Autor Wątek: Przepisy kulinarne :D  (Przeczytany 51914 razy)

Offline Kobieta Marta

  • Wiadomości: 2744
  • Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 17 Wrz 2013, 12:18 »
Czy możesz mi powiedzieć czy  książkę "Zupa na każdy dzień - 365  ulubionych przepisów", można nabyć w Polsce? W sieci nie znalazłam nic, ale może nie umiem szukać.

Niestety obawiam sie ze tej ksiazki nie ma po polsku, ja mam angielska wersje ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta martwawiewiórka

  • Użytkownik forum
  • Wiadomości: 6394
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 17 Wrz 2013, 12:44 »
łatośłętka   ;D
Mogłam się spodziewac że ktoś napisze że bobowate ciężkostrawne itp, soja np przez niektórych w ogóle jest uważana za truciznę (w sumie ja tez nie mam przekonania i nie stosuję)

Ale trójkąty, no no no.;)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna yoshko

  • Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Wiadomości: 15533
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 17 Wrz 2013, 23:34 »
To nie pisz o głupotach, tylko dawaj przepis na te pierogi. Ale już!

Farsz:

30 dkg soczewicy zielonej
dorodna cebula
główka aromatycznego czosnku
szklanka bulionu
jajko
łyżka curry
sól i pieprz
olej

Ciacho:

1/2 kg mąki
szklanka ciepłej wody
łyżka oleju
duża szczypta soli

Do roboty:

Soczewicę moczymy w wodzie ponad godzinę. Następnie odcedzamy, a w międzyczasie szklimy na oleju posiekaną cebulę na DUŻEJ patelni. Dorzucamy czosnek i zanim zacznie się przypalać wsypujemy soczewicę. Chwilę smażymy dosyć często mieszając. Następnie wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i zamykamy patelnie. Dusimy soczewicę mieszając od czasu do czasu aż się rozpadnie i zacznie przybierać dość zwięzłą formę. Jajko służy do wbicia w gotową masę by farsz lepiej się lepił. Po wbiciu już nie smażymy dalej.

Ze wskazanych składników robimy ciasto i lepimy pierogi z łyżką farszu. Jeśli nie chcą się zamknąć brzegi zwilżamy palcem umoczonym w wodzie albo w roztrzepanym jajku.

Gotujemy w osolonej wodzie po tyle sztuk by po wypłynięciu nie było im za ciasno. Po wrzuceniu pójdą na dno, więc tzreba dbać by ciasto się nie przykleiło. Po wypłynięciu trzymać na powierzchni ok. 5 minut. Wyciągnąć łyżko-durszlakiem i wrzucic kolejna partię.

Podawać najlepiej okraszone skwareczkami. :)


Offline Mężczyzna Borafu

  • Moderator Globalny
  • Wiadomości: 10709
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 17 Wrz 2013, 23:50 »
Dzięki!
Będę miał robotę  ;)

Tak dla pewności - to ma być na pewno cała główka czosnku?

Offline Mężczyzna yoshko

  • Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Wiadomości: 15533
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 17 Wrz 2013, 23:58 »
Jak lubisz czosnek to tak jak nie to pół. ;)

Offline Mężczyzna Robb

  • "Ojciec Założyciel"
  • Wiadomości: 15
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 18 Wrz 2013, 00:09 »
Czerwona szybciej się gotuje ;)

Nie wiem czy kiedyś wspominałem, ale sypię soczewicę do butelki i moczy się w trakcie jazdy. Zielona, żółta czy czerwona - bez znaczenia.
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Robb

  • "Ojciec Założyciel"
  • Wiadomości: 15
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 18 Wrz 2013, 00:11 »
A soczewicę to jakoś normalnie w sklepie się kupi, czy gdzie?
Marku .. idź czasem na miasto :D
… why so serious ?

Offline Mężczyzna paweł.70

  • Marin
  • Wiadomości: 3323
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 18 Wrz 2013, 09:23 »
Borafu jeżeli jesteś smakoszem pierogów to mogę Ci zaproponowac "mój autorski przepis" (może gdzieś w sieci jest coś podobnego, ale trochę eksperymentowałem)
na pierogi nazwałem je "Lubelskie"

Ciasto według swojego uznania
Farsz:
2 kostki sera białego (półtłuste 2oog)
2 woreczki kaszy gryczanej
30/40 dkg podgardla
2 cebule
sól, pieprz,vegeta

Podgardle pokroic w kawałeczki jak najmniejsze na ile się to da, następnie stopic do postaci skwarków ,pod koniec ,pokroic w kostkę cebulę i dodac pół łyżeczki vegety , do podgardla.Jeszcze trzymac na ogniu, aż zeszkli się cebula Odlac tłuszcz resztę można jeszcze przemielic przez maszynkę

Kaszę gryczaną ugotowac i przemielic przez maszynkę, ser rozgnieśc widelcem i dodac sól i pieprz do smaku, następnie wszystko wymieszac do jednolitej masy i na pół godziny masę włożyc do lodówki.

Podawac można z masłem, tłuszczem lub śmietaną

Smacznego :D
« Ostatnia zmiana: 18 Wrz 2013, 12:15 yoshko »

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Borafu

  • Moderator Globalny
  • Wiadomości: 10709
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 18 Wrz 2013, 12:14 »
Po kolei sprawdzimy i to.
Dzięki

Edit: soczewica z curry w pierogach sprawdzona.
Syn powiedział, że może być, choć bez szału, ale on nie lubi curry.
Ja nażarłem się jak bąk i nie mam teraz siły sakw spakować.
« Ostatnia zmiana: 19 Wrz 2013, 19:29 Borafu »

Offline Kobieta hindiana

  • Wiadomości: 4023
  • Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 18 Wrz 2013, 22:58 »
Czerwona szybciej się gotuje ;)

Nie wiem czy kiedyś wspominałem, ale sypię soczewicę do butelki i moczy się w trakcie jazdy. Zielona, żółta czy czerwona - bez znaczenia.
Tak samo robimy z ryżem, w harcerstwie głównie, na rowerach jakoś nam się nigdy nie chciało :)
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Robb

  • "Ojciec Założyciel"
  • Wiadomości: 15
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 19 Wrz 2013, 01:05 »
No z ryżem to podstawa!  :)
… why so serious ?

Offline Ma_rysia

  • eko groszek
  • Wiadomości: 1078
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 7 Gru 2013, 08:04 »
Poszukuję sprawdzonego przepisu na gorącą czekoladę. Pogoda za oknem sprzyja takim smakom  ;D

Offline Kobieta Jelona

  • Wiadomości: 1062
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 27 Gru 2013, 00:28 »
Odkopuję!:)

Może nie jest to przepis na gorącą czekoladę - to jest udawana wersja czekolady, a właściwie "syte kakao"

Kolejność jest bardzo ważna.

- kakao naturalne - ja daję ile się zmieści do kubka
- mleko
- żółtko jajka
- szczypta soli
- cukier
- ewentualnie chilli

Step 1 : Kakao sypnąć do garnuszka.
Step 2: Dosypać cukru
Step 3: Dolewać zimne (niepodgrzane w każdym razie) mleko i mieszać aż farfocle z kakao się rozpuszczą
Step 4: Podgrzać do temperatury tak-wysokiej-aż-nie-zrobi się kożuch i dodać żółtko. Kakao powinno się pięknie zagęścić
Step 5: Szczypta soli wydobywa smak kakao, można też sypnąć chilli, wtedy rozgrzewanie jest potężniejsze

Na koniec zalać bitą śmietaną ! et voila

rdklstr

  • Gość
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 2 Sty 2014, 10:55 »
mieszać aż farfocle z kakao się rozpuszczą

Dobrą metodą jest wlać odrobinę mleka, które się zwiąże z mieszanką kakocukrową. Wpierw powinna z tego wyjsć dosyć gęsta brązowa masa, i póki widać jeszcze sypkie kakao w pojemniku, dolewać kolejne malutkie porcje, aż nie utworzy się jednolicie brązowa, nadal gęsta, ale płynna masa. Wtedy można już swobodnie lać chłodne mleko. ;) Nie będzie żadnych farfocli, a co najwyżej cienka pianka.

Offline Mężczyzna yoshko

  • Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Wiadomości: 15533
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Przepisy kulinarne :D
« 2 Sty 2014, 10:57 »
Dobrze prawisz. :)


Piernik z porterem

    125 g masła
    250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego)
    2 łyżki miodu
    10 dkg rodzynek/żurawin
    10 dkg orzechów włoskich
    4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej
    250 ml (1 szklanka) piwa porter bałtycki
    2 jajka
    300 g (2 szklanki) mąki pszennej (np. tortowej)

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, mąką razową, płatkami owsianymi błyskawicznymi lub zwykłą mąką.
W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, bakalie, przyprawę korzenną lub piernikową i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę rozpuszczalną, piwo oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.
Masę wylać do przygotowanej foremki  i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Tagi:
 









Organizujemy










Partnerzy





Patronat




Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:











CDN ....
Mobilna wersja forum