Autor Wątek: [kaseta] 8rz nie da sie wyregulować na manetki 7ki?  (Przeczytany 1589 razy)

Offline inieto

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.02.2011
    • http://www.niegramy.pl
Witajcie...montuje właśnie tylne koło wyprawowe...i ponieważ do tej pory woził mnie wolnobieg...muszę wymienić na kasetę bo chce lepszą piastę.

mam 21 biegów, ale nie chce kasety 7rz. wole 8rz.
Tymczasem, Pan sprzedawca dziś zasugerował mi w mailu co następuje:
"nie da sie dobrze wyregulowac kasety 8ki z manetka 7ka, bo sa inne odleglosci miedzy zębatkami
można założyć kasetę 7ke z podkladka dystansowa"

to jak to jest z tymi kasetami 8rz pod manetki 7ki?

Będę wdzięczny za opinie.

Offline inieto

Czyli, jeśli zamierzam kupić raczej kasetę z niższej półki (bo na czymś cholera musz eprzyoszczędzić...bo niedługo to tylne koło bedzie stanowiło połowe ceny mojego roweru...)
taką jak ta:
shimano altus hg30 11-28z
(to jest model 7rz)
link

to i przy moim słabym osprzęcie (acera z tyłu) rozumuje że te minimalne różnice będą jeszcze bardziej odczuwalne w płynności zmiany biegów...?

Więc chyba Michał przekonujesz mnie, że nie potrzebnie ulegam złudzeniu, że ekonomicznie jest kupić 8rz bo kiedyś jak będę chciał wymienić manetki....w praktyce to pewnie zanim wymienię manetki na 8rz to zajadę już te kasetę...i i tak trzeba będzie kupić komplet....

p.s
 jaki łańcuch z tych trzech lepiej wybrać do tej kasety powyżej:
z lancuchem Ug51        cena55/75zl
z lancuchem KMC Z72   cena65/80zl
z lancuchem SRAM PG850  cena85/95zl

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Tak. To dość kłopotliwe. One mają różną indeksację (czyli odległości między rzędami). Do tego dochodzi często luz/ nieprecyzyjność przerzutki i mamy bigos. Da się zaadoptować przerzutkę 8-kę do zestawu siedmiobiegowego ograniczając jej zasięg pracy śrubkami, a nawet czasem i siódemka będzie działać z ośmioma biegami, jeśli jej wysięg na to pozwoli... Kiedyś miałem manetki chyba ósemki z siedmiobiegową kasetą i działało to tak, że żeby z trzeciego na czwarty wrzucić musiałem zejść aż na 5 i cofnąć. IMO to lipa
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
w xtrabike.pl masz łańcuch hg40 za 22 zł kaseta hg30 jest za 39 ale i tak oszczędzisz. Ten gościu (jak i bikestacja) jest z mojego miasta i ręczę, że jest w porządku. Ma sporo sprzętu, a jak mu napiszesz w mailu, że w wolisz od niego bo i łańcuch chcesz a w bikestacji mają tę kasete po 35zł to na 100% odda za 35 :wink:
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Ja mam(miałem) w swoim góralu taką kombinację. Przez ostatnie dwa lata jeździłem na kasecie 8 z klamkomanetką 7. Żadnych problemów, chodziło jak złoto. Kilka wypraw i maratonów na tym przejechałem.

Offline prestige500

• Miasto: Radom
  • Na forum od: 03.07.2010
Ja w moim rowerze musiałem zmienić koło (Nagle :) wytarłem hamulcami do cna obręcz)  na inne ,,zapsowe'' z  zamontowanym trybem 8-ka.  Z Manetką  7-ka  400CX  pracuje w/g mnie tak samo jak poprzednio  na siedmiotrybie. Dodatkowo pojawiła mi się opcja że jadąc  pokręcić się w górskie rejony  ustawilem przerzutkę by łapała najwiekszy tryb ,,rezygnując z najmniejszego'' . Teraz  na codzień pedalując po mazowieckim  ,najwiekszego trybu przerzutka nie sięga na rzecz  najmniejszego.
  Moze jaką zwrotnice wymyślę by te ograniczenia zmieniać w czasie jazdy bo do tych 400CX wielce się przywiązałem :)
Niemniej niebawem  trzeba na cos się zdecydować i  zrobic z tym porządek  bo wielotryb szykuje się do wymiany :)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Dopiero teraz mówicie że nie będzie dobrze działało takie połączenie?!  :roll:

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Różnica o której pisał Michał jest widoczna na suwmiarce, przyznam jednak że nie ma ona moim zdaniem żadnego wpływu na precyzję napędu (przynajmniej w rowerze MTB)
Stosuję z powodzeniem najprzeróżniejsze kombinacje napędów 7 i 8s i moim zdaniem dopóki nie zapakujemy się w dziewiątkę to zestawieniem kaseta/łańcuch/manetka  możemy żonglować dość dowolnie

Offline inieto

Czyli nie będzie tak , że przy kiepskim osprzęcie ta różnica będzie jakoś bardziej odczuwalna?

Z tego co czytam chyba nikt kto jeździ na takiej kombinacji manetki 7 kaseta 8 nie odnotował problemów z napędem?

W przyszłości pewnie będę chciał wymienić przerzutki na lepsze wówczas zamienię manetki na 8 ...więc zakupienie kasety 8 byłoby ekonomiczne z mojego punktu widzenia....

Reasumując w teoria sugeruje że mogą być problemy z napędem przy takiej kombinacji...praktyka natomiast pokazuje ze takich problemów nie ma. Tak przynajmniej interpretuje większość wypowiedzi w tym temacie...
pozdrawiam.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Zakładając że przerzutka nie ma luzów, wytartych kółek etc nie ma znaczenia czy jest to altus czy deore Znaczenie w tym układzie ma skok manetki (ta różnica w odległości koronek o której wspominał Michał Wolff) - ze swojego doświadczenia nie zauważyłem aby w znaczący sposób pogarszało takie zestawienie precyzję
Większe problemy z precyzją powoduje brudny pancerz, linka czy nie czyszczony i smarowany napęd

Offline inieto

no to już sam nie wiem... :-)

chyba zdecyduje się jednak na te kasetę 8rz.
Dziękuje wszystkim za pomoc. :-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum