Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
21 Lis 2024, 16:27
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Rejestracja
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Wyprawy i wycieczki rowerowe
»
Porady wyprawowe
»
Przepisy kulinarne :D
Strony:
<< Poprzednia
1
2
3
4
5
[
6
]
7
8
9
10
...
35
Następna >>
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Przepisy kulinarne :D (Przeczytany 51885 razy)
Popiel
Wiadomości: 840
Miasto: Kraków
Na forum od: 01.06.2011
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
8 Lip 2011, 23:30 »
Dla leniwych to dobry jest też kuskus na winie
Bierzemy kuskus mieszamy z przyprawami jakie się nawiną, solimy, zalewamy wodą z czajnika, czekamy aż ją wciągnie i szybkie jedzonko gotowe.
Do tego serwujemy mięsko jak się nawinie.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.
Marta
Wiadomości: 2744
Miasto: Edynburg/Lodz
Na forum od: 18.09.2008
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
9 Lip 2011, 10:58 »
nie wiem mialo byc chyba o przepisach wyprawowych, ale skoro podtrzymujecie temat piszac o
codziennym gotowaniu
, to zapraszam
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
kokop
Wiadomości: 900
Miasto: Chard
Na forum od: 11.01.2010
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
9 Lip 2011, 12:10 »
Marta w końcu ujawniła że są wyjątki na świecie, tak samo trafiają się kobiety które potrafią zrobić żarełko.
A na wyprawowe danie to to te wyżej chłopskiego sumptu chyba całkie dobre będą, no nie?
Bardzo dobre jest np. zabrać ze sobą (co czynię wlaśnie)
Chlebek pita i coś do chlebka, generalnie co się nawinie.
Potem rozpalamy ognisko male, rozgarniamy, wrzucamy pite na żar i po chwili gotowa. Napychamy do środka to co mamy i mamy świetne jedzonko.
Potem zapodam fote. Hey
Kleine Fiech ach Scheiße machen.
Popiel
Wiadomości: 840
Miasto: Kraków
Na forum od: 01.06.2011
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
9 Lip 2011, 18:11 »
To co podałem to jak najbardziej się na wyprawę nadaje (bardzo szybko się robi i spokojnie wystarczy do tego jedno naczynie). No chyba, że ktoś nie zabiera ze sobą osprzętu do gotowania.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.
Lady_Bird
Wiadomości: 72
Miasto: Kraków
Na forum od: 10.01.2011
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
12 Lip 2011, 09:34 »
Janusushi
, mam bardzo podobnie...mogę jeść i jeść.
Wracając do tematu, to na ostatniej wyprawce moje menu było następujące:
- na śniadanie kuskus z rodzynkami (rodzynki daję wczesniej do wrzątku, aby puściły nieco słodyczy),
- na obiadokolację ryż z sosem pomidorowym (ryż na wrzątku gotuję ok. 3 minut, potem gar zawijam w koc czy inny kawał materiału i on pięknie robi się na sypko). Do tego jakieś pokrojone pomidorasy/ ogórki czy co tam się nawinie
Generalnie im prostsze danie tym bardziej mi smakuje.
aha, jeszcze zabieram ze sobą buteleczkę oleju lnianego i dodaję właśnie do ryżu/kaszy itp.
«
Ostatnia zmiana: 12 Lip 2011, 09:45 Lady_Bird
»
globalbus
Wiadomości: 7334
Miasto: Warszawa
Na forum od: 03.05.2011
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
14 Lip 2011, 20:43 »
Kuskus ze wszystkim wchodzi, raz zrobilem porcje z kukurydza i z pokrojona kielbasa, tez dobra przegryzka. Niestety lenistwo wygrywalo, wybieralem gotowe zarcie w sloikach, podgrzewalem na miejscu przy sklepie, a potem prosilem o troche biezacej wody do oplukania garow.
My home is where my bike is.
Popiel
Wiadomości: 840
Miasto: Kraków
Na forum od: 01.06.2011
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
14 Lip 2011, 20:57 »
Co do gotowego żarcia to raz kupiłem słoik klopsików w sosie koperkowym bez klopsików
.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.
Ma_rysia
eko groszek
Wiadomości: 1078
Miasto: Golina
Na forum od: 05.04.2009
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
23 Lip 2011, 11:12 »
Przepyszne gruzińskie chinkali
«
Ostatnia zmiana: 23 Lip 2011, 11:21 rysiama
»
Robert
Wiadomości: 4821
Miasto: Konin
Na forum od: 03.12.2007
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
23 Lip 2011, 12:06 »
Ładnie, ładnie, ale jak to zrobić?
Ma_rysia
eko groszek
Wiadomości: 1078
Miasto: Golina
Na forum od: 05.04.2009
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
23 Lip 2011, 13:49 »
Chinkali
- Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączącą się zupę ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tradycyjne danie
kuchni kaukaskiej
popularne zwłaszcza w
Gruzji
. Przepis(z netu)
mąka - pszenna 600 g
mielona - wołowina 300 g
mielona - wieprzowina 200 g
siekana - cebula 200 g
pieprz prawdziwy - łyżeczka
sól - w zależności od smaku
1. Najpierw zrób używając mąki, wody i doprawiając solą.
2. Następnie rozwałkuj je i w placku wykrój okrągłe placuszki za pomocą szklanki.
3. W misce wmieszaj dwa rodzaje dodając siekaną cebulę.
4. Do farszu wsyp łyżeczkę pieprzu, dodaj szczyptę soli oraz wlej szklankę lub pół ciepłej wody, a następnie dokładniej wymieszaj całość.
5. Na każdy placek nałóż łyżkę stołową farszu.
6. Chwyć obiema dłońmi za przeciwległe krańce placka i zlep ciasto pośrodku, a następnie powtórz tę czynność dookoła. Wtedy powstanie coś na kształt sakiewki z wyraźnym ogonkiem na górze.
7. Do gotującej się wody wrzuć kolejno kilkanaście chinkali.
8. Gdy zobaczysz, że chinkali wypływają na powierzchnię wtedy wyjmij je z wrzącej wody.
Do farszu dodajemy świeżej kolendry-przyprawa bardzo powszechna w Gruzji.
SMACZNEGO
hindiana
Wiadomości: 4023
Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
Na forum od: 04.09.2010
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
25 Lip 2011, 21:46 »
Rumuńskie reminiscencje czyli nasz przepis na kultową ciorba de burta
...robioną w zbożu gdzieś w środku Transylwanii.
Do przyrządzenia ciorba de burta potrzebujemy kuchenki, garnka i chętnego, który ma ochotę bawić sie w upale w pichcenie. Znalazł się taki jeden w naszym zespole i zagonił resztę do roboty. Najpierw w jednym z licznych przydrożnych 'magazinów' zakupiliśmy bazę czyli ciorba de burta w proszku. Dokroiliśmy do niej resztki suchej kiełbaski i trochę parówki (wiem, pewnych ludzi do tej zupy nie przekonam hehe). W wersji oryginalnej ciorba bazuje na flaczkach. Ziemniaki w kostkę w miarę możliwości regularną. poszliśmy na całość i nawet marchewkę tam wkroiliśmy. Przyprawy, w tym czosnek dość obficie. Tradycyjnie ciorba de burta podaje się z ostrą papryczką i wielką porcją śmietany. Smak jest kwaśny, dla miłośników żurku - rewelacja. Ciorba udała się przepyszna, pachniała na całe pole aż sie dwa bezpańskie pieski przyplątały
Objedliśmy sie tak, ze nam cała motywacja do dalszej jazdy spadła na łeb na szyję...
W sumie na Rumunii sumdetective jadł ciorba de burta 14 razy, w różnych lokalach i wariacjach smakowych. Stał się jej wielkim fanem i znawcą, z rodowitymi Rumunami był w stanie wygrac wojnę na argumenty, który składnik powoduje, że ciorba de burta jest tak niezwykła
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com
Marta
Wiadomości: 2744
Miasto: Edynburg/Lodz
Na forum od: 18.09.2008
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
21 Sie 2011, 20:44 »
Gdyby ktoś był głodny to zapraszam na
mojego bloga
w nowej odsłonie;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
koval__
Wiadomości: 165
Miasto: Jaworzno
Na forum od: 13.05.2010
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
21 Sie 2011, 23:26 »
chętnie przejrzę bo widzę smakołyki na pierwszy rzut oka
a jak coś nie wyjdzie zawsze można dopytać bezpośrednio szefową kuchni
Marta
Wiadomości: 2744
Miasto: Edynburg/Lodz
Na forum od: 18.09.2008
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
22 Sie 2011, 00:13 »
jasne zapraszam i życzę smaczngo: )
dania są naprawdę proste i szybkie
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
dewunska
Wiadomości: 402
Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
Na forum od: 11.04.2011
Odp: Przepisy kulinarne :D
«
1 Wrz 2011, 22:33 »
Witam, dołączam do grupy miłośników mamałygi
Jesli chodzi o rowerowe obiadki najczęściej są to ryż albo makaron (za kaszą nie przepadam) z różnej maści sosami z torebki lub słoika. Często dodajemy groszek z puszki albo kukurydzę, ewentualnie pomidory z puszki, żeby sosu było więcej.
Niemniej jednak zdarzają się eksperymenty, z których jako pierwszy do głowy przychodzi mi eksperyment z rowerowym fondue. Owszem, było luksusowo, elegancko nietypowo, ale również (niestety)było na baardzo bogato....za ser żółty i białe wino na fondue dla bodajże 7 osób wyszło prawie 100zł...Ser z winem grzał się powoli na małym ogniu primusa, a my maczalismy w nim chleb albo bułki podpieczone nieco przy ognisku...pycha! ale raz na jakiś czas, z uwagi na koszty więcej fondue nie było.
Swego czasu cały rajd żywiliśmy się na takim turystycznym grillu jednorazowym, często spotyka się podobne w supermarketach...w każdym razie dla mnie kiełbasa 3razy dziennie to troche za dużo
a na ostatniej wyprawie...po raz pierwszy wpadlismy na pomysł, żeby ugotować pare jajek. Na chleb albo same z braku chleba...pożywne, szybkie i tanie...tzn. w sam raz na studencką kieszeń:)
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.
Drukuj
Strony:
<< Poprzednia
1
2
3
4
5
[
6
]
7
8
9
10
...
35
Następna >>
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Wyprawy i wycieczki rowerowe
»
Porady wyprawowe
»
Przepisy kulinarne :D
Organizujemy
Partnerzy
Patronat
Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:
CDN ....
Mobilna wersja forum