CytujMoże widziałeś kolegę i mnie?jeśli przeklinasz nałogowo i co drugie słowo masz na k i h. to nie ma się czym szczycić a jak palisz na rowerze, tudzież w przerwach to już wogle;) przykro mi, ale to akurat mówię z premedytacją "papieros i rower - to nie idzie w parze"był juz o tym watek więc nie będę tu rozwlekał:)
Może widziałeś kolegę i mnie?
jeśli przeklinasz nałogowo i co drugie słowo masz na k i h. to nie ma się czym szczycić
a jak palisz na rowerze, tudzież w przerwach to już wogle
Wogóle (a. wogle) - ssaki z rodziny gadatliwych i rzędu nieparzystozgłoskowców. Sąnieopierzone, ale niekiedy opieprzane, gdyż są zazwyczaj nazbyt. Żywią sięflakami z olejem, a gniazda moszą bawełną, którą odwijają z zagmatwanychwypowiedzi. Często miewają krwotoki z nosa, to ich choroba zawodowa.Wogóle nie przynoszą dochodów, co dokładnie zbadał już w połowie XIXw. prof.Wogólski i opisał to w swojej słynnej monografii wogóli zatytułowanej "Lalka".A dokoła rozciagała się ukwiecona i wiosennie zielona ośla łęcka. Izapomniałem, co było dalej.
Cytat: "hindiana"Dla ciebie twierdzenie, ze człowiek jest z natury dobry to Harlequin. Nie wiem, nie czytałam Dla mnie to podstawowa zasada chrześcijaństwa.Żołnierze Wehrmachtu też mieli na klamrach wojskowych pasów wygrawerowane słowa "Gott mit uns"...I bardzo kiepsko znasz chrześcijaństwo jeśli twierdzisz, że zakłada, że człowiek jest z natury dobry. Obiło Ci się może o uszy coś takiego jak grzech pierworodny??? Każdy człowiek po Adamie i Ewie jest SKALANY owym grzechem od chwili poczęcia; tak więc dużo ostrożniej z takimi tezami. Cytat: "Katechizm Kościoła Katolickiego"KKK 418 "Na skutek grzechu pierworodnego natura ludzka została osłabiona w swoich władzach, poddana niewiedzy, cierpieniu i panowaniu śmierci; jest ona skłonna do grzechu (tę skłonność nazywa się "pożądliwością")."KKK 405 "Chrzest, dając życie łaski Chrystusa, gładzi grzech pierworodny i na nowo kieruje człowieka do Boga, ale konsekwencje tego grzechu dla osłabionej i skłonnej do zła natury pozostają w człowieku i wzywają go do walki duchowej.Z natury dobry jest JEDYNIE BÓG. Koniec, kropka, nie ma z tym dyskusji. To co zaprezentowałaś to ludowe rozumienie wiary, niewiele mające związku z katolicką teologią.
Dla ciebie twierdzenie, ze człowiek jest z natury dobry to Harlequin. Nie wiem, nie czytałam Dla mnie to podstawowa zasada chrześcijaństwa.
KKK 418 "Na skutek grzechu pierworodnego natura ludzka została osłabiona w swoich władzach, poddana niewiedzy, cierpieniu i panowaniu śmierci; jest ona skłonna do grzechu (tę skłonność nazywa się "pożądliwością")."KKK 405 "Chrzest, dając życie łaski Chrystusa, gładzi grzech pierworodny i na nowo kieruje człowieka do Boga, ale konsekwencje tego grzechu dla osłabionej i skłonnej do zła natury pozostają w człowieku i wzywają go do walki duchowej.
Inna sprawa, to udowadnianie jakichś racji anty- i religijnych jak ktoś wierzy w bajki i inne religie (przepraszam, nie chcę nikogo urazić) to się mu nic nie wyperswaduje i nie przetłumaczy.
jak widzisz dyskusja toczy się na gruncie nazwijmy to górnolotnie teologii chrześcijańskiej, więc uwagi naturalistów średnio tu pasują, typowe rozmywanie