Autor Wątek: Rama trekkingowa Accent Nordkapp, cenowy ideał pod sakwy?  (Przeczytany 20799 razy)

Offline Mężczyzna Rumburak

• Miasto: podwarszawie
  • Na forum od: 24.09.2012
Nie, nie; sportowa sylwetka jest tym, czego chciałbym jednak uniknąć (mam tak w obecnym mtb na dodatek z ramą 19"). Dlatego, mam w planie użycie giętej kierownicy i mostka regulowanego (może da się z nim żyć) dla lekkiego wyprostowania sylwetki. Tak naprawdę, to połączenie sztywnego widelca z ta ramą budzi we mnie największy niepokój, choć znajomy rowerowy szpenio (bedzie ten rower składał) uspokaja i mówi, że będzie dobrze. Zobaczymy.
Pzdr

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Kup krótki mostek i mocno wygiętą kierownicę.
Ja kupiłem teraz niby 10 stopi ale to mało. Są też teraz takie o wzniosie 10 cm, może to poprawi sylwetkę.
Jak gdzieś juz kiedyś pisałem na ból rąk oprócz podniesienia kierownicy na mostku regulowanym pomogło zwężenie kierownicy.
Jak dobrze pójdzie to juz jutro Ci napisze czy na ramie 18 cali można się wygodnie ułożyć (ale ja mam teraz armor. Aczkolwiek moim zdaniem większe znaczenie ma odległośc kierownicy od siodełka niż jej wysokość względem niego.

Dzięki za wskazówki, przekażę "mojemu" serwisantowi. Czekam na Twoje spostrzeżenia po przymiarce do osiemnastki.

Offline Mężczyzna qbab

Rama już jest, po robocie zacznę składać i przymiarkę pewnie uda się dziś zrobić (oczywiście bez napędu, tylko widelec, siodełko i koła).

Offline Mężczyzna qbab

Historię mojego roweru przenosze tutaj
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=7605.new#new
żeby nie zaśmiecać wątku.
...
edit 2012-10-06
rower już złożony
« Ostatnia zmiana: 6 Paź 2012, 16:11 qbab »

Offline świstasiek

• Miasto: Warszawa-Gocław
  • Na forum od: 30.07.2009
Na stronie http://www.velo.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=3086 jest mało informacji technicznych o tej ramie. Poniżej zamieszczam kilka parametrów, o których dowiedziałem się od dystrybutora. Może komuś się przydadzą.

Support - BSA 68mmm
Stery - zintegrowane 1-1/8". Z ramą dostarczany jest model Accent HSI-B02 (http://www.velo.pl/produkty/?m=1&pk=%25&id=1660)
Obręcze - 700c
Opony - do rozmiaru 45c (z błotnikiem lub bez)
Mocowanie tylnego hamulca tarczowego - standard IS

Aktualizacja [2012-10-18]
W lutym 2013 pojawią się dwie nowe wersje kolorystyczne: czarno-biały i czarno-czerwony. Konstrukcyjnie rama pozostanie bez zmian.

Marka Accent nie ma własnej strony WWW. Jedyną jest http://www.velo.com.pl/.
« Ostatnia zmiana: 18 Paź 2012, 09:19 świstasiek »

Offline Mężczyzna qbab

Z tego co ja sie zorientowałem to rama jest pod stery półzintegrowane o średnicy osadzenia 44mm.
Nazewnictwo sterów zintegrowanych i półzintegrowanych jest często zamieniane i przez to ciężko się zorientować co jest co.
P.S.
Jak ktoś potrzebuje to mam na zbyciu te stery, które dołączają do ramy. Ja zakupiłem na maszynach.

To mój rowerek wstępnie się złożył:
W skrócie: Accent Nordkapp 18", Mavic a119, Hamulce VB Deore, widelec Accent, Korba Deore 28-38-48, kaseta SLX 10rz, przerzutka p. Deore, przerzutka t. SLX, stery Accent, opony Michelin Transworld 1.7", piasty Deore. Przepraszam, że tak bez konkretów, ale nie mam do tego kompletnie głowy, a szczegółowy pliczek mam na innym kompie.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
ładny rowerek... w drogę.

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
Nieźle, 10 rzędowy napęd :) Rower bardzo dobrze się pezentuje!
P.S. Nielepiej byłoby zamontować 9 rzędowy, chociaż z powodu ceny i dostępności części?

Dzięki chłopaki!
Napęd jest pomysłem mojego rowerowego szpenia, trochę zaszalał i na tyle mam teraz niestety nie najtańszy komplet SLX, oby  był w miarę bezawaryjny. W sumie sam jestem ciekaw jak te 10rzędów będzie się sprawdzało. Pojeździmy, zobaczymy!
Pzdr.
P.

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
Jaki rozmiar Nordkappa będzie dobry pod 178cm?

Na stalowym sztywniaku przy ramie 20 jest super. Siodełko mam na poziomie kierownicy.

Po wyrysowaniu całości wezmę chyba 20 wychodzi mi kierownica z wysokim mostkiem (135* wznosu) i długości 10,5cm z trzema podkładkami o 2 cm poniżej spodziewanej wysokości siodełka. Z przodu będzie suntour 63mm.

« Ostatnia zmiana: 19 Kwi 2013, 15:17 Pumpernikiel »

Offline Mężczyzna qbab

Ja mam max 172 cm i kupiłem najpierw 20" ale szybko zmieniłem na 18".
20-stka była dla mnie za duża i górna rura była na styk. 18-stka jest bardzo zbliżona do mojej starej ramy ze sztywnym widelcem która ma rozmiar 19,5".
Rower na Nordkappie złożyłem na jesień i nie wiele zdążyłem na nim przejechać. Wczoraj jednak pojechałem do pracy (już na nowym siodełku od Ciebie) i w zeszłym tygodniu też przejechałem ponad 20 km i mam wrażenie że rama mogłaby być nieco większa. Ja u siebie skoryguję to pewnie długością mostka ale Ty jesteś wyższy. Na Twoim miejscu pewnie celowałbym w 20".
pzdr.
qbab

P.S.
Jak będziesz w okolicach Łodzi to możesz podjechać na przymiarkę do 18-stki ;)
Jak chcesz to mogę ci pomierzyć jakieś odległości od ziemi czy coś.

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
No to biorę 20 i zobaczę co będzie, poprzednia  wyjazdówka była 21' ale geometrię miała trochę inną. 22' to na pewno za dużo więc wielkiego wyboru nie mam.

Dzięki za pomoc, do Łodzi się nie wybieram a rower musi stanąć do majówki ;D

Offline Mężczyzna qbab

Nie no, 22 to nawet nie myśl. Albo 18 albo 20.
22 cale (rower Authora) kupił sobie kolega z pracy i jest dla niego na styk a nawet za duży, a kolega ma wzrostu 186cm.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum