Autor Wątek: co "bije" w kole, opona czy obręcz ?  (Przeczytany 12562 razy)

Offline inieto

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.02.2011
    • http://www.niegramy.pl
co "bije" w kole, opona czy obręcz ?
« 13 Kwi 2011, 12:07 »
Jako, że jadę w kwietniu na starych kołach chciałem je wycentrować...wczoraj miałem jednak okazję znów nauczyć się czegoś nowego o rowerze..a w zasadzie to chciałbym z wami skonsultować jakiego rodzaju to była wiedza...

Tylne koło wyraźnie mi "bije" oczywiście uznałem że jest rozcentrowane i wiozę rower do centrowania, podczas gdy Pan w serwisie po roboczym przyjrzeniu się kołu (kazał zwracać uwagę na przestrzeń między hamulcem v-brake a obręczą)....stwierdził że obręcz nie jest rozcentrowana ...a koła "bije" bo...mam krzywo nałożoną oponę...i to opona bije...

przyznam że trochę zdębiałem...i dlatego pytam Was o opinie...

Możliwe żeby koło"biło" ze względu na krzywo osadzona oponę? Według mojej oceny ono bije nie tylko na boki ale i w przód i tył a tego chyba już wyjaśnić krzywo osadzoną oponą nie idzie...

ps. szprychy nie są jakoś mocno luźne ..ale super naciągnięte tez nie są...sam nie wiem co z tym fantem zrobić...dziś wieczorem zdejmę oponę założę ją na nowo i sprawdzę te teorie w praktyce.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 13 Kwi 2011, 12:18 »
Może być opona. Miałem kiedyś taką felerną, która z a nic nie chciała się dobrze ułożyć.
Pomogło pompowanie do wysokiego ciśnienia, zrobiło pyk i się ułożyła. Ale chyba przeszło 8 nabiłem.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 13 Kwi 2011, 12:21 »
Pokręć kołem bez opony to będziesz widział czy dalej bije :]

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 13 Kwi 2011, 12:52 »
Czemu nie poprosiles Pana w serwisie zeby poprawil opone? :-)

Offline kunu

• Miasto: Poznań/Widziszewo
  • Na forum od: 14.09.2010
« 13 Kwi 2011, 13:57 »
Opony mogą bić zarówno na boki jak i góra-dół (tak chyba nawet częściej). Czasem pomaga napompowanie na maxa a czasem nie. Często przyczyną jest to, że opona leżała byle jak i się zdeformowała. Zawsze można wycentrować koło tak, żę samo będzie krzywe ale opona już będzie ok:P (taki żarcik jakby ktoś miał mnie od debili wyzwać:P)

Offline inieto

« 13 Kwi 2011, 17:22 »
Janusushi, uwierz ze dla początkujących wszystko może być skomplikowane :-)
napisałem tego posta głownie po to żeby wisiało na forum info że przyczyna bicia koła nie musi być rozcentrowana obręcz..ale tez opona...ja tego nie wiedziałem, może ktoś tez nie będzie wiedział.
Poszuka tematu i znajdzie.

miki150
uznałem ze sam zdejmę oponę i sprawdzę ;-)

Myślałem ze za "bicie" opony odpowiada tylko rozcentrowana obręcz...znów nauczyłem się czegoś nowego, dzięki...

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
« 13 Kwi 2011, 19:10 »
Pewnie że opona może bić.  Właściwie to nie ma chyba opony która idzie całkiem równo na prostej feldze.
A im wiekszy rozmiar tym bardziej ją ciepie.  I nie ma co się oszukiwać, zdarza się to nawet najbardziej renomowanym producentom.
Teraz mnie zabiją pewnie.
Prywatnie uważam że najmniej bijące opony robi Continental.
  Kiedyś też nauczyłem się że np koło może wyginac się ale tylko  czasami.  Mianowicie jak szprychy są źle naciągnięte to może zdarzyć się tak że gdy na luzie sobie sprawdzamy to jest idealnie wręcz wycentrowane, i gdy jedziemy pomalutku to też ok.  W chwili zaś gdy mocniej depniemy to felga zaczyna haczyć o hamulce, to tu to tam.
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline kunu

« 13 Kwi 2011, 20:40 »
Ja chciałem jeszcze dodać, że z tego właśnie powodu bezcelowe jest centrowanie kół co do ułamków milimetra za pomocą jakiś kosmicznych narzędzi od Park-toola (nie mówię o centrownicy tylko o takch zegarach, które można do niej dokupić)

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 13 Kwi 2011, 20:57 »
kokopie - to o czym piszesz to sztywność koła, ale także sztywność ramy/widelca! naciągnięcie szprych to jeden z wielu czynników wpływających na to że klocki przycierają w opisanym wypadku (nikt chyba nie wierzy że 100% mocy jest tłoczona w napędzanie bicykla ;))

kunu - zdziwisz się... to tak jakby napisać że klucz dynamometryczny jest bezcelowy - zależy od klasy i przeznaczenia komponentów
mój serdeczny przyjaciel pracuje w ultra profesjonalnym serwisie zajmującym się głównie wysokiej klasy szosą Jeśli składasz koło z nowych komponentów, a tym bardziej jeśli budujesz je na stosunkowo sztywnej, stożkowej obręczy to takie zegary mają sens - produkt finalny może sztywnością zaskoczyć Ale do mtb to istotnie przerost formy nad treścią

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 13 Kwi 2011, 21:04 »
Jeżeli obręcz prosta, a mimo wielokrotnych prób opona się nie chce ułożyć, to przyjrzyj się samej oponie. Mnie mocno biła kiedyś i okazało się, że ścianka boczna zaczęła się rozrywać, tyle że samo naderwanie było naprawdę ciężko zauważyć.

Offline ostry7

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 15.03.2011
« 13 Kwi 2011, 21:47 »
oo Medawc mam to samo - z tym że u mnie te naderwanie już spore jest i muszę wymienić tą oponę. Dobrze, że to opona bo bałem się że coś w kole z...łem pierwszy raz ( :oops: ) samodzielnie smarując piasty...

"Ja wolę byc ostatni, zamiast zostać na przedzie, przynajmniej nie muszę się wciąż oglądać za siebie"

Offline kunu

« 13 Kwi 2011, 21:49 »
kunu - zdziwisz się... to tak jakby napisać że klucz dynamometryczny jest bezcelowy - zależy od klasy i przeznaczenia komponentów
mój serdeczny przyjaciel pracuje w ultra profesjonalnym serwisie zajmującym się głównie wysokiej klasy szosą Jeśli składasz koło z nowych komponentów, a tym bardziej jeśli budujesz je na stosunkowo sztywnej, stożkowej obręczy to takie zegary mają sens - produkt finalny może sztywnością zaskoczyć Ale do mtb to istotnie przerost formy nad treścią

Klucza dynamometrycznego sam używam w serwisie :P ale takiego zwykłego a nie jakiegoś kosmosu który mierzy ułamki niutonometrów:P Ale ogólnie masz rację, w szosach z super cienkimi, twardymi i precyzyjnie produkowanymi oponami czy szytkami to może mieć sens, aczkolwiek nie jestem pewien czy ludzkie oko nie zapewnia wystarczającej dokładności (przy dobrej centrownicy, umiejętnościach i chęciach serwisanta). Mnie się udaje obręcz wycentować z dokładnością do jakiegoś pół ok. 0,5mm a nie jestem doświadczonym specjalistą. Myślisz, że taka granica błędu może naprawdę zrobić różnicę nawet profesjonaliście? Co innego tensjometr, to przydatny przyrząd:P Na pewno jednak wszystkie te drogie narzędzia dodają prestiżu serwisowi i klient woli pójść do nich bo mają taki zajebisty sprzęt :P A co do opon to chyba częsta bolączka Schwalbe, tak jakoś często akurat one się nie układają za dobrze:P

Offline kokop

« 13 Kwi 2011, 22:14 »
skolioza,
No oczywiście że nie sam naciąg szprych ważny.  Powiem jednak z przekąsem że przynajmniej 95% lub więcej  :D przypadków ocierania felgi o hamulce w przypadku jaki opisałem to jednak z powodu ich naciągu.  I nie ważne ile % mocy idzie w napęd (jak by nie było to też zdecydowana większość)  Zwyczajnie nie spotkałem się jeszcze z ramą (widelcem) który wygiąłby się od depnięcia w pedał że koło klinować zacznie.  Za to przerobiłem osobiście ponowne zaplatanie koła na bardzo wiotkiej feldze która bez szprych od patrzenia na nią chciała się wyginać.  A po w miarę poprawnym naciągu szprych okazało się że koło zrobiło się całkiem sztywne i nie wykazywało takich zjawisk.
Reasumując, niczego nie odkryłem bo wiadomo że o sztywności koła decyduje zaplot i jego jakość. Sama felga jest następna w kolejce.  Potem długo-długo nic i możemy szukać innej przyczyny.

Ed:
Jeszcze taka ciekawostka o której nie wiedziałem a która poznałem dzięki gościowi który ma tutaj u nas sklepik i serwis rowerowy.  Poza tym cieszy się nieposzlakowaną wręcz opinią jeżeli chodzi o radzenie sobie z rowerami (cieniarkami w szczególności)
Otóż, stare tylne koło ale na niezłej cieniutkiej feldze Mavica (chyba G60) wykazywało taką plastyczność.  Zmiana zaplotu na 2X nieco poprawiło sytuację, ale tylko nieco.  Mechanik ten zaplótł to koło na nowo również na 2X tyle że tak jakby miało 20 cali.  Szprych nie przekładał za siebie tak jak to jest w zwyczaju.  Tylko tak na prosto.   Zadrucikował i polutował na skrzyżowaniach owe szprychy idące po najkrótszych liniach i co?  Koło sztywne jak z lokomotywy.

Offline inieto

« 13 Kwi 2011, 22:38 »
Cytat: "Medawc"
Mnie mocno biła kiedyś i okazało się, że ścianka boczna zaczęła się rozrywać, tyle że samo naderwanie było naprawdę ciężko zauważyć.

Dzięki za zwrócenie uwagi...przed wyjazdem opony i tak pójdą do wymiany...

Swoją droga tak czytam Wasze wypowiedzi i dochodzę do wniosku ze to całe centrowanie nie może być takie znowu skomplikowane (a przynajmniej warto się nauczyć samemu)...da rade koło wycentrować dysponując tylko kluczem do szprych...
mam na myśli obrócić rower kołami do góry u centrować według widelca np...
?

Offline kokop

« 13 Kwi 2011, 22:46 »
Da radę.
Nawet Janusushi zrobiłaby to gdyby musiała.   8)
(bo ona tak tylko zgrywa się że to dla niej byle dłubanie w rowerze to maskara)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum