Autor Wątek: [rower] czy ten, używany Scott wart jest tej ceny (allegro)  (Przeczytany 2539 razy)

Offline eco

• Miasto: liban
  • Na forum od: 23.03.2011
Chcę kupić rower z tej aukcji. Na rowerach znam się słabo. Czy mógłby ktoś napisać, nie wchodząc w detale, czy ten rower wart jest 1200-1300 zł?

http://allegro.pl/scott-w-calosci-na-deore-dla-wysokiego-i1508883233.html

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Wart może i jest, ale okazja to to nie jest ;)

Rozmiar ramy na co najmniej 2metry a takie rozmiary ciężko sprzedać więc cenny tak dużych rowerów są przeważnie mniejsze niż innych ;)

Offline eco

Mam 2 metry. Cieżko sprzedać ale też cięzko znaleźć. NA allegro znalazłem jeszcze jeden interesujący mnie. Czy mógłbyś ocenić, który jest lepszy?

http://allegro.pl/rower-carver-pure-101-kol-czarny-full-deoreroz56cm-i1523867616.html

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
model z mocno średniej półki, co najmniej 6 letni ale stan wygląda na ładny Tak czy owak można w podobnej kasie kupić używany rower z lepszym widelcem/osprzętem
Reasumując :
Wart może i jest, ale okazja to to nie jest

Offline eco

Carver vs Scott

Którego brać zakładając że cena ta sama?

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
według mnie żadna okazja, nie jest to pełne Deore , słabe obręcze, RST z przodu(lepszy byłby sztywny widelec, jakoś mi bardziej pasuje do specyfiki tego bajka, choć wiem że w salonowej wersji nie było), były aukcje tych Scottów, gdzie były wycenione niżej lub podobnie mimo lepszego osprzętu
ja bym szukał dalej

Offline eco

Cytat: "skolioza"
model z mocno średniej półki, co najmniej 6 letni ale stan wygląda na ładny Tak czy owak można w podobnej kasie kupić używany rower z lepszym widelcem/osprzętem
Reasumując :
Wart może i jest, ale okazja to to nie jest

Można kupić? Gdzie? Chętnie zaplacę za doradzenie mi w tej kwestii. Za znalezienie w sieci roweru do 1300 pln, używanego, wartego swoich pieniedzy

Offline eco

Cytat: "BigMuthaBiker"
według mnie żadna okazja, nie jest to pełne Deore , słabe obręcze, RST z przodu(lepszy byłby sztywny widelec, jakoś mi bardziej pasuje do specyfiki tego bajka, choć wiem że w salonowej wersji nie było), były aukcje tych Scottów, gdzie były wycenione niżej lub podobnie mimo lepszego osprzętu
ja bym szukał dalej

dzięki za opinie. A ten Carver z postu wyżej?

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
Rozważyłbym mniejsze rozmiary (21, 22 cale). Rozmiar rozmiarowi nie równy, każda rama ma swoją geometrię. Najlepiej jakbyś przed zakupem miał możliwość przymiarki. Bądź co bądź 23 cale to już olbrzymia rama - jesli chciałbyś troche bardziej agresywnie pośmigać po np. lasach to wydaje mi się, że może być już za duża.

ps. mam na sprzedaż rocznego unibike flite na 21 calowej ramie  8)

Offline wunderfaust

• Miasto: ---
  • Na forum od: 05.03.2010
w czasach gdy  powszechnie sprzedaje sie ramy slope podawanie  rozmiaru ramy który jest wymiarem rury podsiodłowej jest po prostu bez sensu.  Tak czy siak prześwit w kroku będzie duży a jedyny wymiar dla amatora który jest w tym wypadku ważny to odległość  od środka rury sterowej do rurki siodełka.  Suma sumarum większosć producentów  daje rozmiary oznaczone literowo (s,m,l,xl,xxl) co jest 'lepszejsze' niż  podawanie tego w calach które niewiele w tym wypadku znaczą.
bardziej zaawansowani będą bawić się w kąt rury sterowej czy wysokość suportu ale zwykłemu śmiertelnikowi to nie będzie zbyt potrzebne. Tak czy siak producenci robią ramy już tylko w 4-5 rozmiarach bo wiedzą ze  przy takich  rodzajach konstrukcji więcej zwyczajnie nie trzeba i elastyczność w doborze jest całkiem duża.
Co do obu rowerów to jak koledzy wspomnieli - ceny mocno sezonowe. Rowerów nie kupuje się w marcu tylko w sierpniu/wrześniu. Zima to duży przestój bo handlarze  jednak trzymają rowery na marzec/kwiecień kiedy sprzęt sprzedaje się najlepiej i obawiam się że teraz ciężko będzie wyrwać coś  za przyzwoite pieniądze ale trzeba szukać.
pozdro.

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Jak ma koleś 2 metry to niech śmiało bierze ramę 23 cale. A nie kupi małą, a potem będzie półmetrowej sztycy i mostka 15cm szukał by przyjąć w miarę wygodną pozycję.

Offline skolioza

Cytat: "Medawc"
mostka 15cm

masz coś do długich mostków?  :evil:   :wink:  :wink:  :wink:

E: a tak w sumie, to nie przypominam sobie aby Scott wypuścił kiedykolwiek ramę większą jak 22"  :P

Offline Mężczyzna ambi

Cytat: "Medawc"
Jak ma koleś 2 metry to niech śmiało bierze ramę 23 cale. A nie kupi małą, a potem będzie półmetrowej sztycy i mostka 15cm szukał by przyjąć w miarę wygodną pozycję.

Ja uważam kupowanie przez internet bez wcześniejszej przymiarki za nieporozumienie. Jak wspomniałem wcześniej rozmiar 23" rozmiarowi 23" nie równy (dostrzegli to też sami producenci rowerów/ram, którzy coraz częściej rozmiar ramy podają w rozmiarówce znanej np. z ubrań: s, m, l, xl..)
ps. mając prawie 190cm szykuje się na zmianę, gdyż obecne 21" cali wydaje mi się za dużo. a teoretycznie powinno być ok.

Offline skolioza

ambi, zależy do czego... ja do turystyki super czuję się na 19,5" C/C, a w teren max dla mnie to 17,5" C/C (wzrost 176cm)
Scott przed wprowadzeniem rozmiarów s, m, l, xl (większych nie było) zawsze ramy mierzył właśnie jako C/C, więc mając tą wiedzę śmiało bez przymiarki możesz określić gdzie wypadnie Ci górna rura

Offline Mężczyzna ambi

Oczywiście, zgadzam się z Tobą. Do tego dochodzi długość górnej rury, długość mostka itd. Ogólnie to chciałem powiedzieć tylko, że przed kupowaniem roweru przez internet warto posiedzieć na nim trochę (lub na jego bracie bliźniaku - w sensie konkretnej marki, nie rozmiaru ramy)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum