Autor Wątek: Rama Surly. Jaki rozmiar wybrać?  (Przeczytany 1705 razy)

Offline porto

• Miasto: LUBLIN
  • Na forum od: 14.03.2009
Rama Surly. Jaki rozmiar wybrać?
« 11 Kwi 2011, 19:19 »
Witam.

Zastanawiam się jaki rozmiar dobrać. Czy 56 będzie dla mnie odpowiedni? Mam 175 cm wzrostu.
http://surlybikes.com/frames/trucker_deluxe_frame/

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 12 Kwi 2011, 08:20 »
To nie jest takie proste, sam musisz zdecydować na podstawie swojego doświadczenia, ewentualnie mierząc inny rower o znanej geometrii (efektywna długość górnej rury głównie).
Tu masz kopalnię wiedzy o rowerach budowanych na ramach, które cię interesują:
http://groups.google.com/group/SurlyLHT?pli=1

Na podstawie tego arkusza, możesz sprawdzić sobie preferencje innych użytkowników:
http://spreadsheets.google.com/ccc?key=pdb5rlL1ns0XLxM31WpvkCw

Zwróć tylko uwagę na rodzaj kierownicy, bo zupełnie inna rama będzie dla szosowej a inna do prostej.

Ja mogę udostępnić mojego LHT do przymiarki, rozmiar 52 z kierownicą szosową.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
« 13 Kwi 2011, 17:01 »
Znalazłem opis jak dopasować rower Surly do wzrostu http://surlybikes.com/blog/spew/spew_bike_fit/

Dzisiaj mierzyłem kolegi Unibikea globetrottera. Odległość od ziemii do górnej rury (Standover height) wynosi 83 cm (rama 21'', rura podsiodłowa od supportu do poziomej rury 51 cm, do sztycy 54). Porównując wymiary Surly 58 do Unibikea można zauważyć, że wymiar standover jest identyczny, przy różnych długościach rury podsiodłowej.
Czyżby zależało to tylko od obniżenia supportu w rowerze Surly LHT, dokładnie opisanego w ostatnim punkcie przed podsumowaniem z powyższego linku?

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 13 Kwi 2011, 17:22 »
Aga ma 180cm i ma ramę LHT 58 (26')

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Odp: Rama Surly. Jaki rozmiar wybrać?
« 4 Gru 2017, 10:22 »
Hej ho. Sprawdzam te tabelki i wiem, że dużo zostało napisane na temat rozmiaru. Mam 1,80 raczej standardową budowę ciała. Nogi ani krótkie ani za długie, to samo z łapami. Ale zastanawiam się, czy LHT 28" z płaską kierą powinienem brać jak wiekszość 56, czy posłuchać tego co gdzieś przeczytałem, że do płaskiej kiery brać rozmiar większy - czyli 58?

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 4 Gru 2017, 10:43 »
Oskar, no przeca popatrz na te swoje canyony ;) Jak masz długi mostek w szosie plus wysięg barana (vs rower mtb) a długość ciała taką samą to trzeba to korygować długością ramy.
Czyli tak - z baranem krótsza rama, z prostą dłuższa.

I tak odnośnie tego co ktoś wyżej pisał o wysokości ramy. To niestety jest mit który nadal pokutuje w  środowisku a wywodzi się w dużej mierze ze starej włoskiej szkoły projektowania ram szosowych gdzie górna (która dawniej była zawsze horyzontalna) była równa podsiodłowej.

Ramę dobiera się przede wszystkim ze względu na długość.
« Ostatnia zmiana: 4 Gru 2017, 11:53 anarchy »

Offline Mężczyzna Oskar

« 4 Gru 2017, 11:22 »
Zero prywatności, już prześwietlił mi stajnie no!

Myślę myślę i wymyślę, ale nie wiem co. :P

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 4 Gru 2017, 11:53 »
Przy Twoim minimalnie większym wzroście 560mm to będzie taka wygodna rama pod szerokiego barana (salsa woodchipper, genetic itp) z mostkiem w granicach 90-100mm. Do prostej kierownicy na pewno brałbym dłuższą bazę. Zawsze możesz lekko skorygować komfort długością mostka, wysokością kierownicy, jej szerokością. Dłuższa rama (jeśli tylko dżondra to zniosą) będzie też stabilniejsza - coś  co w turystyce jest mile widziane ;)

(nie musiałem prześwietlać galerii, sam się chwaliłeś pod Stojakami hehe)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 4 Gru 2017, 17:25 »
Prawidłowa długość roweru zależy nie tylko od rodzaju kierownicy, istotne jest też jej położenie. Jeśli kierownica jest wysoko, to rower powinien mieć dłuższą górną rurę.

Przy w miarę szosowej geometrii i baranku 56 cm powinno być ok. W przypadku prostej, dodałbym ze 3 cm.

Gdzie się podziewałeś? :>

I tak odnośnie tego co ktoś wyżej pisał o wysokości ramy. To niestety jest mit który nadal pokutuje w  środowisku a wywodzi się w dużej mierze ze starej włoskiej szkoły projektowania ram szosowych gdzie górna (która dawniej była zawsze horyzontalna) była równa podsiodłowej.

Ramę dobiera się przede wszystkim ze względu na długość.
W pełni popieram.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Oskar

« 4 Gru 2017, 18:45 »

Gdzie się podziewałeś? :>

A no trochę więcej biegałem niż jeździłem, ale to już się zmieniło. :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: