Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
23 Lis 2024, 01:29
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Rejestracja
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Wyprawy i wycieczki rowerowe
»
Porady wyprawowe
»
Przepisy kulinarne :D
Strony:
<< Poprzednia
1
...
27
28
29
30
[
31
]
32
33
34
35
Następna >>
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Przepisy kulinarne :D (Przeczytany 51910 razy)
Marta
Wiadomości: 2744
Miasto: Edynburg/Lodz
Na forum od: 18.09.2008
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
8 Sie 2013, 10:56 »
Dzis polecam:
Makaronowa zapiekanke z tunczykiem
a na deser
Ciasto z rabarbarem
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
Popiel
Wiadomości: 840
Miasto: Kraków
Na forum od: 01.06.2011
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
9 Sie 2013, 01:44 »
Testowaliśmy ostatnio z
Glizdawką
zupę krem z zielonego groszku twojego autorstwa
Marto
i muszę przyznać, że była smakowita. Wylądowała nawet w naszym segregatorze sprawdzonych przepisów, a tam byle czego nie wkładamy
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.
Marta
Wiadomości: 2744
Miasto: Edynburg/Lodz
Na forum od: 18.09.2008
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
9 Sie 2013, 10:44 »
Bardzo sie ciesze, ze zupka Wam smakowala. Mam nadzieje, ze wiecej moich przepisow wyladuje w Waszym Segregatorze Sprawdzonych Przepisow
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
Glizdawka
Wiadomości: 197
Miasto: Kraków
Na forum od: 13.07.2011
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
9 Sie 2013, 19:44 »
Właśnie się przymierzam do zupy z pieczonej papryki tylko czekam, aż się na placu ładna papryka pojawi.
Marta
Wiadomości: 2744
Miasto: Edynburg/Lodz
Na forum od: 18.09.2008
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
9 Sie 2013, 20:30 »
Polecam - jest pyszna! Moje koleżanki ją robiły i też bardzo im smakowała
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
Lady_Bird
Wiadomości: 72
Miasto: Kraków
Na forum od: 10.01.2011
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
15 Sie 2013, 18:17 »
Cytat: Marta w 3 Kwi 2013, 11:19
pikantna zupe-krem z pieczonej papryki
Dziś zrobiłam, pyszota!
Jedyny minus, że szybko znika z garnka. Następnym razem zrobię z większej ilości składników
Marta
Wiadomości: 2744
Miasto: Edynburg/Lodz
Na forum od: 18.09.2008
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
16 Sie 2013, 11:02 »
Hehe, mialam podobny problem, a moja koelzanka musiala sila sie powstrzymywac, aby nie wyjesc calego garnka nim wspollokator nie wroci
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
Ma_rysia
eko groszek
Wiadomości: 1078
Miasto: Golina
Na forum od: 05.04.2009
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
11 Wrz 2013, 16:41 »
Zostałam dziś obdarowana przez forumowego kolegę cukinią i rukolą. Jestem po konsumpcji placuszków, wg mnie smaczne. Oto przepis:
Placki z cukinii i rukoli
Składniki:
1 duża cukinia
roztrzepane jajko
3 łyżki tartego sera lub białego serka bezsmakowego
2 łyżki posiekanego koperku, natki pietruszki lub szczypiorku (ja dodaję pietruszkę i szczypiorek)
2 garści rukoli
bułka tarta, jeżeli dodamy serek kanapkowy nie trzeba dodawać bułki
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Umytą cukinię ucieramy ze skórką na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na godzinę, aż puści sok. Dobrze odciskamy. Rukolę umytą siekamy drobno i dodajemy do cukinii. Wymieszamy warzywa jajkiem, serem, pieprzem i zieleniną. Dodajemy bułkę tartą, żeby związać składniki (ale jak najmniej, dla tego dodaję zawsze serek kanapkowy). Jeżeli masa się rozpada dodajemy jeszcze jedno jajko, bułkę lub serek.
Formujemy placuszki i smażymy na oliwie, aż będą złote. Możemy je jeść na ciepło i na zimno. Smacznego
Kot
Wiadomości: 804
Miasto: Blisko Poznania
Na forum od: 29.08.2013
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
11 Wrz 2013, 17:35 »
Ostatnio opycham się makaronem z sosem pomidorowym.
Składniki sosu:
1 niezbyt duża cukinia,
kilka niedużych lub średnich marchewek,
pół kalafiora,
6-10 mocno dojrzałych pomidorów (muszą być takie, bo inaczej sos wyjdzie mdły)
3 ząbki czosnku.
Cukinię, marchewki obieram i kroję w krążki. Pomidory ze skórką kroję w dużą kostkę, kalafior - kroję jak popadnie, czosnek przepuszczam przez wyciskarkę. Wszystko to razem gotuję. Najpierw pod przykryciem, potem bez, by wyparował nadmiar wody. Nie dodaję żadnych przypraw. Makaron gotuję, a potem - już na talerzu dodaję trochę oleju ze słonecznika lub lnianego. Na to wrzucam sos i posypuję serem Grana Padano. To jedno z moich ulubionych dań na lato
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl
Marta
Wiadomości: 2744
Miasto: Edynburg/Lodz
Na forum od: 18.09.2008
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
12 Wrz 2013, 14:25 »
Jezeli chodzi o cukinie - to polecam
faszerowana miesem
a z dan wegetarianskich polecam, rowniez na czasie
indyjski krem z kalafiora
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
Iwo
leniwy południowiec
Wiadomości: 3448
Miasto: Kraków
Na forum od: 20.09.2010
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
12 Wrz 2013, 15:04 »
Heh, widzę, że przypadkiem podobnie gotujemy
Cukinia była przedwczoraj, nie jako placki, tylko opanierowana i usmażona z serem:
Cukinię (im większa tym lepsza, żeby się nie babrać w maciupeńkie kotleciki) bez obierania kroimy na plastry. Doprawiamy solą i przyprawami - ja użyłem pieprzu, słodkiej czerwonej papryki i majeranku. Przyprawy dobrze jest rozetrzeć placem (warzywo jest wilgotne więc się 'przylepią') żeby nie leżały luźno, bo spadną w czasie panierowania. Panierujemy jak kotlet: mąka -> jajko -> bułka tarta. Kładziemy na rozgrzany olej, smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Po 3-4 minutach obracamy i na obsmażoną już stronę kładziemy plaster sera. Po kolejnych 3-4 minutach ściągamy z patelni i jemy.
Dzisiaj z kolei, niezależnie od przepisu Marty faszerowałem bakłażana i patisony
http://www.flickr.com/photos/103427468@N03/sets/
Marta
Wiadomości: 2744
Miasto: Edynburg/Lodz
Na forum od: 18.09.2008
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
12 Wrz 2013, 15:42 »
Ja bardzo lubie tak usmazone patisony
Mmm, zamierzam sobie takie zrobic jak tylko bede w PL
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
yoshko
Administrator
Kto smaruje ten jedzie.
Wiadomości: 15533
Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
Na forum od: 11.06.2009
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
12 Wrz 2013, 16:25 »
Ma ktoś fajny przepis do wykorzystania z czerwoną soczewicą? Widzę ją w jakiejś zupie albo sosie.
https://www.facebook.com/ZroweremWpodrozy
aaadam
Wiadomości: 98
Miasto: Katowice
Na forum od: 01.07.2013
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
12 Wrz 2013, 16:32 »
Mam fajny przepis, ale nie zdążę go teraz odszukać - idę do pracy. Wrzucę w nocy
Najczęściej ludzie jadący rowerem pokonują kilometry, ja pokonuję samego siebie.
martwawiewiórka
Użytkownik forum
Wiadomości: 6394
Miasto: Poznań
Na forum od: 17.08.2009
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
12 Wrz 2013, 16:45 »
Joszko: robilismy sobie z Jackiem teraz na wyjeździe bardzo pożywną zupę z czerwonej soczewicy.
składniki zawsze bralismy "na oko": soczewica, marchew, papryka, koncentrat pomidorowy/lub teraz to prawdziwe pomidory, czosnek, jakies przyprawy do smaku
soczewicę wczesniej zamoczyć, żeby się szybciutko ugotowała (urosnie, wiec nie przesadzać)
nakroić czosnku, marchewkę na strużki postrużyć, papryke posiekać jak pasuje;
czosnek podsmażyć z marchewką, dodać papryki, poddusić to wszystko; dodać namoczonej uprzednio soczewicy i pomidorów i zalać wodą.
Jak się chcę gesta papkę, to wody mniej, soczewicy wiecej, jak się chce zupę, to na odwrót.
Dodać przypraw do smaku, zupie bardzo dobrze robi gdy jest pikantna.
czasem z braku składników robilismy tylko z marchewki, czosnku i soczewicy. tez dawało jakoś radę.
W Polsce dołożyłabym może pora? Tam nie było. Nie wiem, fachowcem nie jestem.
Mogłaby ładniej wyglądać, ale warunki polowe: jakby była trochę bardziej czerwona np. od przyprawy czerwonej słodkiej papryki no i z zieleniną. Trudno, ważne że była pozywna:
\
Aha, to żólte co tam pływa to ichnia marchew. też byłam zdziwiona. Chociaż potem zobaczyłam dorodną, ZIELONĄ rzodkiewkę i teraz to już mnie nic nie zdziwi.
«
Ostatnia zmiana: 12 Wrz 2013, 16:59 martwawiewiórka
»
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?
Drukuj
Strony:
<< Poprzednia
1
...
27
28
29
30
[
31
]
32
33
34
35
Następna >>
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Wyprawy i wycieczki rowerowe
»
Porady wyprawowe
»
Przepisy kulinarne :D
Organizujemy
Partnerzy
Patronat
Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:
CDN ....
Mobilna wersja forum