Autor Wątek: Rama trekkingowa Accent Nordkapp, cenowy ideał pod sakwy?  (Przeczytany 20793 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Ja mam 173 i mam 20''. Dla mnie idealny wymiar, chociaż faktycznie górna rura 0,5cm mam luzu więc praktycznie na styk. Mimo to nie przeszkadza mi. Sama geometria odpowiada mi idealnie i to się dla mnie najbardziej liczyło.

To jest kwestia indywidualna. Na początku nie wiedziałem czy będzie okej, ale poszedłem za głosem kolegów, że trekingowo ta odległość nie będzie miała dużego znaczenia i że na tego typu jazdę nawet lepiej mieć większą niż mniejszą ramę - posłuchałem bardziej doświadczonych i w sumie nie mógłbym mieć mniejszej. Na mniejszej siedziałem przy jakiejś okazji i odległości były inne i jakoś tak inaczej / dziwniej się czułem. Pewnie przyzwyczaiłem się już do 20''. Sporo też daje później wyregulowanie siodła, rodzaju mostka itd. itd. więc zawsze może jeszcze dużo poprawić.

"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Kup krótki mostek i mocno wygiętą kierownicę.
Ja kupiłem teraz niby 10 stopi ale to mało. Są też teraz takie o wzniosie 10 cm, może to poprawi sylwetkę.
Jak gdzieś juz kiedyś pisałem na ból rąk oprócz podniesienia kierownicy na mostku regulowanym pomogło zwężenie kierownicy.
Jak dobrze pójdzie to juz jutro Ci napisze czy na ramie 18 cali można się wygodnie ułożyć (ale ja mam teraz armor. Aczkolwiek moim zdaniem większe znaczenie ma odległośc kierownicy od siodełka niż jej wysokość względem niego.

Ja (174cm)śmigam na 18 cali w geometrii prawie sportowej. Mostek z niewielkim wzniosem i gięta kiera 31.8mm (ach, co za czucie roweru, co za sztywność)

Dziewczyna śmiga na moim dawnym treningowym 18 cali a ma 162cm wzrostu! mostek jakoś 10cm(nie mierzyłem), mocno gięta kiera i sylwetka jest tak ze 60* do podłoża. Oboje mamy po 100mm amory.

Geometrie ram są identyczne. Efektywna długość górnej rury 57cm

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
Kupiłem 20, powinienem ją dzisiaj skończyć składać.
Wygląda że rozmiar będzie ok na wysokość, bardziej rozległe testy przeprowadzę w majówkę  ;D

Po testach, szykują się cięcia sterówki w celu obniżenia kierownicy
przy 178wzrostu mam wygodny jak na trekinga "prześwit" ok 1'

W nowej ramie mufa suportu była chyba delikatnie pomalowana ostatnią bezbarwną warstwą lakieru bo nie chciał się suport łatwo wkręcać dopiero jak poddłubałem igłą początek poszedł wspomagany kluczem.

Sztyca wpada dość luźno do podsiodłówki ale po skręceniu obejmy jest ok.
« Ostatnia zmiana: 6 Cze 2013, 18:57 Pumpernikiel »

Offline Mężczyzna p.kolanczyk

• Miasto: Haga, Holandia
  • Na forum od: 28.11.2012
Ponowne odświeżenie tematu :)

Zamierzam złożyć wyprawówkę na tej ramie. Nie jako pierwszy i pewnie nie ostatni :)
Ciekawi mnie jedna rzecz, która wielu wyda się dziwaczna:
A gdyby tak do Nordkappa zamontować baranka ? Chodzi o połączenie Nordkapp+low rider+baranek. Jak zapatrujecie się na taki pomysł ? Jeżeli miałoby to ręce i nogi to powstaje też kwestia jakie hamulce.

Nie pytam o ogólny sens zakładania takiej kiery do trekkingu, lecz konkretnie o to połączenie.
Kwestia, nazwijmy to - 'ogólnej sensowności' została już poruszona w temacie założonym przez Wilka i nie zamierzam poruszać jej ponownie tutaj.

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
Pytanie do posiadaczy rowerów złożonych w oparciu o ramę Nordkapp.
Mam ok. 186 cm wzrostu. Z waszych doświadczeń - która rama będzie bardziej pasować: 20 czy 22 cale? Dotychczas jeździłem na Unibike Viper 21 cali i ten rozmiar był dla mnie w sam raz.
A może ktoś z Łodzi lub z najbliższych okolic ma ramę o takiej wielkości (20" lub 22") i da mi się 'przejechać' (najchętniej w weekend) parę kółek? Bo jednak nie ma to jak osobiście 'pomacać' sprzęt przed kupnem w necie.

I pytanie dodatkowe - da się w tej ramie jakoś sensownie założyć terenową, klockowatą oponę 1.75" i błotnik tak żeby to nie obcierało o siebie?
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum