Autor Wątek: Z dużego na mały  (Przeczytany 886 razy)

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
Z dużego na mały
« 8 Kwi 2011, 15:17 »
Kiedyś koleżanka powiedziała że:
Z grubego łatwiej obcienkować niż cienkiego pogrubasić.
 :roll:
 No więc wpadła mi w łapy zgrabna, nie za duża rama stalowa.  Żadne tam reynoldsy czy columbusy ale taki dobry niemiecki standard z dobrych czasów RFN-u.  Montaż pierwszorzędny, lutowana,  brzęczy ładnie, zero rdzy itd.
Waży 2.6 kilo to chyba nie tak tragicznie.
 Ja zaś za każdym razem gdy chcę zrobić rower turystyczny to mi wychodzi kolarka.  No to pomyslałem sobie że tym razem koniec żartów i musi mi wyjść rower z grubszymi kołami.  Ale zonk, bo gdy tak patrzeć prosto, to kola 700 z oponą 28 to  na styk  włażą i zapomnieć trzeba o bajerach typu błotniki np.  Na szerokość zaś miejsca jest dosyć.
 A co by było gdybym założył do tej ramy kola 26 cali, z konkretem jakimś jako oponą?
No i czy ktoś po koleżeńsku mógłby mi podać jaka jest odległość od osi koła do sklepienia widelca w prostej linii   w rowerze z 26 calowymi kołami?
 Bo ja żadnego nie mam na takich kołach.
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Z dużego na mały
« 8 Kwi 2011, 17:01 »
u mnie w garym tj około 50cm (z bardzo dużym przybliżeniem). Ta tabelka Ci pomoże + twierdzenie Sinusów, ew Carnota i wyliczysz sobie co trzeba  :wink:

http://fisherbikes.com/bike/model/marlin

ew tu mini poradnik:
http://www.pascal.pl/na_rower.php?ind=wiadomosci&id=252
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Z dużego na mały
« 8 Kwi 2011, 22:20 »
Cytat: "kokop"
No i czy ktoś po koleżeńsku mógłby mi podać jaka jest odległość od osi koła do sklepienia widelca w prostej linii w rowerze z 26 calowymi kołami?

Piszesz drogi Kokopie o widelcu przednim czy tylnym?

Jeśli przednim to widelce tzw suspension ready (do ram z goe pod widelec amortyzowany do 80mm) mają od osi do spodu dolnej miski sterów 435mm, widelce "zwykłe" mają 395mm I są to tzw standardy
W kwestii zaś widelca tylnego - rury dolne od osi do środka suportu ram XC mają przeważnie 435-420mm, gdzie 425-430 daje relatywnie zrównoważony stosunek stabilności do skrętności (krótsze są lepiej skrętne, dłuższe "stabilniejsze" ale wymagające inicjowania skrętu także pochyleniem, nie samą kierą)

Offline kokop

Z dużego na mały
« 8 Kwi 2011, 23:22 »
Cytat: "Waxmund"
Ta tabelka Ci pomoże + twierdzenie Sinusów, ew Carnota i wyliczysz sobie co trzeba  :wink:

Chyba już ustaliliśmy gdzieś że najbardziej zakuty łeb to mam ja  :lol:
  Poza tym ja już nie pamietam kiedy do szkoły chodziłem.   Zresztą coś mi się kojarzy że pod górke było i często mnie się nie chciało. Mimo to twierdzenie sinusów i cosinusów jakos od biedy zaczaję, to tego Carnota calego to ni hu-hu nie kojarzę  Skleroza a może demencja jaka.
Mógłbyś to jakoś normalnie, cyferkami na chłopski rozum napisać?
 :D

Offline kokop

Z dużego na mały
« 8 Kwi 2011, 23:24 »
skolioza,
No właśnie o to mnie chodziło.    Dzięki bardzo  :D
..
Kurde, chyba nawet nie bedzie straszna pokraka z tego rowera.
  Cool

Ed.
Myślałem generalnie o przednim widelcu, ale to co z tylnym jest i co napisałeś też mi się przyda.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Z dużego na mały
« 9 Kwi 2011, 13:58 »
tw Carnota = tw cosinusów  :wink: widzisz, jednak wcale nie takiś zakuty jak Ci się wydaje :P

seat stay = 48,5cm

od osi koła do podstawy główki ramy - 52cm

wysokość główki - 15cm

rozmiar 21", na moje 188cm w sam raz
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Z dużego na mały
« 9 Kwi 2011, 22:14 »
Hmm. A może odpowiedź najprostsza?
28" * 2.54 = kiela 71cm
700c to dokładnie 70cm
26" to jakieś 65cm
Jest to rozmiar opony!

Znajomy wytłumaczył mi dokładnie o co chodzi z tymi 28" i 700.. To jest rozmiar całego koła. W tym przypadku praktycznie identyczny. W zależności od opony może być inny rozmiar felgi (622, 624, 630, 635.. i jeszcze inne dziwne wymysły). A na 622 można założyć opony do 29". I jeszcze wredny naród rowerowy ma swoje 685 (mieszczuchy 30"!) 26" standardowo jest 559 (22"). Powalone, co nie?

Czyli jak składasz rower "na nowo" to spokojnie możesz walnąć koło 26" z szerokim kapciem jaki się zmieści.

Na inne koło możesz jednak mieć problemy z hamulcami. "Osiowe" tak długie nie występują na rynku (bo skuteczność byłaby marna). Ale skoro to staroć, to cza dokupić piwoty do V'ek i przyspawać w odpowiednim miejscu :) (bo ich raczej tam nie było). Tylko co to za oldies z V'kami? Robi się marketowy góral..
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline kokop

Z dużego na mały
« 9 Kwi 2011, 22:52 »
pajak_gdynia,
Spoko.  Powalone jak diabli to jest i przerabialiśmy to nawet już w jakimś wątku.
Pewnie się zdziwisz ale ogarniam te cale koła i ich rozmiarówkę
Ja tylko chciałem się upewnić czy w rowerze z kołem 26 cali nie ma przypadkiem krótszego widelca.  Z powodu takiego że widełki w tej trafiejnej ramie niby pod koło 622 zrobine, znaczy felga koła 700c.
I mialem podejrzenie takie że jeżeli te widełki są dłuższe to mniejsze koło będzie głupio wyglądać.
No ale okazuje się że nie jest tak źle.  Bo z godzinę temu mierzyłem jakiegoś >marketowego< górala i okazalo się że są dłuższe te jego widełki niż tego mojego co to miał zósemkowane koło 700 założone.
Będzie OK  8) Koło z felgą 559 czyli 22 cale a z oponą około 26 cali spoko wejdzie i będzie zgrabna szpara na błotnik.
Nad hamulcami pomyślę później.  Może pójdę na latwiznę i jakieś bębnowe albo tarczowe?
Albo wogóle bez hamulców, bo przecież rower jest do jeżdżenia a nie hamowania  :mrgreen:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum