Autor Wątek: [oświetlenie] na przód , do 100zł prośba o pomoc.  (Przeczytany 3269 razy)

biazio

• Gość
Witam , chce zainwestować około 100 zł na oświetlenie roweru ;)) Chodzi głównie o przód.

Na Allegro znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/latarka-cree-q5-240lm-zoom-ogniwo18650-ladowarka-i1514072150.html  Latarka Zoom Cree XR-E Q5 240 lm  AAA lub 18650 z ładowarką z przesyłką wychodzi mniej więcej 100 zł.
W zestawie adapter, ładowarka z ogniwem.

I teraz moje pytanie, co o tym sądzicie.

Bo widziałem podobne wersje za 50-60 zł, tyle ze bez akumulatora, ładowarki , a uważam że to chyba opłacalne, bo akumulator trzyma dłużej niż baterie, to do tego nie trzeba co chwile kupować nowych baterii. Czy mam rację?

Proszę o jakieś opinie, może inne sprzęt polecicie ?

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Jeśli jeździsz na wyprawy (a zakładam, że tak, bo to forum sakwiarskie) to takie lampki się nie nadają ze względu na zasilanie. Takich ogniwek nie dostaniesz w żadnym markecie czy na stacji benzynowej. W tym modelu można wprawdzie założyć też paluszki AAA, ale przy ich pojemności nie pociągnie to dłużej niż godzinę.
Takie hand-made'y mają kiepskie opinie w internecie, szybko się psują, lubią się same przełączać czy gasnąć. Lepiej zainwestować w coś porządnego, np. Sigmę Pava - http://www.centrumrowerowe.pl/005105/Sigma-PAVA_lampa_przednia/Produkt.aspx
i do tego normalne akumulatorki AA, na trybie ekonomicznym (który spokojnie wystarcza do jazdy nocą po drogach) działa w okolicach 10h.

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
Swego czasu byłem posiadaczem dwóch latarek z serii którą opisujesz. Pierwszą mi ukradli, druga natomiast rozpadła się podczas jazdy. Jak już pisał ciman jakością wykonania to nie powala. Aczkolwiek to zależy od szczęścia. Pierwsza, ta którą mi skradziono, była dość solidna i rok mi szczęśliwie służyła (musiałem tylko trochę chałupniczo podrasować włącznik). Druga wytrzymała raptem dwa miesiące.
Baterie - akumulatorki 3xAAA o pojemności 1000 starczały na 5/6 godzin pracy w pełnym trybie.
A co do samego świecenia to rewelacja, najlepsza latarka jaką miałem.
Gdyby jeszcze wykonanie było lepsze... pozostaje mieć tylko nadzieję, ze producent weźmie sobie to do serca i popracuje trochę nad tym.

Obecnie, do jazdy po mieście wykorzystuję tańszą siostrę tej latarki.
Z doświadczenia już wiem, że nim ciężej chodzi zoom - tym lepiej - sprzęt nie rozpadnie się na pierwszym wyboju.
Zajeżdżę ją na śmierć i kupie sobie coś innego.  
Latarka Latarka Zoom Cree świetnie się spisuje jako latarka ręczna. Ale a rower to raczej bym nie polecał.

Offline Gagarek

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 27.05.2009
To "cree, zoom, blablabla" to doskonały synonim chińskiego dziadostwo, które ze sporym prawdopodobieństwem rozpadnie się przy pierwszej okazji :) Koleżka który to sprzedaje, może i te lampki przerabia, ale wykonania nie poprawi. Też się zastanawiałem nad zakupem tego wynalazku, ale zostało mi to skutecznie wyperswadowane przez bardziej kumate osoby :)

Wybór padł na http://allegro.pl/latarka-na-rower-bike-pro-scream-kurier-gratis-i1503266371.html i jestem pod zaje... sporym wrażeniem ! wykonanie,materiały, uchwyt perfekt ! 3 tryby stałe ( 100, 50, 10% ), SOS, strobo. Energochłonność umiarkowana, więc dobre aku niezbędne, ale z lampki gwarantuje, że będziesz zadowolony :)

Zresztą możesz sobie poczytać opinie na necie. Negatywnych chyba nie ma :)

Pozdrawiam.
"Podróż pociągiem skraca czas przejazdu koleją"

Offline Gagarek

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 27.05.2009
Kolega chyba nie szukał oświetlenia na całonocne wypady ;) Druga rzecz, bardziej mi zależało, żeby odpuścił sobie zakup tej rewelacyjnej chińskiej lampki.
Mactronica może zawsze obejrzeć w sklepie, ewentualnie kupić i odesłać jeśli mu nie będzie odpowiadał.

Zasilanie to faktycznie 3xAAA, na dłuższy wypad nocny zapasowe aku niezbędne, ale chyba każdy kto chce mieć żaróweczke oświetlającą drogę a nie mrugadełko liczy się z tym.

Sigma PAVA jest "odrobinkę" droższa ;)

No po prostu produkt bez wad :)

Tego nie powiedziałem, tyle że nie ujawniłem jeszcze jakiś wybitnie uciążliwych w użytkowaniu.

Jednym słowem kiepsko szukasz...

Szukałem dość długo i uważam, że za takie pieniądze produkt jest wyjątkowo godny uwagi.

PS.
Nie jestem pracownikiem formy Mactronic. Nie jestem sprzedawcą tych latarek ;)

Pozdrawiam.
"Podróż pociągiem skraca czas przejazdu koleją"

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Cytat: "Gagarek"
Sigma PAVA jest "odrobinkę" droższa ;)

Całe 25zł.

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
Może nie na całonocną wyprawę, ale na kilkanaście wieczornych powrotów po 1h dobrze nadaje się MACTRONIC MLF-1W (http://allegro.pl/super-lampka-mactronic-mlf-1w-aluminium-ekskluziw-i1510098887.html).
W tej cenie trudno o coś lepszego. Używam, chwalę sobie.
test na wrower: http://www.wrower.pl/testy/2008-Mactronic_MLF-1W.php

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Ja mam identyczna lampkę, też z Allegro jak ta co pokazałeś w pierwszym poście - kolesie na allegro jak kupowałem przerabiali je i wsadzili tam mocna diodę działa dobrze a paczka 6 bateryjek(akumulatorków) to nie taka duża masa. Jak chcesz nocą widziec dobrze a nie tylko przygladać się odblaskom z jezdni to trzeba liczyć się że lampka zje energii. Moja ma 3 tryby świecenia i jak jest mega ciemno już 30% (jeden z trybów) wystarcza.

Świeci meeega dobrze - w czarnej du.... sie odnajdziesz a jeszcze daje popalić kierowcom bo mi czasem migali światłami w nocy...

Ten konkretnej trudno powiedzieć, ale wiem , że ekipa jakaś na allegro przerabiała te klasyczne latarki ze zmienna ogniskową wsadzając lepsze diody, polecam!!!
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline softnet

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 03.02.2011
Za niedługo będę miał jedną z tych przeróbek, dam może jakiś teścik:)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Ja polecam Sigmę Smilux (link). Świeci mocno, długo, do tego ma wbudowaną ładowarkę.

Offline Mężczyzna Neno

• Miasto: Zambrów
  • Na forum od: 09.01.2011
Cytat: "ciman"
Jeśli jeździsz na wyprawy (a zakładam, że tak, bo to forum sakwiarskie) to takie lampki się nie nadają ze względu na zasilanie. Takich ogniwek nie dostaniesz w żadnym markecie czy na stacji benzynowej. W tym modelu można wprawdzie założyć też paluszki AAA, ale przy ich pojemności nie pociągnie to dłużej niż godzinę.
Takie hand-made'y mają kiepskie opinie w internecie, szybko się psują, lubią się same przełączać czy gasnąć. Lepiej zainwestować w coś porządnego, np. Sigmę Pava - http://www.centrumrowerowe.pl/005105/Sigma-PAVA_lampa_przednia/Produkt.aspx
i do tego normalne akumulatorki AA, na trybie ekonomicznym (który spokojnie wystarcza do jazdy nocą po drogach) działa w okolicach 10h.

Dzięki śliczne za linka z taką ceną !
Właśnie oddaję swojego hand-made`ya dla szwagra, w sumie nie był taki zły ale te AAA zaczynało mnie wkurzać , na dwa wyjazdy wieczorowe za mało ... :(

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum