Autor Wątek: Karimata, mata czy materac  (Przeczytany 124646 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Karimata, mata czy materac
« 4 Wrz 2017, 16:22 »
jeździ z nami 8 latka która przynajmniej jak na razie nie dostaje do wożenia niczego :) - chociażby po to żeby się nie zraziła.
Serio 8 latka nie może wozić karimaty i musi mieć materacyk, bo jej za twardo jej na karimacie?

Ja po kilku latach jeżdżenia z materacykiem, na kolejnym zlocie przespałem się glebie, bo puściły 2 sąsiednie komory i od razu mi się odechciało materacyków.
W zamian kupiłem na Aliexpress składana karimatę (taką we wzór pojemnika na jajka) i jak na razie jestem zadowolony.
Coś takiego, tylko z Ali

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 4 Wrz 2017, 16:30 »
: pelo@
 Karimatę używam: http://taternik-sklep.pl/karimata-therm-a-rest-ridgerest-solar.html
materacyk ten cienki, kupiłem po opini Massiego, używam kilka miesięcy,wygodny, czy będzie trwały, sadzę że tak.
Stosuję podkład pod namiot, nie stać mnie na marnowanie namiotów,materace są bezpieczne.
Materiał podobny jak w innych lekkich materacach. czas pokaże.
A poduszki używam z ikei "jaśka"za 5 zł - rewelacja.

Online Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 4 Wrz 2017, 16:38 »
Jeżeli ktoś nie czuje komfortu karimaty to proponuję przespać się kilka nocy na gołej ziemi, później każda karimata będzie luksusem. :)
Moja, zakupiona na wiosnę karimata jest w tej chwili tak podziurawiona, poprzebijana, że no nie wiem jaki materacyk by to wytrzymal. Zdarzyło się nawet, że jakieś źdźbło przebiło podłoge namiotu, karimatę i moja cenną skórę. Często używam karimaty również na postojach by mieć miekko pod d..

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 4 Wrz 2017, 16:48 »
ale fakt, komfort jest średni i podwojenie grubości tego nie zmieni.

Zmieni.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 5 Wrz 2017, 07:45 »
Pelo używasz 4 sztuk, bo Was 4 osoby?

U mnie tak jest. 4 materacyki dmuchać po całym dniu to chyba mi się średnio by chciało. Ale może się mylę. Może samopompa?
Dmuchanie 4 poduszek trochę trwa, w ramach rozkładania namiotu, karimat, śpiworów, jeszcze 4 poduszki które bardzo poprawiły komfort ale czas dodatkowo doszedł na przygotowanie bazy.
Materacyki wagą i wielkością mnie przekonują, ale to dmuchanie, razy 4.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 5 Wrz 2017, 08:11 »
Dokładnie, ja się "przesiadłem" na samopompy bo codzienne dmuchanie 4 materacy i późniejsze wypuszczanie z nich powietrza zajmowało sporo czasu i energii. Niestety samopompa jest, w mojej ocenie, trochę mniej wygodna niż materacyk, zajmuje więcej miejsca i jest cięższa, ale daje też lepszą izolację od podłoża. Z drugiej strony dobrze przyzwyczajać dzieci do wożenia bagaży i takie maty to dobry początek.
edit:
co do komfortu to mata 3,8 cm daje radę, natomiast 2,5 cm to nie dla mnie :)

Offline EASYRIDER77

« 5 Wrz 2017, 08:15 »
qbab i jakich samopomp używasz? Jak je wozisz lub kto je wozi?

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
« 5 Wrz 2017, 08:32 »
A po co dmuchać 4-ty? :-) Materacyki tylko dla dorosłych, dzieciom i tak wszystko jedno na czym śpią. U nas dzieci śpią na karimatach.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 5 Wrz 2017, 08:33 »
Też o tym pisałem, ale to zdaje się niewygodny temat

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 5 Wrz 2017, 08:35 »
Ja mam Volveny. Pisałem o nich już w kilku miejscach.
Plusy:
+ cena (kupowałem po 150/szt)
+ wygoda (3,5 cm daje radę, co oznacza, że da się spać na boku, choć oczywiście materacyk wygodniejszy)
+ izolacja (lepsza niż materacyk)
+ łatwość składania (łatwiej wypuszczać powietrze niż z materacyków, które miałem).
+ dużo mniej pompowania
Minusy:
- wielkość po złożeniu ( potrzebują ok 2 razy więcej miejsca niż materacyk, ale 2-3 razy mniej niż karimata)
- masa (cięższe niż materacyk, ale nie tak dużo)

Wcześniej woziłem ja, natomiast córka woziła śpiwory, swój i brata w jednej sakwie, a w drugiej wiozła jakieś cieplejsze bluzy i/lub kurtki przeciwdeszczowe.
W tym roku to ona wiozła wszystkie 4 samopompy, po dwie na sakwę. Sun jeszcze nic nie wozi bo nie ma bagażnika. Generalnie w tym roku udało nam się zabrać nieco mniej bagażu.

Offline EASYRIDER77

« 5 Wrz 2017, 09:01 »
no tak, może tak być jak pisze Borafu, dla dziecka można sobie darować. Z drugiej strony bardzo zależy od dziecka, moja dwójka dzieci ma zupełnie inną termikę. Tzn. jedno jest bardzo ciepłolubne, drugie nie, piszę o spaniu. Jedno się rozwala po całym łóżku i odkrywa, a drugi leży w śpiworze po nos. 

Fajny ten Volven qbab co masz.

U mnie karimaty w końcu pójdą w odstawkę, są już tak zniszczone a ja chyba się zestarzałem...

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 5 Wrz 2017, 09:19 »
Z drugiej strony bardzo zależy od dziecka, moja dwójka dzieci ma zupełnie inną termikę. Tzn. jedno jest bardzo ciepłolubne, drugie nie, piszę o spaniu. Jedno się rozwala po całym łóżku i odkrywa, a drugi leży w śpiworze po nos.
Chcesz powiedzieć że karimaty są pod względem termicznym gorsze od materacyków?

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
« 5 Wrz 2017, 09:21 »
Tzn. jedno jest bardzo ciepłolubne, drugie nie, piszę o spaniu. Jedno się rozwala po całym łóżku i odkrywa, a drugi leży w śpiworze po nos.
Nieważne, czy się rozkopuje, czy przykrywa. Spytaj rano, czy nie było im zimno, albo twardo. U nas nigdy (nawet przy przymrozkach) nie było odpowiedzi pozytywnej.
Ja w tym czasie pół nocy się ubierałam, a rano wstałam połamana...

Offline EASYRIDER77

« 5 Wrz 2017, 09:25 »
mój błąd. Piszę może niejasno, termika dzieci nie mat, na których leżymy. Na karimacie nie jest/nie było chłodno. Tylko mniej wygodnie. Ja i żona zaczynamy narzekać co do twardości. Dzieci, jedno z nich dobrego śpiwora. Co do twardości, nie ma znaczenia dla nich to fakt.
Ale jakbym mógł to gabarytu karimaty chętnie bym się pozbył.

Offline Mężczyzna pelo

• Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 21.05.2012
« 5 Wrz 2017, 09:36 »
u mnie też młodsza córka nie narzekała na twardość ani zimno - wręcz przeciwnie mówiła że spało się jej dobrze - zresztą przesypiała całą noc - a to najlepszy dowód  ;)
Co do dawania jej bagażu do wożenia - zgoda - powinno się dzieci przyzwyczajać jeśli się chce żeby wyrosły na "bike-turystów" - ale w moim ( a właściwie jej ) przypadku to była pierwsza samodzielna taka długa wyprawa to raz, a dwa że mała nie ma bagażnika a nie chciałem wyczyniać kombinacji z "troczeniem" np karimaty do kierownicy itp..
Tak dla wyjaśnienia - młoda przejechała samodzielnie w ciągu 9 dni od Świnoujścia do Helu  ;)  -gdzie najdłuższy przejazd zafundowaliśmy sobie ok 70 km w ciągu dnia :) - a dodam że jeździ na 20' kółkach :) wiec chyba nieźle jak na pierwsze samodzielne dłuższe kręcenie - chociaż wiem że są tutaj zdecydowanie więksi ekstremiści  ;) Co do podłoża do spania - to chyba nadal pozostanę jednak przy materacykach  :)
aaaaa i zgadzam się - niestety dmuchanie / wypuszczanie powietrza z 4 materacyków zajmuje trochę czasu   ;) - co też należy zaliczyć do niewątpliwych minusów :o
http://piotrekrzywicki.blogspot.com/ - mój mały fotograficzny świat

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum