Autor Wątek: Rogi montowane wewnątrz  (Przeczytany 4192 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Rogi montowane wewnątrz
« 4 Kwi 2011, 11:33 »
hejoł

znacie takie rozwiązanie?
o ile kojarzę tak montowane sa np. lusterka, a ja bym chciał rogi ze względu na oszczędność miejsca na kierownicy.
Na allegro nic takiego nie widzę, wiec może taki produkt nie istnieje? :)

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
Rogi montowane wewnątrz
« 4 Kwi 2011, 12:38 »
vooy.maciej, a to nie są zwykłe rogi?
Ostatnio coś takiego widziałem, ale wydawało mi się że to normalne tyle że na środku zamontowane
let's make it big :)

Offline vooy.maciej

Rogi montowane wewnątrz
« 4 Kwi 2011, 13:26 »
chodzi o zwykłe rogi, tyle że wkładane do kierownicy a nie przykręcane na niej.
żeby przykręcić rogi na kierownicy z każdej strony tracę ok 1cm, a przy specyficznej kierownicy jaką mam, robi mi to różnicę

Online Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Rogi montowane wewnątrz
« 4 Kwi 2011, 14:06 »
Odradzam Ci taki sposób montowania rogów. Rogi powinny być przykręcone dość mocno, tak żeby się nie ruszały (obracały), więc mocowanie od wewnątrz może spowodować rozsadzenie końcówki kierownicy. (Czytałem gdzieś o takim przypadku)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline vooy.maciej

Rogi montowane wewnątrz
« 4 Kwi 2011, 14:56 »
ok o tym też myślałem jako wadach, że ze względu na masę rowerzysty i moment siły;) to może nie być dobry pomysł

i pewnie tez dlatego ich nie widać na rynku

Offline ostry7

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 15.03.2011
Rogi montowane wewnątrz
« 4 Kwi 2011, 16:20 »
cuś takiego? http://allegro.pl/rogi-alumiowe-super-ksztalt-dlugie-okazja-i1544998474.html  Te akurat to jakieś chyba nie za porządne, zresztą też bał bym się mocować od środka kierownicy...

"Ja wolę byc ostatni, zamiast zostać na przedzie, przynajmniej nie muszę się wciąż oglądać za siebie"

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Rogi montowane wewnątrz
« 4 Kwi 2011, 16:29 »
Chmmm. Stara metoda mocowania kierownicy w widelcu to właśnie wpuszczanie. Ani się obraca, ani nic nie łamie. Zbyteczne obawy.

Na rowerystylowe jest jakiś zestaw kierownica + rogi. Jak Holendrzy stosują, znaczy się nic się nie dzieje.

A kiedyś widziałem fullwypaśny zestaw rogów "dwustronnych" ergonomicznych (wystających w górę i w dół), ale cena mnie powstrzymała od zanabycia takowych.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Rogi montowane wewnątrz
« 4 Kwi 2011, 17:16 »
Cytat: "pajak_gdynia"
Chmmm. Stara metoda mocowania kierownicy w widelcu to właśnie wpuszczanie. Ani się obraca, ani nic nie łamie. Zbyteczne obawy.

zważ, że rurę widelca masz usztywnioną dodatkowo sterami, na kierownicy jest tylko gąbka..

tak czy siak - nie spotkałem się z wypadkiem uszkodzenia kiery przez taki róg - ale też w większości widywałem takie cudo zakładane do kierownic cr-mo, nie alu
Jeśli chcesz wypróbować to powinienem mieć takie rogi, jeśli tylko znajdę możesz dostać w prezencie

Offline roballeq

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.06.2011
Odp: Rogi montowane wewnątrz
« 26 Lip 2011, 01:03 »
Takie rogi można kupić w supermarketach na stoiskach rowerowych (Real).
Zrobiłem to, ale innym nie polecam.

Faktycznie zaoszczędza się trochę miejsca na kierownicy, ale ...
- rogów nie można dobrze dokręcić i się ruszają. Kombinowałem z wykładziną (taką z IKEA, do sztućców, antypoślizgową) i trochę lepiej, ale co się napracowałem, a efekt taki sobie, przy dużym nacisku nadal można obrócić róg
- NA PEWNO NIE MOŻNA STOSOWAĆ DO OSTREJ JAZDY W GÓRACH, natomiast do rowerów trekkingowych na wycieczki będzie działać
- człowiek nie czuje się zbyt pewnie z takimi rogami
- te z Reala mają wadliwie wykonaną tulejkę w jednym rogu i trzeba rozebrać dwa komplety, żeby złożyć jeden jako tako nadający się do użytku.

Odpowiadam na wątek trochę późna, ale lepiej późno niż wcale... szczególnie dla potomnych.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

roballeq

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 26 Lip 2011, 07:46 »
może powyższe przywary które opisałeś to kwestia wykonania rogów z Reala - ja  ze swoimi nie miałem żadnych kłopotów jak chodzi o obracanie się, możliwość odpowiedniego dokręcenia etc
tak czy siak - patent mocno kontrowersyjny...

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 7 Maj 2012, 22:19 »
http://allegro.pl/rogi-na-kierownice-dodatkowe-uchwyty-chrom-i2317982707.html

czy chodzi o cos takiego??

bo zastanawiam sie nad zakupem rogów i chciałąbym sięzorientować co o tym sądzicie? Polecacie czy odradzacie? A jeśli tak to jakie?
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 7 Maj 2012, 22:28 »
tak
sam się nad takimi zastanawiałem, ale jednak sprawiłem sobie zwykłe (przykręcane na kierownicę)
jakoś nieufnie podchodzę do takiego wewnętrznego mocowania
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 7 Maj 2012, 22:30 »
rozumiem, ale czy w takim razie możesz coś polecić? nie znam sie na tym, a te mówiąc szczerze odpowiadają mi kształtem, natomiast takie montowane do kierownicy widziałam  tylko proste;/
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 7 Maj 2012, 22:36 »
Mam podobne, tylko, że mocowane na zewnątrz i w czarnym kolorze. Mogę odsprzedać razem z rowerem :P

E: mam identyczne tyle, że innej firmy o 1/3 tańsze: http://alda-sport.pl/produkt/170/56/CZESCI_ROWEROWE/Kierownice_i_rogi/Rogi_kierownicy_Giant_dlugie_czarne.html

jeszcze coś takiego znalazłem http://www.apg.pl/?rogi-kierownicy-198-001,175
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 7 Maj 2012, 22:39 »
Ja mam takie
http://allegro.pl/rogi-kierownicy-rogi-rowerowe-author-i2328982505.html
i jestem bardzo zadowolony.
Są zakrzywione a co za tym idzie mają więcej pozycji do chwytania co jest dość ważne przy dłuższym pedałowaniu
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum