Autor Wątek: Historie z rowerem w tle  (Przeczytany 8983 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Odp: Historie z rowerem w tle
« 5 Lis 2011, 00:51 »
Nie wiem, czy w zacytowanym fragmencie jest coś szowinistycznego lub choćby soczystego, ale chyba przy przepisywaniu uciekło Ci słówko "told" (lub inne bliskoznaczne)

When he [told] Sarojini of the unnerving little adventure she said: That's a homosexual area. It's well known.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 5 Lis 2011, 11:00 »
Oprócz mnie i Marty mało kto do tego wątku zagląda, fajnie wiec, że chciało ci sie przeczytac to co wklepałam :D
Co do tego fragmentu - dla mnie jest on soczysty. Zapewne dlatego, że przeczytałam całość. Wstawka o szowinizmie jest luźną dygresją na temat całego Naipaula. Brakowało 'told', dzięki za czujność :)
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 5 Lis 2011, 11:54 »
Oprócz mnie i Marty mało kto do tego wątku zagląda,

zagląda, tylko nie komentuje.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Bitels

• Gość
« 5 Lis 2011, 13:16 »
Oprócz mnie i Marty mało kto do tego wątku zagląda,

zagląda, tylko nie komentuje.

Dobrze prawisz :D , a i blog kulinarny Marty też jest mniam, mniam. Wystarczy poczytać i jest się najedzonym :D

Offline Kobieta hindiana

« 5 Lis 2011, 21:36 »
No to Marta na guru forumowego wyrasta :) I dobrze!
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Czeker

• Miasto:
  • Na forum od: 11.10.2011
    • rowerkiem.eu
« 6 Lis 2011, 05:49 »
Ja zaglądam, ale nie komentuje. Mój angielski jest bardzo słaby, więc się nie odnosiłem do tego cytowanego fragmentu po angielsku. Co do bloga kucharskiego Marty, to ja już Marcie dziękowałem za "jajko w papryczce" - jest moje ulubione.
Tak ogólnie to ciekawie tu rozprawiacie i fajnie się czyta "historie z rowerem w tle".

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 7 Lis 2011, 09:25 »
Dziękuje wszystkim za miłe słowa;) cieszę się że czytacie i że się wam to podoba;)
Mam nadzieję, że wkrótce pojawią sie nowe wpisy, ale chwilowo jest u mnie siostra z chrześniakiem i to mnie całkowicie pochłania ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta Marta

« 30 Gru 2011, 19:34 »
I znowu jestem :) Po dłuuuugiej przerwie, w końcu udało mi się sklecić kolejny post:) Tym razem mało znane opowiadanie B. Prusa Ze  wspomnień cyklisty

Zapraszam!
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 30 Gru 2011, 19:37 »
Marto . .tak gwoli ścisłości.
Opowiadanie ukazało się w ksiązce "Rowerem. Antologia Literatury Polskiej"
http://www.poczytaj.pl/176120

Gdyby ktoś chciał kupić ;-)

Pozdrawiammmmmmm :-)
… why so serious ?

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 30 Gru 2011, 20:26 »
A o Castorpie Pawła Huelle coś na blogu masz? Jak nie to polecam!

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Kobieta Marta

« 30 Gru 2011, 20:36 »
Robb - mam książkę K. Mrówki, ale w niej są tylko fragmenty wspomnianego przeze mnie opowiadania, które ja przeczytałam w całości:)

A co do tej antologii, to cóż była ona dla mnie motywacją (i jest nadal) do założenia bloga, tzn. najpierw wpadłam na pomysł założenia bloga, a szukając materiałów trafiłam na wzmiankowaną książkę;)

Giovanni - nie mam, ale poszukam, poczytam;)

Dzięki:)

Offline Kobieta hindiana

« 30 Gru 2011, 20:56 »
I znowu jestem :) Po dłuuuugiej przerwie, w końcu udało mi się sklecić kolejny post:) Tym razem mało znane opowiadanie B. Prusa Ze  wspomnień cyklisty

Zapraszam!

Haha, przypomniało mi to czasy studenckie. Jeden z profesorów, na pierwszych zajęciach, mnie jedynej zadał pracę do domu: przeczytać właśnie to opowiadanie, bo mam (miałam, sorry, dopóki nie wyszłam za sumdetectiva :)) nazwisko jak pewien bardzo słynny kolarz włoski  ;D No to przeczytałam i potem sobie pogadaliśmy, bo on był wielkim miłośnikiem rowerów. Pomogło mi to bardzo podczas egzaminu czerwcowego :D

Co do kolejnego cytatu, to dzięki Tobie - czy też przez Ciebie hehe - zaczęłam zwracać uwagę na obecność rowe¶ów w ksiązkach, które czytam. powiedz mi tylko Marta, czy interesują cię większe fragmenty czy również małe wtręty. Mam coś z Kazuo Ishiguro 'Remains of the day', ale to zaledwie kilka linijek...
www.plscout.com

Offline Kobieta Marta

« 30 Gru 2011, 21:55 »
Cieszę się Hindiana, że przyczyniam się do tego, że ludzie w ten czy inny sposób, tu i ówdzie zczynają zwracać uwagę na motywy rowerowe:)

Cieszy mnie rónież to, że tymi wpisami przywołuję wspomnienia (mam nadzieję, że miłe)  :)

Oczywiście wszytko mnie interesuje, tylko jakoś nie ogarniam przerabiania i czytania tego wszytkiego :icon_cry: inna rzecz że mam trochę lenia ostastnio, ale właśnie próbuje nadrabiać zaległości;) To pewnie taki zryw na koniec roku:)

Chętnie zobaczę co wynalazłaś:) jak możesz to prześlij fragment na PW lub linka, jeśli jest to gdzieś w sieci:)

Dzięki:)

Offline Kobieta hindiana

« 2 Sty 2012, 14:28 »
Od MIkołaja pod choinkę dostałam e-readera. Genialny wynalazek. Na dzień dobry wpakowałam sobie prawie 500 książek. Robienie notatek jest tam niezwykle proste, więc jak tylko coś znajdę zaraz Ci to wklepię.

Z "Remains of the day" Kazuo Ishiguro jest tylko taki mały, za to znaczący fragment, kiedy bohater podróżujący - niestey samochodem ::( - przez Wielką Brytanię, staje na środku drogi w ciemniejącej  nocy i (tu powinien zajrzeć do forumowego działu o sprzęcie hehe) wyciąga:

"Then, arming myself with a bicycle lamp, which cast a surprisingly good beam, I went in search of a path by which I could descend to the village."
W całej książce rower nie pojawia się ani raz, bohater to sztywny lokaj w bogatym domu, no i nie mam pojęcia skad on miał w samochodzie lampkę rowerową? :D Ale miał i to dobrze o nim świadczy.

Czekaj, tu mam  jeszcze Musierowicz. Aha, postanowiłam nie wysyłać Ci tych fragmentów na priva bo czasem jednak ktoś ma ochotę coś do nich dopowiedzieć, a to jest fajne.

Ze "Sprężyny" czyli 18. części "Jeżycjady":

"Na dworze huczał wiatr i faktycznie się ochłodziło, co tym wyraźniej dawało się odczuć po opuszczeniu ciepłego domu Florków. Rower z przytroczonym do bagażnika świerkiem stał tam, gdzie go Laura zostawiła.
(...)
Sweterek ciotki miał śliczny kolor, ale oczywiście był za duży i wyglądał na Laurze jak palto, toteż zostawiła go na ganku. Co tam. Jest chłodno, ale w ruchu człowiek się rozgrzeje. Wiatr ustalił sobie kierunek północ- południe, więc jechało sie łątwo, co nie znaczy, że przyjemnie: zimny prąd powietrza dął w nerki LAury jak w  żagiel. Świerk telepał się na bagażniku i co chwila, rytmicznie, kłuł ją w kark. Trudno. Musi go dostarczyć z powrotem. Co o niej sobie pomyślą...tam. Oni. Zziębnięta, pędziła bezlduną szosą pod groźnym, błękitnym nieboskłonem. Nad linią horyzontu czaiły się białe kule obłkoów, napompowane jakąś negatywną siłą. Wokół ziały pustką rozległe pola, pławiące się w różnych odcieniahc zieleni, tu i ówdzie żółknącej . Nigdzie żywego ducha. Słychać było tylko świst wiatru.
"

Jak dla mnie Laura Pyziak ma potencjał do zdobywania gmin :D
www.plscout.com

Offline Kobieta Marta

« 2 Sty 2012, 19:38 »
Dzięki wielkie;)

Napewno je wykorzystam i przygotuje jakiś post;)

A przy okazji jaki czytnik masz?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum