Autor Wątek: Karimata, mata czy materac  (Przeczytany 125240 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Odp: Karimata, mata czy materac
« 5 Wrz 2017, 10:05 »
"wilhelminaslimak
Nieważne, czy się rozkopuje, czy przykrywa. Spytaj rano, czy nie było im zimno, albo twardo. U nas nigdy (nawet przy przymrozkach) nie było odpowiedzi pozytywnej.
Ja w tym czasie pół nocy się ubierałam, a rano wstałam połamana..."

właśnie. Wcześniej nie miałem jakoś tego uczucia połamania.
A Ty chyba miałaś na myśli odpowiedzi "negatywne" (patrz post Twój).
U mnie syn po prostu się wiercił, budził itp. tzn. że zimno. Więc dałem mu ciepły śpiwór taki sam jak żonie, choć był mój. Śpi od razu bezproblemowo.
Nie ma narzekań na twardość to fakt, ale ja narzekam na sposób transportu karimat i niestety dość krótką żywotność, 2-3 lata karimata do wyrzucenia.  A gąbki jakieś dziwne teraz robią, wciskam palec i zostaje wgłębienie, nie kojarzę aby kiedyś karimaty tak reagowały.
Wyglądają po czasie jak wyjęte z psiego pyska.

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
« 5 Wrz 2017, 11:32 »
To ciekawe z tą żywotnością karimat.... moi synowie śpia na takich, które pamiętają XX wiek...
No i śpiwory wszyscy mamy puchowe, to fakt.
Ja od roku (kiedy to stwierdziłam, że karimata jednak w pewnym wieku jest za twarda) śpię na takim oto materacyku:
https://pl.aliexpress.com/item/Hot-Emergency-Inflatable-Mattress-Cushion-Outdoor-Beach-Mat-Camping-Sleeping-Bed-Pad-Moistureproof-2000-600-60mm/32791883150.html

Po 20-30 nocach zaczął być nieszczelny, w nocy musze go z 2 razy dodmuchać :-)
W związku z tym takze szukam jakiegoś materacyka, lekkiego.

Offline EASYRIDER77

« 5 Wrz 2017, 11:58 »
tego Volvena materacyka?

jakich puchówek używasz?

Offline EASYRIDER77

« 18 Wrz 2017, 12:39 »
Pytanie dotyczące samopomp Thermaresta.

W instrukcji jest taki tekst:
"Materac powinien być transportowany w pokrowcu z otwartym zaworem (wyjątkiem jest sytuacja w której woda może dostać się do wnętrza materaca – tu konieczne jest zakręcenie zaworu). "

Jak włożyłem w pokrowiec i otworzyłem zawór to trochę się napompowała w tym pokrowcu, w rezultacie jest większy niż w momencie jak pakowałem.

Jak więc wozicie te samopompy pakujące do rowerów?

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 18 Wrz 2017, 13:59 »
Ja swoją samopompke worzę z zakręconym zaworem i wycisnietym powietrzem ile się tylko da. Natomiast w domu mata stoi miedzy szafą a ścianą z otwartym zaworem. Gdzie ma możliwość pełnego rozprężenia  a raz na jakiś czas obracam mate.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline EASYRIDER77

« 18 Wrz 2017, 15:26 »
dziękuję. Potwierdziłeś moje przypuszczenia.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 21 Gru 2017, 15:37 »
Zastanawiam się nad tymi dwoma modelami

http://www.fjordnansen.pl/product-und-2640-Mata-samopompujaca-KERJAG-0-8kg-3-5cm.html

http://www.fjordnansen.pl/product-und-2638-Mata-samopompujaca-ENMO-LIGHT-0-57kg-2-5cm.html

Głównie chodzi mi o komfort spania. Czy 2,5 cm w Enmo i w ogóle 2,5 cm zapewni wygodne spanie?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna bertomw

• Miasto: Racibórz
  • Na forum od: 01.11.2015
« 21 Gru 2017, 18:44 »
Ja mam/używam FN Kerjag 0,8 kg, 3,5 cm.
Komfort spania jest jednak chyba czymś dość indywidualnym.
Ja na komfort spania na tej macie samopompującej nie narzekam; mnie się na niej śpi dobrze; wcześniej używałem innej maty samopompującej, podobnej (nie pamiętam producenta), może lekko cięższej i może też odrobinę większej po zwinięciu (ale chyba bardziej różniła się wagą niż wymiarami, w każdym razie FN jest fajniejsza).
Trudno mi coś powiedzieć o Enmo-Light; jest lżejsza, ale też cieńsza.
Jak dla mnie takie maty są dość duże po zwinięciu i stosunkowo ciężkie. Raczej wolałbym chyba jakiś lżejszy i mniejszy gabarytowo po zwinięciu materac w stylu Thermarest, ale to też jest oczywiście kwestia pieniędzy (a tych u mnie nigdy nie jest za dużo).

« 21 Gru 2017, 21:41 »
w stylu Thermarest,
Pewnie tak.To jednak całkiem inna półka cenowa. Osobiście niepokoi mnie fakt, że kupię drogi Thermarest i go przebiję. Irytująca perspektywa.

Offline Mężczyzna bertomw

• Miasto: Racibórz
  • Na forum od: 01.11.2015
« 21 Gru 2017, 23:10 »
Oczywiście. Ja zresztą też zamierzam używać matę samop. FN do oporu.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 22 Gru 2017, 08:45 »

Głównie chodzi mi o komfort spania. Czy 2,5 cm w Enmo i w ogóle 2,5 cm zapewni wygodne spanie?

Zależy jak śpisz. Jeżeli na wznak to da radę. Jak na boku to już może być różnie. Dla mnie 3,5cm (3,8) to minimum bo śpię na boku.
Z powodu problemów z materacami FJ Trekker, nie mam niestety zaufania do tej firmy. Kupiłem Volvena i na razie bez problemów, ale i nie wystawiałem go na ciężkie czy nietypowe warunki.

Offline tater

• Miasto: Jura Krakowsko - Częstochowska
  • Na forum od: 13.09.2009
« 22 Gru 2017, 15:18 »
Zwróć uwagę, że komfort spania to nie tylko grubość maty (te 2,5 cm daleko odbiega od komfortu- moje zdanie), ale również termika, czyli współczynnik R (wartość R / opór przenikania ciepła) im wyższa tym lepiej. Osobiście od ładnych kilku lat używam maty Thermarest o wartości R-4 (w tej chwili nie pamiętam modelu, jest 4 sezonowa) i nie narzekam. I nie są wiele droższe od tego co chcesz wydać. Przejrzyj ofertę w sklepie skalnik.pl w tej chwili są obniżki i za 400 z groszami kupisz matę jakiej szukasz.
Marek

« 23 Gru 2017, 15:28 »
Może kogoś zainteresuje. 40% rabatu na maty FN w SzumGum
Kerjag za 199 zł: https://www.szumgum.com/mata-samopomujaca-fjord-nansen-kerjag.html
Enmo za 179 zł: https://www.szumgum.com/mata-samopompujaca-fjord-nansen-enmo-light.html

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 1 Sty 2018, 14:51 »
Szukam czegoś małego (po spakowaniu) do spania.
W oko wpadło mi takie cudo:
https://www.skalnik.pl/spiwory-i-maty-materace,materac-neo-air-trekker-regular,3050-k-5222-28701-p
Warte to jest swojej ceny?
A może polecacie coś innego?
Materacyk będzie używane raczej latem. Lubię spać na twardym więc grubość spada na drugi plan.
Do tej pory spałem na karimacie Therm-a-resta i w ogóle nie jestem w temacie jeżeli chodzi o materace.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 1 Sty 2018, 19:52 »
Kurde... nawet nie wiedziałem, że są taaaakie cuda. Od kilku lat używam tej https://www.decathlon.pl/mata-samopompujca-forclaz-200-l-id_8195174.html i nawet wydawało mi się, że już moja mata to ekstrawagancja :wink: No i sprowadziłeś mnie na ziemię :wink:
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum