Autor Wątek: Przepisy kulinarne :D  (Przeczytany 51904 razy)

Offline Mężczyzna chmurat

• Miasto: Czechowice-Dziedzice
  • Na forum od: 26.10.2011
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 17 Sty 2013, 00:10 »
Ugotowany ryż można zalać sokiem pomidorowym albo wielowarzywnym. Masz wtedy dobre i szybkie danie albo podstawę pod coś bardziej skomplikowanego :) Do takiej zupy można też dodać kostkę sojową. Zazwyczaj wożę także kostkę warzywną.
Daleko jeszcze?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 17 Sty 2013, 00:31 »
kostka sojowa? pierwsze słyszę, i chyba nie chcę próbować :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 17 Sty 2013, 14:35 »
Jeśli ktoś nie lubi tekturowych kotletów sojowych to pewnie w tym też nie zasmakuje, bo od wspomnianych kotletów różni się to tylko kształtem i wielkością, ale jest to lekkie i niepsujące się źródło białka. :)
Daleko jeszcze?

Offline Mężczyzna Waldemar

• Miasto: Reszel
  • Na forum od: 20.01.2010
« 17 Sty 2013, 15:06 »
zazwyczaj nie dodaję do tego majonezu, ale z dobrym Kieleckim jest jeszcze smaczniejsza.

Najlepszy jest...

PS. W "Majonezach" nie pracowałem. :)
« Ostatnia zmiana: 17 Sty 2013, 21:59 Waldemar »
   Nie ocze­kuj wzlotów, lecz tre­nuj upadki !

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 17 Sty 2013, 15:23 »
Hmm.. to ja się pochwalę. Moim ulubionym napojem do np. Kaszy kus kus z grilowaną karkówką i cebulą jest kefir/maślanka z kilkoma kroplami tabasco. :D Dziękuję za uwagę i czekam na krytykę. ;)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 18 Sty 2013, 11:01 »
jest to lekkie i niepsujące się źródło białka
Tak jak larwy :P

« 18 Sty 2013, 12:58 »
Ja już chyba wolę tekturę od larw ;) Jest prawdopodobnie smaczniejsza, a na pewno mniej obrzydliwa, no i jest wegetariańska, a to o to się rozchodziło ;)
Daleko jeszcze?

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 18 Sty 2013, 14:38 »
Marta - moje gratulacje. Wmłóciłem przed chwilą makaron z łososiem i kaparami według Twojego pomysłu. Palce lizać !
Z konieczności nie mogłem się przepisu trzymać zbyt ściśle. Latałem wczoraj dłuższy czas po sklepach za składnikami. Chilli nie dostałem wcale, o serku Philadelphia też pomarzyć tylko można. Chili nie zastąpiłem niczym, serek dałem jakiś "Twarożek domowy grani" z Piątnicy. Przedawkowałem trochę kapary, które zdominowały smak sosu, więc dorzuciłem jeszcze śmietanę i pomogło :D
Z zieleniny dałem tylko szpinak - z bardzo dobrym rezultatem.
Generalnie to potrawa jest samograjem - zepsuć ją trudno. Dobre pole do popisu dla lubiących komponować smaki i delektować się nimi. Biorę to do swojego skromnego repertuaru dań :D

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 18 Sty 2013, 15:29 »
W przepisie na makaron z łososiem i kaparami, jest napisane na dole, że sosu nie można podgrzewać, w sumie dlaczego? robiłem takie sosy, wprawdzie nie z łososiem , kaparami, ale na bazie czosnku i serów i nie było żadnych problemów , czy jest coś o czym nie wiem ? :)

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
« 18 Sty 2013, 15:52 »
W ubiegłe lato stała sie tragedia . Poszedł z dymem mój ulubiony bar w którym spożywałem pyszne pstrągi Był on w Zaklikowie nad zalewem który też szlak trafił gdyz z powodu nie dbalstwa władz Zaklikowa  woda znisczyła zapore i po zalewie tylko wielka błotnista breja została . teraz kasy nie ma na odbudowe zapory wiec nie opłaca sie tez odbudowanie tego baru .

No i tu prosba do Was . Napiszcie mi prosze jak w domu lub na grilu usmażyc sobie pstraga . Im prostszy przepis tym lepszy .

Zgóry Dziekuje

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 18 Sty 2013, 23:40 »
Transatlantyku - bardzo się cieszę, że danie się udało, a przede wszystkim, że smakowało  ;) Szkoda że nie udało się nabyć wszystkich składników, ale jak widzę doskonale sobie z tym poradziłeś, chili można było zastąpić odrobiną zwykłej ostrej papryki w proszku;) Z kaparami faktycznie trzeba uważać, ponieważ mają bardzo intensywny smak.

W przepisie na makaron z łososiem i kaparami, jest napisane na dole, że sosu nie można podgrzewać, w sumie dlaczego?

Chodziło mi o to, że po zmieszaniu makaronu z sosem już się tego nie podgrzewa, oczywiście jeśli ktoś ma taką potrzebę to można, ale chodzi o to, aby nie zrobiła się większa pacia ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Yakuza

• Miasto: Sandomierz
  • Na forum od: 13.01.2013
« 19 Sty 2013, 07:41 »
Napiszcie mi prosze jak w domu lub na grilu usmażyc sobie pstraga . Im prostszy przepis tym lepszy .
Zgóry Dziekuje

MarqoBiker może te linki coś Ci pomogą

smacznego  :)

Offline Kobieta Marta

« 10 Mar 2013, 18:19 »
Gdyby komuś przyszło do głowy, że wyczerpały mi się pomysły na jajecznicę ;)

Jajecznica na indyjską nutę

Może przepis niezbyt "podróżniczy" (wymaga wielu przypraw), ale na leniwy, zimowy poranek jak znalazł! :)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 10 Mar 2013, 22:30 »
Marta, podrzuciłabyś jeszcze coś w stylu makaronu z łososiem i kaparami. To jest super, ale urozmaicenia trzeba :)

Offline Kobieta Marta

« 10 Mar 2013, 23:44 »
Postaram się ;)
dziś miałam grzybowe risotto, może coś takiego? :)
wkrótce na blogu;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum