Autor Wątek: Zabezpieczenie roweru - linka stalowa  (Przeczytany 9633 razy)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Zabezpieczenie roweru - linka stalowa
« 8 Kwi 2011, 11:27 »
Cytat: "prestige500"
  Kolega biwakujac w lesie tak mial ,,zabezpieczony '' rower  leżacy przed namiotem.  Rano  rower znalazł 30 m dalej od namiotu ....  Nie chcialo się okazyjnemu zlodziejowi dalej dziwigać - OKAZJA okazała się  nieco  mniej  wygodna !!!

To wydarzenie miało miejsce w Polsce? Kolegę ktoś widział wieczorem, czy był to raczej poranny grzybiarz?

Offline prestige500

• Miasto: Radom
  • Na forum od: 03.07.2010
« 8 Kwi 2011, 12:29 »
Ten ,,patent'' z kłódką i szprychami ,jasne że  marny technicznie  bo to jak złodziej wyłamie  owe dwie szprychy ,a one jak na złość są po stronie wielotrybu :)  i mimo to zostawi rower bo kłódka na łańcuchu go osłabi  ,to fakt ze roweru nie stracimy ale roboty sporo zanim wyruszymy z sakwami :)
Niemniej  raz tak zrobiłem  bo mi się linka gdzieś w sakwach zapodziała a że kolega podpatrzył to  utrwalił ten ,,sposób'' i jest jego fanem. Inaczej  nie pisał bym o tym bo to był w moim przypadku epizod mało chlubny - wynikajacy z lenistwa do poszukiwań linki:)  . Generalnie stosuję linkę 5mm zakonczoną pętlami co jest wielce uniwersalne na różne warianty - może  nie zamknięć a ,,przymknięć'':) . Do tego mała acz  hm.. chyba :) nie specjalnie kiepska  kłódka.   Linka z zamknięciem  wydaje mi sie mniej uniwersalna  - bo końce tej linki zawsze muszą się spotkac by zamknąć . Linka z pętlami działa inaczej  ale niestety trzeba mieć zestaw dwuelementowy  ; linka + kłódka czy cuś :)  
Fajnie że możemy wybierać :-)

Offline prestige500

« 8 Kwi 2011, 12:35 »
AAA i jeszcze być może najważniejsze ; Ta MOJA linka jest na tyle długa że na styk co prawda ale wystarcza by połączyc oba koła  i tyle !!
Nie wiem co gorsze; Stracic cały rower czy np. ,,tylko'' przednie koło bo ktoś dajmy na to, dla JAJ odpiął  i ....
:)

p.s.  Oczywiście linka przechodzi przez tylny trójkąt  ramy (tu kół nie przewlecze)bo inaczej mimo takiego niezwykle wydumanego sposobu zamknięcia  można by było wypiąć  oba koła i wynieść do dziupli rower na dwa etapy :)

Offline prestige500

« 8 Kwi 2011, 12:57 »
Vilgu  
 Wspomniane wydarzenie miało miejsce dokładnie w świętokrzyskim na skraju lasu jakieś 3km od wioski  -  coś koło  cztery lata temu i skoro metoda  ,,zamknięcia'' zapobiegła zniknieciu rowera - nic dziwnego że Kolega jest metody  fanem i nawet w tajemnicy ów ,,patent'' trzyma !!
Chyba ,,ujawniając'' popełniłem  fo -pa :)
p.s. Co ciekawe; wówczas mój rower leżący obok był nie zamknięty ale kolegi bicykl był bardziej trendi ;ful amory a i kolory  wesołe i zdaje się metalik :)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 8 Kwi 2011, 20:56 »
W Decathlonie oglądałem linkę BTwin (marka Decathlonu) i chyba Trelocka - wyglądały identycznie. Pewnie klepie je ten sam Chińczyk.

Znalazłem EXTOOL 180 cm za 14 zł - http://www.forst.pl/2270-linka-zabezpieczajaca-180cm.html
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 9 Kwi 2011, 00:07 »
Za 6 zł można kupić 30 metrów sznurka :p
Nie ma co się oszukiwać - taka linkę to i zębami można przegryźć :D. Ale w sumie na wyprawę by się chyba nadała. W końcu chodzi o to, żeby odstraszyć niedzielnych złodziei skuszonych "wolnostojem".

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 9 Kwi 2011, 00:32 »
Cytat: "tranquilo"
Nie ma co się oszukiwać - taka linkę to i zębami można przegryźć
Jeśli pojawisz się na Zlocie, to będziesz musiał nam to pokazać!
;)

Offline prestige500

« 9 Kwi 2011, 09:30 »
Ale  w tym przypadku  nie będzie to okloliczność ,,okazaja czyni zlodzieja'' !!
  Kolega nawet podświadomie przygotuje się do akcji i ,,założy'' sobie odpowiedniwe ZĘBY chociażby w porannej talecie  sięgając ot tak po (rzadko używaną-CENA!!) mega -super wzmacniajacą   pastę  dozębną !! :)
    Experyment trzeba jakoś inaczej zaaranżować  by był wiarygodny !! :) :)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 9 Kwi 2011, 17:45 »
Cytat: "tranquilo"
W końcu chodzi o to, żeby odstraszyć niedzielnych złodziei skuszonych "wolnostojem".

A co byście polecili jako solidną ochronę przed złodziejami, i to mającymi dużo czasu? Mam póki co dwie zabawki Trelocka - taką i taką. Nie są najmocniejsze, ale za to dwie różne i na tyle małe/lekkie, że nie muszę wozić ich w przyczepie i zdychać ze zmęczenia (co nie wyklucza zdychania ze zmęczenia z innych powodów:). Na emigracji nie będę pewnie mogła trzymać roweru w "domu", choćby dlatego, że się w moim jednopokojowym pałacu nie zmieści :P Na moim kampusie jest garaż rowerowy dla studentów i prawdopodobnie tam będę musiała zostawiać rower na noc. Poza tym mam zamiar poruszać się rowerem po mieście, czyli niestety zostawiać go przed wydziałem na czas zajęć itp.
Czy na moim miejscu spalibyście (w domu lub na zajęciach :P ) w miarę spokojnie, czy powinnam pomyśleć nad czymś solidniejszym (np. stacjonarnym, tylko do garażu)?

Sorry jeśli takie pytania zadawało już 100 osób, a 1000000 na nie odpowiadało. Nic nie znalazłam :/

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 9 Kwi 2011, 17:58 »
Niektórzy polecą zakup grata na dojazdy na zajęcia a ja straciłem właśnie podczas zajęć pierwszy rower. ;(

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 10 Kwi 2011, 00:15 »
U mnie w rodzinnej wsi dojeżdżało się do autobusu / pociągu bazarowym złomkiem i zostawiało się taki sprzętu oparty o płot, czy po prostu wrzucony do rowu. Jak daleko sięgam pamięcią nie pamiętam, żeby komuś coś ukradli. Rowerki były tak zdezelowane, że nawet najzagorzalsi kleptomani omijali je z daleka.

Wniosek jest prosty, lecz niezbyt odkrywczy. Należy tak zakamuflować swój rower, żeby wyglądał na 100 lat starszy i 100x bardziej zardzewiały niż jest w rzeczywistości. To tak jakby dostać skilla +50% do niewidzialności :D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 10 Kwi 2011, 13:36 »
Cytat: "Janusushi"
Też o tym myślałam - ale i tak pewnie nie będzie mnie stać na początku nawet na grata, tam wszystko jest drogie. Poza tym mój rower i tak muszę gdzieś tam trzymać... Bo chcę jeździć od czasu do czasu na wypady za miasto, do jakiejś Laponii czy coś :P

zastanów się dobrze zanim do Laponii pojedziesz....  :wink:
https://picasaweb.google.com/wilku150/Laponia2011#5567682897857595474
https://picasaweb.google.com/wilku150/Laponia2010#5567683317801642706

co do zabezpieczenia, już prędzej takiemu łańcuchowi powierzyłbym pilnowanie roweru:
Kryptonite keeper 1010 apc
http://allegro.pl/nowy-lancuch-kryptonite-keeper-1010-apc-hit-i1536840477.html

ciężkie, ale żeby przeciąć też będzie potrzebny ciężki sprzęt  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 10 Kwi 2011, 13:47 »
Oj tam, oj tam, w lecie tam jest ciepło :) A jak akurat trafi się zimne lato, to nie szkodzi, bo ja jestem zimnolubna. Za to w zimie oczywiście nie wzięłabym... nie wezmę tam roweru, tylko deskę :D
Dzięki za linka. Ten łańcuch rzeczywiście dość ciężki... Ale mogłabym trzymać go w garażu, a na zajęcia wozić tę linkę i to drugie coś, co już mam. Postaram się jeszcze dowiedzieć, czy na pewno nie mogłabym trzymać roweru w pokoju. Może na miasto wystarczyłoby to, co mam... Ostatecznie w Szwecji jest dość bezpiecznie, a stojak na rowery jest pod samym wejściem budynku wydziału. Trudniej będzie złodziejowi piłować/przecinać/przegryzać zębami moje zabezpieczenia na środku ulicy, niż w nocy o północy w ciemnym garażu...

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
« 12 Kwi 2011, 02:34 »
choćby dlatego, że się w moim jednopokojowym pałacu nie zmieści :P

Nie wierzę :D
Pokaż mi ten pokój!
spytaj się vagabonda (vel. Robert!) jaki ja mam pokój i czy się rower mieści!
let's make it big :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 12 Kwi 2011, 09:28 »
Dzięki za linka. Ten łańcuch rzeczywiście dość ciężki... Ale mogłabym trzymać go w garażu, a na zajęcia wozić tę linkę i to drugie coś, co już mam.

dokładnie. ja też mam łańcuch (prawie 3x cięższy od tego co podlinkowałem :P), i zwykle leży przypięty na uczelni...  tudzież pod jakąś knajpą. Zależy gdzie w danym okresie częściej bywam  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum