Autor Wątek: Karimata, mata czy materac  (Przeczytany 125247 razy)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Odp: Karimata, mata czy materac
« 3 Lip 2019, 22:07 »
Zimą (jak nie ma wielkich mrozów) sypiam na karimacie 10mm + alumata i wciąż żyję, więc wydaje mi się, że na noce z temp. powyżej zera, grubość 15mm nie jest konieczna.

No i nie wiemy jak duże te dzieci. Docinałbym do wzrostu dla każdego członka załogi.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 3 Lip 2019, 22:08 »
Dzieci są za małe na wożenie karimat? To przecież lekkie bardzo. 4 sztuki to nawet z najtańszych, cienkich karimat będzie ogromny rulon.

Łatosiu, obawiam się że przy materacach które zapewne masz na myśli cena będzie przeszkodą. Skoro Felek wrzucił link do karimaty za niecałe 60 zł, to wątpię by chciał kupić 4 materace po kilkaset zł każdy...

Dzieci mają teraz odpowiednio 6 lat, 4 lata i ostatnie 2 miesiące. W tym roku pojedziemy wyłącznie pod namiot bez rowerów, ale za rok (7 lat, 5 lat i 1 rok, które będzie w przyczepce) chcemy już zrobić pierwszą trasę zaliczając kilka kempingów.

Co do ceny nie jest na pierwszym miejscu. Jeżeli chodzi o materace widzę kilka wad:

- dzieci są jeszcze małe i to ja codziennie musiałbym napompować a potem wypompować powietrze z tych 4 materacy i nie chodzi o sam trud ile o czas, zwykłe karimaty składa się bardzo szybko

- dzieci jak to dzieci są bardzo "żywotne" co może z kolei przyczynić się na małą żywotność materacy (przebicia)

- czytałem, że takie samo pompujące się materace mają określoną ilość cykli napompowania a po jakimś czasie i tak w nocy uchodzi z nich powietrze
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 3 Lip 2019, 22:08 »
Łatosiu, obawiam się /.../

Tak, prawda.
Zamiarem było wskazanie, cięższe, uciążliwe w obsłudze materace być nie muszą (kupiłem po samopompie, Z-Lite).

Łatoś, /.../

Stan faktyczny warto rozpoznać (oczekiwania przecież masz).

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 4 Lip 2019, 07:07 »
Miałem napisać, że wybór zależy przede wszystkim od tolerancji na komfort, ale skoro pytający jest zdecydowany na karimaty to ja bym sugerował te składane.
Takie 4 karimaty ułożone w poprzek na sakwach z tyłu i przepasane jednym ekspanderem powinny się zmieścić. Zresztą na podlinkowanej stronie są podane wymiary po złożeniu karimaty więc łatwo obliczyć, że otrzymamy prostopadłościan o wymiarach 20x30x48 cm. Myślę, że składane karimaty będą zajmować dużo mniej miejsca niż zwykłe zwijane.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 4 Lip 2019, 08:24 »
właśnie się zastanawiałem jaką średnicę miałby pakunek
W czerwonym worku były dwie maty (10 i 12 mm).
https://photos.app.goo.gl/szpRYmsTnFABgF3j6

W czarnym worku - dwie maty zwijane w harmonijkę:
https://www.zonerama.com/wuen/Photo/5087409/174568202?secret=qI3x54BLh3S80YO5BMkO5j577
« Ostatnia zmiana: 4 Lip 2019, 08:31 wojtek »

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 4 Lip 2019, 08:59 »
Całkiem wydajnie objętościowo wychodzi mata składana owinięta zwykłą. I wygodnie się to pakuje.
PS. Te całe wypustki to oczywiście czysty marketing.

Offline Mężczyzna helper30

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 04.07.2019
« 4 Lip 2019, 11:27 »
Nie wiem czy tylko marketing. Dodaje Ci to antypoślizg, lepiej izoluje temperaturę i jest bardziej miękka.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 5 Lip 2019, 06:17 »
Dziękuje wszystkim za pomoc, z uwagi na łatwość składania oraz ilosc zajmowanego miejsca wybię coś z tak zwanych harmonijek. Pojeździmy tak dwa lub trzy lata, jak dzieciaki trochę podrosną i będą bardziej samoobslugowe kupię kompet materace dmuchanych, pewnie coś od therm a rest, pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 5 Lip 2019, 11:57 »
Dodaje Ci to antypoślizg, lepiej izoluje temperaturę i jest bardziej miękka.
To moja musiała być jakaś wybrakowana.

Ja używam jeszcze takiego wynalazku
https://www.skalnik.pl/mata-alu-3mm-kor-an-kor-an-664965

Na biwaku do siedzenia a na noc składam na pół i podkładam pod zwykłą matę. Wygoda zdecydowanie w górę.

Offline Kobieta martap

• Miasto: PL
  • Na forum od: 11.06.2018
« 5 Lip 2019, 13:38 »
Materac.
https://www.decathlon.pl/materac-air-basic-70-cm-id_8355643.html
Mam coś takiego od 2012 roku i ostatnio używałam tego podczas PTJ i sobie chwalę. Po ponad 24h od napompowania na maksa nadal trzymał jako takie ciśnienie i dało się z niego skorzystać. Pompowanie jest na 3 sposoby: pompka nożna, samochodowa przejściówka na 12V i zasilaczyk na 230V.
Dobrze napompowana nie trzeszczy za dużo i wygodnie się na tym śpi. Nawet wytrzymało na słońcu dobre kilka godzin więc jest ok.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 5 Lip 2019, 14:17 »
Materac.
Mam coś takiego od 2012 roku i ostatnio używałam tego podczas PTJ i sobie chwalę. Po ponad 24h od napompowania na maksa nadal trzymał jako takie ciśnienie i dało się z niego skorzystać. Pompowanie jest na 3 sposoby: pompka nożna, samochodowa przejściówka na 12V i zasilaczyk na 230V.
Dobrze napompowana nie trzeszczy za dużo i wygodnie się na tym śpi. Nawet wytrzymało na słońcu dobre kilka godzin więc jest ok.

Ale, że na rower?!  :icon_eek:
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna jorisvoorn

• Miasto: Rypin
  • Na forum od: 03.05.2016
« 13 Sie 2019, 19:06 »
Przeszukuje od jakiegoś czasu internet szukając małej maty samopompujacej albo materaca dmuchanego ale nie mogę się zdecydować. Szukam do ok 150/200zl i żeby jak najmniej miejsca w sakwie zajmowało. Zakres temperatur to od 10C w górę czyli głównie okres letni. Może coś doradzicie ciekawego :wink:

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 13 Sie 2019, 21:58 »
Zobacz ten Robens Vapour 60 (można kupić taniej niż w linku) R-Value: 1.6 (6°C), grubość: 6 cm; wymiary po rozłożeniu: 190 x 55 x 6 cm; wymiary po złożeniu: 27 x 8 cm; waga: 425 g. Jest bardzo wygodny dzięki znacznej grubości a mimo to bardzo lekki i pakowny.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 13 Sie 2019, 22:03 »
Materac.

Ale, że na rower?!  :icon_eek:

Ale że na PTJ?  :o

Offline Mężczyzna jorisvoorn

• Miasto: Rypin
  • Na forum od: 03.05.2016
« 14 Sie 2019, 07:04 »
Ktoś używa może materac Naturehike? Kiedyś na forum widziałem u kogoś na zdjęciach i w necie ma dobre opinie.

O ten materac dokładnie mi chodzi.

https://www.skalnik.pl/materac-egg-crate-square-sea-blue-naturehike-665622?gclid=EAIaIQobChMIovDdkNiB5AIVBd-yCh0W4whmEAQYAyABEgK3U_D_BwE
« Ostatnia zmiana: 14 Sie 2019, 08:04 jorisvoorn »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum