Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
23 Lis 2024, 02:09
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Rejestracja
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Wyprawy i wycieczki rowerowe
»
Porady wyprawowe
»
Przepisy kulinarne :D
Strony:
<< Poprzednia
1
...
28
29
30
31
[
32
]
33
34
35
Następna >>
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Przepisy kulinarne :D (Przeczytany 51911 razy)
yoshko
Administrator
Kto smaruje ten jedzie.
Wiadomości: 15533
Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
Na forum od: 11.06.2009
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
12 Wrz 2013, 17:26 »
Właśnie o tym myślałem.
Jak przejadę blenderem to fajny krem wyjdzie
https://www.facebook.com/ZroweremWpodrozy
Marta
Wiadomości: 2744
Miasto: Edynburg/Lodz
Na forum od: 18.09.2008
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
12 Wrz 2013, 19:19 »
Cwilowo nie mam, ale planuje cos z niej zrobic;) Ona kojarzy mi sie z taka jesienna-zimowa zupa, wiec jeszcze troche
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
aaadam
Wiadomości: 98
Miasto: Katowice
Na forum od: 01.07.2013
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
13 Wrz 2013, 07:51 »
Sałatka z ryżu i soczewicy.
Składniki:
- szklanka ryżu (jaki kto woli)
- szklanka soczewicy (w oryginale czerwona, ale może być inna)
- trzy duże cebule
- trzy łyżki masła klarowanego lub sześć oliwy/oleju
- łyżka soku z cytryny i otarta skórka
- łyżka cukru (najlepiej brązowy)
- sól, pieprz
- sporo drobno posiekanej natki pietruszki
Ugotuj osobno ryż i soczewice, odsącz i wsyp do miski. Cebulę pokrój jak chcesz ale grubo, podsmaż na tłuszczu. Gdy się zeszkli dodaj sól i cukier i smaż tak długo aż ładnie będzie ładnie brązowa. Dodaj z tłuszczem, otartą skórką i sokiem z cytryny oraz natką, do ryżu i soczewicy i dopraw ewentualnie do smaku.
Sałatka prosta, syta i pożywna. Niejednokrotnie stała się hitem jako dodatek (zamiast tradycyjnego ryżu/makaronu/ziemniaków do dań głównych lub solo. Smak można podbić kolendrą zamiast natki, jednak ja nie za bardzo lubię.
Najczęściej ludzie jadący rowerem pokonują kilometry, ja pokonuję samego siebie.
yoshko
Administrator
Kto smaruje ten jedzie.
Wiadomości: 15533
Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
Na forum od: 11.06.2009
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
13 Wrz 2013, 13:07 »
Powstała zupa krem:
Składniki:
40 dkg czerwonej soczewicy (zawszasu namoczona w wodzie)
6 średnich pomidorów bez skórki
6 ząbków czosnku
2 marchewki
2 cebule
1 papryka
1 litr bulionu
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki startego kminku
pół łyżeczki imbiru
szczypta pieprzu cayenne
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Cebule, marchew i czosnek podsmażyć. Dodać soczewicę. Smażyć ok 5 minut.
Zrobić bulion w garnku i dodać do tego wszystko z patelni plus resztę składników. Gotować aż wszystko będzie miękkie (ok. 20 minut). Zmiksować i degustować
«
Ostatnia zmiana: 13 Wrz 2013, 15:26 yoshko
»
https://www.facebook.com/ZroweremWpodrozy
Lady_Bird
Wiadomości: 72
Miasto: Kraków
Na forum od: 10.01.2011
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
15 Wrz 2013, 11:23 »
Marta
, ja dziś będę majstrować zupę z Twojego bloga- krem z marchewki z imbirem. Na dyniową też mam smaka.
Czy możesz mi powiedzieć czy książkę "Zupa na każdy dzień - 365 ulubionych przepisów", można nabyć w Polsce? W sieci nie znalazłam nic, ale może nie umiem szukać.
Pozdrowery!
«
Ostatnia zmiana: 15 Wrz 2013, 13:05 Lady_Bird
»
transatlantyk
Moderator Globalny
GM 2420
Wiadomości: 7932
Miasto: Annopol
Na forum od: 21.11.2007
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
16 Wrz 2013, 12:44 »
A soczewicę to jakoś normalnie w sklepie się kupi, czy gdzie?
aaadam
Wiadomości: 98
Miasto: Katowice
Na forum od: 01.07.2013
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
16 Wrz 2013, 13:36 »
Kupisz bez problemu w każdym hiper/super markecie. Jak nie masz w pobliżu żadnego, a są chyba już wszędzie, to idź do sklepu ze zdrową żywnością.
Najczęściej ludzie jadący rowerem pokonują kilometry, ja pokonuję samego siebie.
Borafu
Moderator Globalny
Wiadomości: 10709
Miasto: Łódź
Na forum od: 02.04.2010
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
16 Wrz 2013, 13:39 »
A ja kupuję "na rynku" czyli na targowisku.
Akurat mam po drodze do pracy
martwawiewiórka
Użytkownik forum
Wiadomości: 6394
Miasto: Poznań
Na forum od: 17.08.2009
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
16 Wrz 2013, 14:11 »
a targowisku chyba nie zawsze jest ta czerwona (nie wiem jak na Twoim). Zresztą, zielona też sie nadaje do zupy, tylko że dłużej się gotuje/dłużej mozna ją namoczyć. No i kolor będzie inny. Jest jeszcze brązowa, czarna i żółta:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?
Borafu
Moderator Globalny
Wiadomości: 10709
Miasto: Łódź
Na forum od: 02.04.2010
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
16 Wrz 2013, 14:15 »
U mnie są czerwona i zielona, ale jakoś ta czerwona mnie nie przekonuje.
Mała jakaś i po ugotowaniu się rozpada, a zielona zachowuje kształt i wiem co jem.
martwawiewiórka
Użytkownik forum
Wiadomości: 6394
Miasto: Poznań
Na forum od: 17.08.2009
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
16 Wrz 2013, 14:23 »
Cytat: Borafu w 16 Wrz 2013, 13:15
Mała jakaś i po ugotowaniu się rozpada,
No i dlatego na zupę jest super;)
A osobiscie tez wolę zieloną. Tyle że w warunkach polowych czerwona jednak szybciej sie ugotuje.
Widziałam jesczez jakaś inną czerwoną, taką mniej płaską i ta zachowywała kształt bardzo dobrze (ale tylko w Kirgistanie widziałam, producentem chyba była Rosja, a skąd sama soczewica to nawet nie wiem. Odmiana "futbol"
)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?
yoshko
Administrator
Kto smaruje ten jedzie.
Wiadomości: 15533
Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
Na forum od: 11.06.2009
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
16 Wrz 2013, 14:56 »
@Borafu, dlatego czerwona poszła a zupę, bo do tego się nadaje a z zielonej robię farsz curry do pierogów.
https://www.facebook.com/ZroweremWpodrozy
Borafu
Moderator Globalny
Wiadomości: 10709
Miasto: Łódź
Na forum od: 02.04.2010
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
16 Wrz 2013, 18:47 »
To nie pisz o głupotach, tylko dawaj przepis na te pierogi. Ale już!
łatośłętka
Skup i ubój. Rozbiór.
Wiadomości: 8787
Miasto: nie, wioska
Na forum od: 21.03.2013
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
16 Wrz 2013, 18:58 »
OSTRZEŻENIE:
Soczewica jest rośliną gatunku bobowatych. Zarówno kapłani świątyń egipskich, jak również pitagoryjczycy tych nie spożywali. Wytrzymajmy chwilę w przerażeniu przedstawiając sobie, gdzie byłby świat bez rozpoznania prawidłowości zawartej w tzw. twierdzeniu Pitagorasa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Pitagorasa
, kim byśmy my - rowerzyści, małżonkowie byli. Otóż - o zgrozo! - nie byłoby nas z tej prostej przyczyny, bowiem rowerów w ogóle by nie było! Pitagoras -m.in. dzięki wyrzeczeniu się bobowatych- w świecie nadzmysłowych Idei rozpoznał zasadę trójkątów, które w ziemskiej rzeczywistości fizycznie zupełnie przecież nie istnieją (najpierw należy odczytać ideę trzech rozrzuconych punktów, te połączyć, tym samym posłużyć się już uwewnętrznionym pojęciem 'trójkąt'). Rama roweru jest przecież dwoma trójkątami, posiadających wspólny bok! Idąc dalej - nadal byśmy mięli wątpliwą kulturę na podobieństwo tej z czasów panowania cesarza Kaliguli
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kaligula
- nie bylibyśmy bowiem w stanie rozpoznać relacji trój-kątnych w ustabilizowanych -wydawałoby się- związkach osób dorosłych. Nie byłoby więc rowerów, nas rowerzystów, forum podrozerowerowe.info, nie moglibyśmy cieszyć zmysły trójkątnymi relacjami, trójkątów ostrzegawczych by nie było i te pe (myśl tę poprowadź we własnym zakresie).
Wobec powyższego apeluję o abstynencję wobec bobowatych i innych strączkowych! Ich konsumpcja jest wodą na młyn zmotoryzowanym, pozostającym w obumarłych relacjach dwójkowych ja-ty. Swoją aktywną postawą powiedzmy zdecydowane NIE tej atawistycznej nowomodzie!
Swój apel zwłaszcza kieruję do Moderatora Globalnego Borafu, Administratora yoshko, Reprezentantki Kultury pierwszej wody martwejwewiórki - wszyscy wymienieni ze zdiagnozowanym uzależnieniem. Proszę o desperackie sygnały wsparcia bezpośrednio do Moderatora Globalnego Transatlantyk - tu jest jeszcze realna szansa, niech choć on nie idzie tą drogą. Nadzieje swe na lepszą przyszłość deponujemu u nowego Moderatora olo.
Moje świadectwo, będące aktem zawierzenia forum w jego potencjały: Gdyby zaszła taka potrzeba, właśnie jemu powierzyłbym leczenie kanałowe mych zębów. Bez mrugnięcia!
Bądźmy czujni w tych trudnych czasach próby.
Wyrzeczmy się bobowatych i strączkowych właśnie dla celu propagowania Świata Idei Trójkątów!
Zatrzymajmy tę pandemię!
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!
Mariusz
Jestem, jaki jestem...
Wiadomości: 1945
Miasto: Leszno
Na forum od: 18.02.2012
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
16 Wrz 2013, 19:24 »
Hmm... cóż człowiek,który popełnił powyższe miał na myśli.Cóż nam słuchaczom próbował przekazać,z jakim przesłaniem tutaj przybył.
Może brak roweru,świeżego powietrza,było przyczyną owego zamętu myślowego.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku... Mesajah
Drukuj
Strony:
<< Poprzednia
1
...
28
29
30
31
[
32
]
33
34
35
Następna >>
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Wyprawy i wycieczki rowerowe
»
Porady wyprawowe
»
Przepisy kulinarne :D
Organizujemy
Partnerzy
Patronat
Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:
CDN ....
Mobilna wersja forum