Autor Wątek: Rama trekkingowa Accent Nordkapp, cenowy ideał pod sakwy?  (Przeczytany 20794 razy)

Offline Mężczyzna matwest

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.07.2010
Accent ma aktualnie w ofercie ciekawą ramę trekkingową - Nordkapp, w zamyśle dedykowaną dla sakwiarzy (Velo). Cena 500zł nie powala. Ciekawe jak z jakością? Póki co nie mogę znaleźć żadnych recenzji nt tej ramy. Są o modelu Shannon- różne - że krzywo pospawane, itp, ale co się spodziewać za niecałe 300zł...
Nordkapp jest droższy blisko 2x. Geometria zaakceptuje widelec sztywny (44 cm), tylny trójkąt jest trochę wydłużony (45 cm), aby przesunąć sakwy na tył. Montaż stopki w standardzie K-Mount, mocowanie pod tarczówkę od wewnątrz.
Co sądzicie, ktoś może już nabył tą ramę? Jak z jej jakością?

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Możesz kupić i przetestować. Imo lepiej zaprojektowana niż shannon pod kątem mocowań bagaznika jak i oporów na pancerze. Ja nie wziąłem bo jest sporo krótsza niż shannon, a lubię długie ramy.

Cytat: "Medawc"
Ja nie wziąłem bo jest sporo krótsza niż shannon, a lubię długie ramy.

Shannon i Nordkapp pod względem geometrii są bardzo podobne. Te same rozmiary mają identyczne kluczowe wymiary. W którym miejscu jest sporo krótsza?

Offline Mężczyzna Adunaphel

• antybajkstat
  • Miasto: Koszalin
  • Na forum od: 13.06.2010
Widziałem bliżej rowerek poskładany na tej ramie, wrażenie bardzo pozytywne. Spodziewałem się budżetowego chłamu a okazało się że wygląd ma, że tak to określę bardzo profesjonalny, malowanie ładne i neutralne. Spawy równe, otwory dobrze spasowane(co w przypadku Shannona nie do końca jest pewne). Niestety jazdy próbnej nie było, rama za duża. Za tą cenę to dobra o ile nie bardzo dobra rama. Wydaje mi się że geometrycznie wypada tak jak Shannon, choć głowy nie dam.
antybajkstat do kwadratu i 0

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
To jest rama pod koła 28cali?

Offline Mężczyzna pz.zg

• Przemo
  • Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 03.08.2010
tak pod 28",geometria shannon i nordkapp , nawet fajna ale ja na swojego shannonka nie mogę narzekać :D

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Ramka prezentuje się ciekawie, najbardziej podoba mi się motyw geograficzny ze współrzędnymi przylądka, no i sama nazwa ramy :)
Co do jakości ram Accenta - myślę, że minimalnie krzywo pospawanej ramy 99% sakwiarzy nie będzie w stanie w ogóle dostrzec, do turystyki mój Shannon sprawdza się świetnie i co ważne jest solidny, nie znam (ani nie znalazłem opisu w internecie) nikogo, komu by rama tej firmy pękła.

Offline Mężczyzna pz.zg

• Przemo
  • Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 03.08.2010
Z tymi krzywymi ramami to chyba jakiś mit!,dużo osób słyszało-czytało, że ktoś od kogoś itd słyszał !
Ja jeszcze nie spotkałem live-net kogoś kto by na tą ramę narzekał, a cena rewelacja :D

Z Cyklotour dostałem taka informacjęt:
"Rama Nordkapp ma delikatny sloping. Podany w tabelce rozmiar T-T dotyczy realnej długości rury, a nie długości w poziomie. Tej ostatniej wartości producent nie podaje precyzyjnie w swoich tabelach geometrii ram."

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Ja mam rower juz drugi na Accentowskiej ramie(niby 26 cali ale...) podobnie jak Marcin uważam, że to dobra rama. Obaj znamy pewnego kolege, co z rowerem do serwisu idize jak mu cos się urwie, i waży sporo a ma shanona.

Wielu ludzi bagatelizuje tą firmę, bo nie robi gotowych rowerów, a jednak wykonuje świetne i TANIE ramy. W przekroju cenowym po NP cenach ram Meridy czy SCOTÓW. Mało znana marka wsród złodziei nie kole w oczy jak inne kolorystyką... Takie w pełni wyważone wizualnie i cenowo "ramsko" :mrgreen:
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Cytat: "Księgowy"
Wielu ludzi bagatelizuje tą firmę, bo nie robi gotowych rowerów

http://velo.com.pl/rowery/?m=1

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Ciekawa rama :) Z przyjemnością bym zamieniła swoją MTB o wadze 2180 g na tą - 1870 g. :) przy okazji wreszcie mógłbym sztywny widelec kupić i kolejny kilogram odejdzie.

Dla zainetesowanych, długości "efektywne" ramy
16” 551
18” 561
20” 574
22” 590

Offline LordRuthven

• Na forum od: 12.01.2010
Czy ktoś może pochwalić się zdjęciem roweru zbudowanego na tej ramie?

m

• Gość
Właśnie dostałem w ręce ta ramę. Wygląd faktycznie niczego sobie. Zdjęcia dodam - ale najpewniej w drugiej połowie czerwca - może do tego czasu uda mi się skompletować cały rower.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum