożoną mieszankę warzywną i ugotować z ryżem.

O - tez to praktykujemy czasem.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 16 Sty 2013, 14:52 »
A juz chyba bym zeswirowala, gdybym miala podczas zakupow studiowac wszystkie etykietki i sprawdzac czy jest tam cos zwierzecego.
Wiesz, ja i tak muszę sprawdzać wszystkie etykietki przez alergię... a samej diety wegetariańskiej zupełnie nie traktuję jako utrudnienia życia ;)

Oczywiście nie jem samych warzyw i owoców. Jest mnóstwo wegetariańskich potraw, które uwielbiają też mięsożercy - naleśniki, kluski śląskie, pierogi, leczo i wieeele innych. Większym problemem jest niestety moja głupia alergia... W domu mogę sobie przygotować naleśniki ze specjalnej mąki czy kupić specjalny makaron, ale na wyprawie jestem praktycznie pozbawiona dwóch podstaw pożywienia rowerzysty - makaronu i chleba. Gdy sama sobie gotuję, da się przeżyć, po prostu jem ryż zamiast makaronu, jogurty i banany zamiast kanapek itp. (choć i tak prawie zawsze jeżdżę głodna). Ale w krajach, gdzie ludzie są bardzo gościnni i zapraszają do siebie na obiad, może to być dla mnie sporym problemem, zwłaszcza biorąc pod uwagę barierę językową :(

Laxigen - nie mogę jeść tortellini, choć bardzo bym chciała :( Nie mogę jeść niczego, co zawiera mąkę.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 16 Sty 2013, 14:55 »
A ryby jesz? Sałatkę z tuńczyka, ryżu i kukurydzy z puszki, z dodatkiem drobno pokrojonej cebuli często robię sobie do pracy (wożona w sakwie bardoz ładnie się miesza  :D). Ponieważ usilnie, ale bezskutecznie walczę ze zbędnymi kilogramiami i umiem doskonale oszukiwac samą siebie, zazwyczaj nie dodaję do tego majonezu, ale z dobrym Kieleckim jest jeszcze smaczniejsza.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 16 Sty 2013, 15:07 »
Bez tuńczyka też jest dobre. Można tez (przed wyjazdem, w domu :)) zmieszać ryż z jednym jajkiem surowym, a drugim gotowanym na twardo i pokrojonym w drobna kosteczkę, zrobić panierkę z mąki lub bułki tartej, usmażyć jak kotlety sojowe i zabrać na zimno zamiast lub jako dodatek do kanapek.
Oczywiscie, ryż musi być uprzednio ugotowany, np pozostałość po obiedzie dzień wcześniej.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 16 Sty 2013, 15:09 »
Można tez (przed wyjazdem, w domu ) zmieszać ryż z jednym jajkiem surowym, a drugim gotowanym na twardo i pokrojonym w drobna kosteczkę, zrobić panierkę z mąki lub bułki tartej, usmażyć jak kotlety sojowe i zabrać na zimno zamiast lub jako dodatek do kanapek.
Niestety nie lubię jeść jajek i, co gorsza, nie mogę jeść mąki, bułki tartej ani kanapek :D

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 16 Sty 2013, 15:12 »
Można tez (przed wyjazdem, w domu :)) zmieszać ryż z jednym jajkiem surowym, a drugim gotowanym na twardo i pokrojonym w drobna kosteczkę...

A ryby jesz?
A mi kiedyś wytykała, że nie czytam poprzednich postów :P

Laxigen - nie mogę jeść tortellini, choć bardzo bym chciała :( Nie mogę jeść niczego, co zawiera mąkę.

Dobra, tym mnie już zabiłaś. Naprawdę szczerze ci współczuję, bo jedzenie to jedna z najprzyjemniejszych rzeczy w życiu a tyle ograniczeń z powodów zdrowotnych, to masakra.

Tak z ciekawości. Co to jest ta specjalna mąka do np. naleśników i ile jest droższa od normalnej?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 16 Sty 2013, 15:50 »
A ten makaron polecam, bo naprawdę jest bardzo smaczny, obawiałam się, że będzie mdły i bez wyrazu, ale nic bardziej mylnego! Jest pyszny! ;)

OT - też wczoraj zrobiłem sobie makaron, tyle że wyszedł mi mdły. Po chwili namysłu dodałem do niego 5 ząbków czosnku. Oj, nie był już mdły, nie był... ;)

Jeszcze dziś czułem, że nie był mdły :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 16 Sty 2013, 17:14 »
:)

tak w tym przepisie ostatnim tez jest sporo czosnku ;) ale oprocz tego takze papryczka chili ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
« 16 Sty 2013, 17:53 »
Cytat: laxigen w Dzisiaj o 13:49można po prostu kupić mrożoną mieszankę warzywną i ugotować z ryżem.O - tez to praktykujemy czasem.
Można też ryż zaprawić pomidorami z puszki, szybko, zdrowo, tanio, bezmięsnie. Oczywiście z przyprawami. ;)
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 16 Sty 2013, 19:33 »
Pozostaje też gdzieniegdzie popularny dodatek poprawiający wszystko i w zasadzie się nie psujący, suszone pomidory w oliwie (jak jest sezon to można też zrobić samemu).

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum