Autor Wątek: Spis potrzebnych rzeczy - lista  (Przeczytany 281891 razy)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Odp: Spis potrzebnych rzeczy
« 28 Maj 2012, 16:04 »
Ja wlasnie zastanawiam sie co zabrac na tygodniowy wyjazd i mowiac szczerze nie mam pojecia:(
Na dodatek wydaje mi sie ze moje sakwy sa jakies male  :P
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 28 Maj 2012, 16:29 »
Ja w weekend na 1.5-dniową wycieczkę zabrałam tyle klamotów, że miałam dwie wypchane sakwy i worek na bagażnik ;) I to nawet bez sprzętu do gotowania - bo choć wcześniej specjalnie pojechałam kupić garnek, żeby mieć w czym ugotować kolację, to dosłownie wychodząc z domu uświadomiłam sobie, że nie mam na czym jej ugotować - bo już o kartuszu z gazem zapomniałam :D Kolacja, garnek i kuchenka zostały więc w domu... a i tak wyglądałam, jakbym jechała na co najmniej tydzień ;)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 28 Maj 2012, 17:32 »
Poprawka nie 20 a 17 :D
http://www.odyssei.com/pl/weather/holandia.php

Chcesz wierzyć suchym cyferkom - Twoja sprawa
Ja w Holandii i Belgii spędzam kilka miesięcy w roku więc swoją prawdę znam :)
Z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że letnie temperatury są przybliżone do polskich. Jedyna zauważalna różnica pomiędzy latem holenderskim a polskim jest taka, że tam w ciągu dnia może kilka razy popadać.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Kobieta Marta

« 30 Maj 2012, 23:08 »
Zamierzam wybrać się gdzieś na weekend (3-4 dni) tylko jakoś nie mam pojęcia albo weny co powinnam zabrać. To jest niestety Szkocja i nigdy nie wiadomo jaka będzie pogoda, wiadomo trzeba być przygotowanym na wiatr i deszcz, ale równie dobrze może być umiarkowanie ciepło, czyli około 15st (ech gdzie te polskie upały, na które klęłam wracając ze zlotu).
Całe wyposażenie chyba mam, poza maszynką, ale nie zdążyłam jej zamówić, (a nie zamierzam przepłacać w tradycyjnym sklepie) w związku z tym wezmę taki palniczek na paliwo stałe, nie jest to najbardziej wydajne i niezbyt lekkie, ale w ostateczności wodę na herbatę da się na tym ugotować;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 30 Maj 2012, 23:18 »
Zamierzam wybrać się gdzieś na weekend (3-4 dni) tylko jakoś nie mam pojęcia albo weny co powinnam zabrać. To jest niestety Szkocja i nigdy nie wiadomo jaka będzie pogoda, wiadomo trzeba być przygotowanym na wiatr i deszcz, ale równie dobrze może być umiarkowanie ciepło, czyli około 15st (ech gdzie te polskie upały, na które klęłam wracając ze zlotu).
W zeszły weekend miałam podobny problem - tu też nie da się przewidzieć pogody. Zabrałam więc strategicznie i polar, i kostium kąpielowy, i ostatecznie przydał się kostium - nawet w cienkiej koszulce zdychałam z gorąca... Było 27 stopni, czyli jak na Szwecję - ekstremalna fala gorąca :)

A co do kuchenki - tuż przed wyjazdem na moją mini wyprawkę pojechałam jeszcze do sklepu kupić garnek, żeby móc zjeść coś ciepłego. Garnek kupiony, jedzenie zapakowane, wszystko gotowe - i w tym momencie przypomniałam sobie, że nie mam kartusza z gazem ;D

Offline Kobieta Marta

« 30 Maj 2012, 23:33 »
ja do maszynki ktora sobie upatrzylam nie moge tu nabyc kartuszy;/
chyba kupie inna;/

poza tym w ogóle jakoś nie mogę ogarnąć tego pakowania;(

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 30 Maj 2012, 23:35 »
A jaka maszynkę masz? :)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 30 Maj 2012, 23:45 »
Wklejam Ci moją  listę ubrań - wyczerpuje właściwie komplet warunków atmosferycznych (powyżej 0). Ale jest stosunkowo ograniczona, więc zakłada jednak pewne kompromisy (np regularne pranie).
Wracam do jeżdżenia.

Offline Kobieta Marta

« 30 Maj 2012, 23:47 »
yoshko - jeszcze nie mam, zamierzałam kupić optimusa cruxa
daniel - dzięki;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 31 Maj 2012, 11:06 »
Wklejam Ci moją  listę ubrań - wyczerpuje właściwie komplet warunków atmosferycznych (powyżej 0). Ale jest stosunkowo ograniczona, więc zakłada jednak pewne kompromisy (np regularne pranie).

po co Ci dwie kurtki termiczne? ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta Marta

« 31 Maj 2012, 11:06 »
Colemany sa, ale optimusow jak na lekarstow, albo jescze mniej, a poniewaz nie do konca orientuje sie jaki ten katridz powinien byc do tej kuchenki, ktora sobie upatrzylam, to chcialam kupic oryginalny, zeby nie bylo problemu, ale okazuje sie ze jest:(

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 31 Maj 2012, 11:18 »
Coleman będzie OK.
To ten sam system

Generalnie mamy dwa systemy(z wyjątkiem przebijanych jednorazówek i różnych wynalazków wyglądających jak dezodoranty):

-Epigas (z gwintem; nakręca się kuchenkę na kartusz) - popularny na "całym" świecie zwłaszcza w krajach skandynawskich bo niejako stamtąd pochodzi

-Campingaz(niebieskie butle; również z zaworkiem ale nie ma gwintu. Kartusz "nabija się i przekręca o kilka stopni") - popularne wszędzie, zwłaszcza w krajach frankofońskich i okolicach. Campingaz jest marką francuską, a oni promują swoje wyroby (kiedyś było to w każdym decathlonie).

Do palników Campingaza będą pasowały tylko niebieskie kartusze, do palników Optimusa, Primusa, MSR-a, Colemana i wielu innych marek będą pasowały szare a więc te z gwintem na system epigas.

Są również uniwersalne palniki na oba systemy (epi i campingaz). mogą być praktyczniejsze w krajach azjatyckich etc ale one są troszkę droższe i cięższe od "jednosystemowych"
Np. Primus techno trail duo lub Mimer duo
« Ostatnia zmiana: 31 Maj 2012, 11:26 LeśnyDziad »

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 31 Maj 2012, 11:27 »
Zmęczony wczoraj byłem, nie chciało mi się poprawiać, jak już zauważyłem ;]
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 31 Maj 2012, 12:29 »
-Epigas (z gwintem; nakręca się kuchenkę na kartusz) - popularny na "całym" świecie zwłaszcza w krajach skandynawskich bo niejako stamtąd pochodzi

W tym przypadku zawory są zestandaryzowane, wykonywane według międzynarodowej normy EN417 - więc jeśli ktoś ma wątpliwości czy przypasuje, najprościej po prostu sprawdzić oznaczenie na kartuszu.

Offline Kobieta Marta

« 31 Maj 2012, 12:41 »
ok, dzieki;)
napewno kupie w przyszlym tygodniu ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum