Dodam kilka uwag od siebie dla osób które zamierzaja kupic ten fotelik lub już go zakupiły.
A właściwie to zrobil się test porównawczy z ROMER Jockey.
Porównywałem ten fotelik z poprzednim jaki miałem dla starszej córki - ROMER Jockey.
Hamaxa kupiłem ze względu na spore odchylenie. W Romerze też jest odchylanie ale samego oparcia i dużo mniejszym stopniu co powodowalo opadanie glowy śpiącego dziecka.
Uchwyt HAMAXa jest cały z plastiku (metalowa jest tylko blokada). Należy zwrócic SZCZEGÓLNĄ uwagę na to aby pałąk fotelika wszedł do końca (czerwone bolczyki maja sie schować). U mnie nie dopchnięcie pałąka do końca spowodowało wyłamianie części uchwytu oraz załamanie końcówki pałąka (ten stożek na końcu) uniemożliwoając blokade pałąka w uchwycie.
Uchwyt Romera to metal (chyba ponad 1kg) w cienkiej obudowie z plastiku. Pałąk fotelika też jest lepiej zaprojektowany bo nie ma aż takiego zwężenia (jest lekkie nacięcie) na końcu jak HAMAX i nie ma siły żeby końcówka się złamała.
Odchylenie ROMERa byla za małe dla mojej córki, która miała dosyc dużą głowę, co powodowało opadanie głowy w dół podczas snu. U syna (byl bardziej proporcjonalny

) ten problem juz nie był tak dokuczliwy
Również zapinanie pasów i regulacja ich dlugości jest łatwiejsza w obsłudze w Romerze.
Pod względem bezpieczeństwa nie testowałem żadnego z fotelików w wypadku ale na Romerze jest zamontowany standardowo duży odblask, a na dźwigni zmiany położenia oparcia da się zainstalować standardowe światelko rowerowe (jak do sztycy tyle że poziomo).
W Hamaxie udalo mi się zainstalowac światełko bagażnikowe ale pochyla się ono razem z fotelikiem.
HAMAX
Plusy
+ największe odchylenie
+ odchyla się całe fotelik a nie tylko oparcie
+ spora liczba pałakąw jakie można dokupić aby fotelik pasowal do niestandardowych ram
+ płynna regulacja odchylenia i możliwość jej zmiany w czasie jazdy
Minusy
- delikatny uchwyt i końcówka pałąka
- niewygodne wyjmowanie fotelika z uchwytu (nie da sie tego zgobic jedna ręką a i dwoma czasami jest problem)
ROMER
Plusy:
+ solidny uchwyt i pałąk
+ wygoda regulacji, zapinania, montażu fotelika w uchwycie
+ duży odblask w standardzie
+ niemal płynna regulacja podnóżków i możliwość zmiany położenia bez wypinania nogi dziecka
+ możliwość montażu standardowego światełka z tyłu fotelika
Minusy:
- masa uchwytu
- małe odchylenie oparcia
pzdr
QbaB