Autor Wątek: Spis potrzebnych rzeczy - lista  (Przeczytany 310210 razy)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Odp: Spis potrzebnych rzeczy - lista
« 27 Cze 2018, 22:38 »
...A kończę drugiego albo trzeciego dnia na trasie. Wtedy w końcu wiem gdzie co mam i czego nie zabrałem ;-)

prawda ;)

I okazuje się że to czego nie zabrałem w zasadzie nie jest potrzebne więc następną razą nie zabieram tego planowo.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 28 Cze 2018, 00:51 »
Otwieralne zipy, wot XXI wiek  :D

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 28 Cze 2018, 08:19 »
Chcąc ułatwić sobie pakowanie przed ostatnimi wyprawami, przygotowałam tabelkę ze spisem wszystkich rzeczy w podziale na różne kategorie oraz ich wagą. Waga przydawała mi się głównie do sprawdzenia, czy mój bagaż nie przekroczy limitu...

Szedłem podobną drogą... i zacząłem od bardzo podobnej tabelki/spisu. Jednak chciałem go bardziej zautomatyzować... i szukając inspiracji znalazłem kilka gotowców.

Obecnie korzystam z pomysłów z arkusza autorstwa Meira Gottlieba, który można załadować se strony:

https://backpackinglight.com/backpacking_light_gear_list_spreadsheets_2005/

Jest tam jeszcze kilka innych, fajnych (testowałem) rozwiązań. Dzięki nim zresztą, moja znajomość excela mocno się poprawiła :)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 28 Cze 2018, 09:18 »
Przejrzałam kilka, fajne :) Osobiście wolę używać własnej tabelki - do moich celów nadaje się chyba najlepiej, choć nie jest tak profesjonalna. Bardzo możliwe jednak, że innym bardziej przydadzą się te podlinkowane przez Ciebie.

Wbudowana w tabelkę baza danych (wagi, kalorii itp.) popularnych przedmiotów to fajna rzecz... pod warunkiem, że rzeczy te stanowią u kogoś dużą część ekwipunku. Dla mnie nie problem zważyć jeden plecak, dwie kurtki i dwie pary spodni, skoro i tak muszę zważyć też całą masę drobnicy typu worek z narzędziami, skarpetki firmy krzak itp.

Do swojej tabelki dodałam jeszcze opcję podziału gratów na te, które zabieramy i te, które zostają. Waga tych drugich nie jest uwzględniana w obliczeniach. Można więc dodać do tabelki wszystkie swoje graty (na zimę, na lato, na rower, na trekking, na weekend, na rok) i potem odhaczać te, które przydadzą się na danej wycieczce. Zmeniłam też kolorki w instrukcji na mniej oczojebne :)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 30 Cze 2018, 08:07 »
Drobna uwaga: kilka godzin po wrzuceniu tu linka do tabelki zauważyłam błąd w jednej z funkcji (zapomniałam zmienić dane do funkcji przy kopiowaniu). Od razu to poprawiłam, ale jeśli ktoś skopiował sobie tamtą wersję, to polecam ściągnąć nową. Sorry za kłopot.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum