Autor Wątek: turystyka a kregoslup?  (Przeczytany 11670 razy)

harrySJZ

• Gość
turystyka a kregoslup?
« 15 Kwi 2010, 16:02 »
:) oo własnie :) dobrze powiedziane

Offline Mężczyzna luckybuster

• Miasto: GLIWICE/BOGNOR REGIS
  • Na forum od: 21.03.2007
turystyka a kregoslup?
« 21 Lip 2010, 09:46 »
Witojcie.

Znowu dysk wypadł:(((

czy macie podobne problemy na rowerze ???

Pozdrawiam

dzis - Sadbuster;((

"Człowieka można zniszczyć, ale nie można go pokonać.."
Zwykle rzeczy załatwiam od ręki, na cuda potrzebuję 15 minut.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
turystyka a kregoslup?
« 21 Lip 2010, 10:57 »
Cytat: "luckybuster"
Witojcie.
Znowu dysk wypadł:(((

Niestety to tak jest.  :(
Tak naprawdę on nigdzie nie wypada, tylko jest uszkodzony, ale to już niech Ci opowiedzą fachowcy.
Krótko mówiąc - weź się za to porządnie, bo jak Ci walnie porządnie gdzieś-w-trasie to nie będzie miło, a udawanie że problemu nie ma nie spowoduje jego rozwiązania.
NB to nie jest tak, że wzmocnienie mięśni automatycznie pomoże. Wzmacniając mięśnie w niewłaściwy sposób możesz pogorszyć sytuację. W wielu sytuacjach poprawę przynosi działanie dokładnie przeciwme, tzn rozciąganie.
Nie postawię Ci diagnozy, nie jestem lekarzem, ale trochę doświadczenia w tej kwestii mam (choć wcale mi nie chciałem go zdobywać).
Cytat: "luckybuster"

czy macie podobne problemy na rowerze ???
Od kiedy mnie zoperowali to już w zasadzie nie.  
Trzymaj się.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
turystyka a kregoslup?
« 21 Lip 2010, 12:51 »
I koniecznie idź  do lekarza sportowego.  Mniejsze szanse że powie ci, żebyś dał sobie spokój z jazdą na rowerze i ogólnie ze sportem....
Po kontuzji kręgosłupa byłam chyba u 3 lekarzy, którzy w zasadzie zabronili mi chyba wszystkiego , ze sportów dopuścili spacer i ewentualnie pływanie. Dopiero sportowy lekarz powiedział, że jeśli nie chcę być zapakowana w jakiś usztywniacz, to własnie muszę się ruszać....
Do teraz mam czasem kłopoty z kręgosłupem, ale zawsze wynikają one z zastoju - jeśli pare dni siedzę całymi dniami i nocami przed kompem...
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna luckybuster

• Miasto: GLIWICE/BOGNOR REGIS
  • Na forum od: 21.03.2007
turystyka a kregoslup?
« 21 Lip 2010, 17:33 »
Hej .

Dziękuję za odpowiedzi.
Nie napisałlem tego aby się rozczulać nad sobą tylko aby dowiedzieć się czy jestem odosobniony w tym przypadku.

Najśmieszniejsze jest to ze prawie dokładnie 2 lata temu stało sie to samo po raz pierwszy ale wtedy ból byl MEGA razem z promieniowaniem do nogi.
Opinia lekarza:Masywna przepuklina jądra miażdzystego.
Dość długa rehabilitacja i dwa lata<!> bez roweru.

Właśnie co go poskładalem bo chciałem znowu jezdzić:) a tu poskładało mnie:))

Możliwe ,że to poprzez zasiedzenie.Za tydzień,ew.za dwa idę na basen i siąde na ten przeklety rower bo aż stopy płona:))

Pozdrawiam i dziekuje.

Tomek
Zwykle rzeczy załatwiam od ręki, na cuda potrzebuję 15 minut.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
turystyka a kregoslup?
« 27 Lip 2010, 23:56 »
Kręgosłup jeszcze mam w porządku ale chciałem zapytać się czy obniżenie (wymuszone) kierownicy o 3.5 cm może mieć negatywne skutki na komfort jazdy?

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
turystyka a kregoslup?
« 28 Lip 2010, 08:22 »
Jakiś ma, ale bez przesady. Zależy na jakim poziomie kierownicę masz teraz. Mi po wstawieniu sztywnego widelca spadła gdzieś o 5-6 cm i jest ok. Przyzwyczajałem się do tego może z 2-3 h.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
turystyka a kregoslup?
« 28 Lip 2010, 08:44 »
Dzięki za odpowiedź bo na szybko muszę kupić amorek a nie chcę przekładać mostka. ;). Obecnie znajduje się na wysokości szczytu siodełka. :)

Borer

• Gość
turystyka a kregoslup?
« 28 Wrz 2010, 20:59 »
Ja również miałem problemy z kręgosłupem (w odcinku lędźwiowym). Zaraz po zakupieniu roweru jeździłem z wysokim ustawieniem kierownicy (regulowany mostek) ale stopniowo opuszczałem go, tak że doszedłem do poziomego ustawienia.

Wyprostowana sylwetka nie jest wcale dobra na rower. Przy kącie 90 stopni lub zbliżonym drgania przechodzą przez siodełko bezpośrednio na kręgosłup, co robi krążkom międzykręgowym krzywdę. W momencie kiedy jesteś pochylony (45 - 60 stopni w trekkingu) nogi działają jak amortyzator i to one tłumią drgania, a kręgosłup jest ładnie izolowany. No i przy okazji wzrasta siła pedałowania ;)

Jakiś czas minął od ostatniego postu, ale może akurat się komuś przyda ;)

Offline Mężczyzna Susiedka

• Miasto: Stuttgart
  • Na forum od: 03.09.2010
turystyka a kregoslup?
« 30 Wrz 2010, 21:56 »
Nie widzę tutaj jednej rzeczy. Najważniejsze to jest zmieniać obciążenie i jeździć na przemian, trochę stać, trochę prowadzić. A rower trzeba dopasować do siebie, spróbować kilku (nastu?) pewno coś się da dopasować, o ile nie jest zupełnie tragicznie kręgosłupem. Myślę o tym, żeby rower nie był za duży, nie może być tak, że człowiek jest wyciągnięty mocno i kręgosłup również i wygięty w łuk. Myślę, że wiecie, o co mi chodzi.

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
turystyka a kregoslup?
« 1 Paź 2010, 02:23 »
Czy przy kupnie roweru w Polsce nikt nie "ustawia" kupującego? Mam tu na myśli dokonywanie pomiarów przed zakupem (na specjalnych "rowerach na sucho" w sklepie) no i oczywiście sklep pro i obsługę pro. Przecież są pewne zasady co do pozycji, kątów nachylenia, kątów pomiędzy rękami, a ciałem, zgięcia rąk, nóg itd itp... Optymalizując te informacje łatwo znaleźć najlepszy dla danego klienta rozmiar roweru i dostosować inne parametry. Reszta jest kwestią żmudnego "dostrajania" podczas użytkownaia. Także, niestety, doboru właściwego siodełka i innych komponentów. To zwykle wychodzi dopiero w praniu...

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
turystyka a kregoslup?
« 1 Paź 2010, 08:14 »
Co wtedy z kolorem?! Będzie ciężko cokolwiek kupić, a jeszcze gorzej sprzedać...;)

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
turystyka a kregoslup?
« 1 Paź 2010, 17:53 »
Kolor schodzi w praniu też.
 :lol:

Offline rrozak

• Miasto: Kłodzko
  • Na forum od: 21.02.2010
turystyka a kregoslup?
« 2 Paź 2010, 17:47 »
Ja muszę przyznać, że rower mi pomógł na kręgosłup. Miałem czasami jakieś dolegliwości bólowe w okolicach lędźwi i kr. szyjnego. Jak masz 4 dychy na karku i nic nie boli, to znaczy, że nie żyjesz :) Ale odkąd zacząłem więcej się ruszać na rowerze, jak ręką odjął. Podobnie jakieś bóle po starych złamaniach/zwichnięciach które czasami odczuwałem albo całkowicie odeszły albo znacznie się zmniejszyły.

Natomiast po pierwszej wyprawie Kłodzko-Koszalin-Kłodzko (1.2k) miałem duży problem z drętwieniem i siłą w lewej dłoni. Do tego stopnia, że nie mogłem tą ręką przerzutek zmieniać. Poczytałem rady, kupiłem mostek regulowany i podniosłem trochę kierownice. Przesunąłem lekko do przodu siodełko i minęło. Ale 2 miesiące to odczuwałem.
Pozdrawiam,
Robert

Offline Mężczyzna Susiedka

• Miasto: Stuttgart
  • Na forum od: 03.09.2010
turystyka a kregoslup?
« 2 Paź 2010, 18:18 »
Mi drętwieją czasami ręce zimą z powodu ubierania się na cebulkę, ale nie wiadomo, jak się ubrać, jak jest -10 stopni, zawsze coś uciska. Trzeba by chyba mieć jakieś bardzo puszyste i luźne ubrania, jak kurczaczek  :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum