Autor Wątek: Przepisy kulinarne :D  (Przeczytany 51910 razy)

Offline Kobieta Marta

  • Wiadomości: 2744
  • Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Popiel

  • Wiadomości: 840
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 9 Sie 2013, 01:44 »
Testowaliśmy ostatnio z Glizdawką zupę krem z zielonego groszku twojego autorstwa Marto i muszę przyznać, że była smakowita. Wylądowała nawet w naszym segregatorze sprawdzonych przepisów, a tam byle czego nie wkładamy :)
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Kobieta Marta

  • Wiadomości: 2744
  • Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 9 Sie 2013, 10:44 »
Bardzo sie ciesze, ze zupka Wam smakowala. Mam nadzieje, ze wiecej moich przepisow wyladuje w Waszym Segregatorze Sprawdzonych Przepisow  ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta Glizdawka

  • Wiadomości: 197
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 13.07.2011
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 9 Sie 2013, 19:44 »
Właśnie się przymierzam do zupy z pieczonej papryki tylko czekam, aż się na placu ładna papryka pojawi.

Offline Kobieta Marta

  • Wiadomości: 2744
  • Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 9 Sie 2013, 20:30 »
Polecam - jest pyszna! Moje koleżanki ją robiły i też bardzo im smakowała ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Lady_Bird

  • Wiadomości: 72
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 10.01.2011
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 15 Sie 2013, 18:17 »
pikantna zupe-krem z pieczonej papryki

Dziś zrobiłam, pyszota! :D
Jedyny minus, że szybko znika z garnka. Następnym razem zrobię z większej ilości składników ;)

Offline Kobieta Marta

  • Wiadomości: 2744
  • Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 16 Sie 2013, 11:02 »
Hehe, mialam podobny problem, a moja koelzanka musiala sila sie powstrzymywac, aby nie wyjesc calego garnka nim wspollokator nie wroci ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Ma_rysia

  • eko groszek
  • Wiadomości: 1078
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 11 Wrz 2013, 16:41 »
Zostałam dziś obdarowana przez forumowego kolegę cukinią i rukolą. Jestem po konsumpcji placuszków, wg mnie smaczne. Oto przepis:

Placki z cukinii i rukoli


 Składniki:

    1 duża cukinia
    roztrzepane jajko
    3 łyżki tartego sera lub białego serka bezsmakowego
    2 łyżki posiekanego koperku, natki pietruszki lub szczypiorku (ja dodaję pietruszkę i szczypiorek)
    2 garści rukoli
    bułka tarta, jeżeli dodamy serek kanapkowy nie trzeba dodawać bułki
    sól, pieprz
    oliwa do smażenia


Umytą cukinię ucieramy ze skórką na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na godzinę, aż puści sok. Dobrze odciskamy. Rukolę umytą siekamy drobno i dodajemy do cukinii. Wymieszamy warzywa jajkiem, serem, pieprzem i zieleniną. Dodajemy bułkę tartą, żeby związać składniki (ale jak najmniej, dla tego dodaję zawsze serek kanapkowy). Jeżeli masa się rozpada dodajemy jeszcze jedno jajko, bułkę lub serek.
Formujemy placuszki i smażymy na oliwie, aż będą złote. Możemy je jeść na ciepło i na zimno. Smacznego
 :)

Offline Kobieta Kot

  • Wiadomości: 804
  • Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 11 Wrz 2013, 17:35 »
Ostatnio opycham się makaronem z sosem pomidorowym.
Składniki sosu:
1 niezbyt duża cukinia,
kilka niedużych lub średnich marchewek,
pół kalafiora,
6-10 mocno dojrzałych pomidorów (muszą być takie, bo inaczej sos wyjdzie mdły)
3 ząbki czosnku.

Cukinię, marchewki obieram i kroję w krążki. Pomidory ze skórką kroję w dużą kostkę, kalafior - kroję jak popadnie, czosnek przepuszczam przez wyciskarkę. Wszystko to razem gotuję. Najpierw pod przykryciem, potem bez, by wyparował nadmiar wody. Nie dodaję żadnych przypraw. Makaron gotuję, a potem - już na talerzu dodaję trochę oleju ze słonecznika lub lnianego. Na to wrzucam sos i posypuję serem Grana Padano. To jedno z moich ulubionych dań na lato :)
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Offline Kobieta Marta

  • Wiadomości: 2744
  • Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 12 Wrz 2013, 14:25 »
Jezeli chodzi o cukinie - to polecam faszerowana miesem ;)

a z dan wegetarianskich polecam, rowniez na czasie indyjski krem z kalafiora  ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Iwo

  • leniwy południowiec
  • Wiadomości: 3448
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 12 Wrz 2013, 15:04 »
Heh, widzę, że przypadkiem podobnie gotujemy :)

Cukinia była przedwczoraj, nie jako placki, tylko opanierowana i usmażona z serem:

Cukinię (im większa tym lepsza, żeby się nie babrać w maciupeńkie kotleciki) bez obierania kroimy na plastry. Doprawiamy solą i przyprawami - ja użyłem pieprzu, słodkiej czerwonej papryki i majeranku. Przyprawy dobrze jest rozetrzeć placem (warzywo jest wilgotne więc się 'przylepią') żeby nie leżały luźno, bo spadną w czasie panierowania. Panierujemy jak kotlet: mąka -> jajko -> bułka tarta. Kładziemy na rozgrzany olej, smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Po 3-4 minutach obracamy i na obsmażoną już stronę kładziemy plaster sera. Po kolejnych 3-4 minutach ściągamy z patelni i jemy.

Dzisiaj z kolei, niezależnie od przepisu Marty faszerowałem bakłażana i patisony :)

Offline Kobieta Marta

  • Wiadomości: 2744
  • Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 12 Wrz 2013, 15:42 »
Ja bardzo lubie tak usmazone patisony ;) Mmm, zamierzam sobie takie zrobic jak tylko bede w PL :)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna yoshko

  • Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Wiadomości: 15533
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 12 Wrz 2013, 16:25 »
Ma ktoś fajny przepis do wykorzystania z czerwoną soczewicą? Widzę ją w jakiejś zupie albo sosie. :)

Offline Mężczyzna aaadam

  • Wiadomości: 98
  • Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.07.2013
    • Adama podróże, małe i duże.
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 12 Wrz 2013, 16:32 »
Mam fajny przepis, ale nie zdążę go teraz odszukać - idę do pracy. Wrzucę w nocy :D

Najczęściej ludzie jadący rowerem pokonują kilometry, ja pokonuję samego siebie.

Offline Kobieta martwawiewiórka

  • Użytkownik forum
  • Wiadomości: 6394
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 12 Wrz 2013, 16:45 »
Joszko: robilismy sobie z Jackiem teraz na wyjeździe bardzo pożywną zupę z czerwonej soczewicy.

składniki zawsze bralismy "na oko": soczewica, marchew, papryka, koncentrat pomidorowy/lub teraz to prawdziwe pomidory, czosnek, jakies przyprawy do smaku
soczewicę wczesniej zamoczyć, żeby się szybciutko ugotowała (urosnie, wiec nie przesadzać)
nakroić czosnku, marchewkę na strużki postrużyć, papryke posiekać jak pasuje;
czosnek podsmażyć z marchewką, dodać papryki, poddusić to wszystko; dodać namoczonej uprzednio soczewicy i pomidorów i zalać wodą.
Jak się chcę gesta papkę, to wody mniej, soczewicy wiecej, jak się chce zupę, to na odwrót.
Dodać przypraw do smaku, zupie bardzo dobrze robi gdy jest pikantna.

czasem z braku składników robilismy tylko z marchewki, czosnku i soczewicy. tez dawało jakoś radę.
W Polsce dołożyłabym może pora? Tam nie było. Nie wiem, fachowcem nie jestem.

Mogłaby ładniej wyglądać, ale warunki polowe: jakby była trochę bardziej czerwona np. od przyprawy czerwonej słodkiej papryki no i z zieleniną. Trudno, ważne że była pozywna:



\


Aha, to żólte co tam pływa to ichnia marchew. też byłam zdziwiona. Chociaż potem zobaczyłam dorodną, ZIELONĄ rzodkiewkę i teraz to już mnie nic nie zdziwi.
« Ostatnia zmiana: 12 Wrz 2013, 16:59 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Tagi:
 









Organizujemy










Partnerzy





Patronat




Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:











CDN ....
Mobilna wersja forum