Jak problem może leżeć po stronie ramy, skoro u mnie leży jak ulał? Wyprodukowali feler? Inny rozmiar?Znawcą nie jestem, ale sztyce mają różne rozmiary. Również zaciski mają różne rozmiary.Może mierzyłeś nie te rozmiary sztyc co trzeba?
AlbertStonoga - czy po dokręceniu zacisku (bez tej blaszanej podkładki) sztyca ci się obsuwa? Bo jak nie, to się nie ma co martwić. W wielu rowerach jak całkowicie odkręcisz zacisk to sztyca chodzi w rurze bez oporów.Możesz też poszukać sztycy w matowym wykończeniu, wymagają mniejszej siły ścisku niż sztyca gładka.
Jak mam inne zdanie: przy trybie z zablokowanym amorem i bez czuję wyraźną dużą różnicę.Nawet na prostych dziurawych chodnikach już wolę amor. Jeśli jeździsz po asfalcie to oczywiście różnicy nie ma dużej. Wręcz lepiej mieć usztywnionego amora.
Mirzyłem kilka 27.2, od tych najtańszych po takie za 300zł. Średnica ramy to niby 27.2. Kolejny po 27.2 produkowany rozmiar sztyc to dopiero 28.6.Wyczuwalny luz będzie już przy niewielkiej różnicy średnic - rzędu 0.5mm. Czy feler? Możliwe że 22'' tak mają, a w mniejszych ramach jest lepiej. Może tylko moja tak ma? Nie wiem.
Wybrałem amor z blokadą i ostatnio świetnie się sprawdził przy przeprawach przez błota. Po zablokowaniu, dużo lepsza kontrola nad rowerem. Ale poza błotem było kilkadziesiąt km gruntowych powybijanych przez samochody wiejskich dróg - i tam nawet tani bujak pomaga. Albert Stonoga
Wyczuwalny luz będzie już przy niewielkiej różnicy średnic - rzędu 0.5mm.
A może złożył ktoś rower na Nordkappie w kolorze grafitowym?Jak się ma sprawa z otworami do mocowania koszyka na bidon
Cytat: ciman w 3 Sie 2011, 21:27A może złożył ktoś rower na Nordkappie w kolorze grafitowym?Jak się ma sprawa z otworami do mocowania koszyka na bidon Hmmm...Czy Ty sugerujesz, że mocowania koszyka zależą od koloru ramy?
może spróbuj po przymierzać w lokalnym sklepie rowerowym.... sam mam jakiś noname'owy koszyk który rozwiązał u mnie ten problem.
No tylko to czy ciężko czy łatwo się wyjmowało, to chyba nie od zipów zależy, ale od koszyczka, czy ciasny/sztywny czy wiotki i z cienkich rureczek. Zipami złapałbyś tylko mocowanie koszyka do ramy i to w okolicy górnej śruby a dolna utrzymywałaby cały ciężar bidonu.
Pozatym, zdaje się, że masz rower wyprawowy - czegoś nie wiem? Słyszałem, natomiast, że zastanawiałeś sie nad składaniem roweru MTB a nie wyprawowego:) Z wiadomych mi źródeł, twój accent był "idealnym rowerem wyprawowym". Chyba mi jakiś Ciman o tym mówił
Z twojej wypowiedzi zrozumiałem, że wyprawowy budujesz, a shanona chcesz zostawić na dojazdówke-zimówkę???