Autor Wątek: kółka od przerzutki tylnej...  (Przeczytany 9997 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: kółka od przerzutki tylnej...
« 6 Lis 2017, 14:19 »
Ma na myśli kółka po $1,2-1,3 za sztukę. Wszystkie wyglądają mniej więcej tak samo ;]

Przerzutki Shimano mają z tego co pamiętam 10 zębów, a te z aliexpress 11. Z tego powodu najlepiej wymieniać z łańcuchem, no i szkoda niszczyć nowe kółka.

Co do liczby rzędów nie ma co się takimi drobiazgami przejmować. Łańcuch 10s będzie miał problem z przerzutką 7/8s (źle siedzi, spada i klinuje się, potem zrywa..), ale odwrotnie powinno działać zupełnie prawidłowo. Poza tym jeszcze jedyne co mogłoby pójść nie tak, to różne szerokość śrubek. Jednak zdaje się obie przerzutki są na 9s, więc i tu nie ma obaw.

Nie mam chyba aktualnie zapasu, ale na dniach powinienem mieć rezerwowy komplet, którym mogę w razie potrzeby poratować.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 8 Lis 2017, 12:43 »
Kółeczko dedykowane do 9s jest węższe i 8s łańcuch obciera o wózek. Natomiast ilość zębów nie robi różnicy. Przynajmniej w XT.

« 8 Lis 2017, 17:58 »
Zawsze wydawało mi się, że w przerzutce jest na tyle luzu, że nie powinno nic ocierać. Mogę się tu jednak mylić bo używam raczej węższych łańcuchów niż należy.

Dodam, że kiedyś na allegro kupowałem kółka po 5 zł / komplet i też są ok. One są akurat szersze (są pod 7/8s) i mają 10 ząbków. Nie widzę powodu do przepłacania za oryginalne Shimano.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 8 Lis 2017, 21:04 »
No i żeby byle drobny cwaniaczek nie jeździł sobie po świecie za 5 zyli to śrubka nie pasuje.

« 8 Lis 2017, 21:10 »
;) To chyba jakieś specyficzne przerzutki mają inne śrubki, u mnie zawsze było bez problemu.

@Rolf Jak coś mogę wydrukować kółka - są jakieś gotowe projekty na Thingiverse. Nie będzie Shimano pluć nam w twarz!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum