Autor Wątek: co "bije" w kole, opona czy obręcz ?  (Przeczytany 12564 razy)

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
co "bije" w kole, opona czy obręcz ?
« 17 Kwi 2011, 14:17 »
A propos rozróżniania lewej od prawej to jakiś czas temu koleżanka wyjaśniła mi jak ona to robi. Oto jej sposób:
Wyciągasz obie dłonie przed siebie, tak aby widzieć zewnętrzną stronę dłoni, z wyprostowanym palcem wskazującym oraz wyprostowanym kciukiem. Krótko mówiąc z palca wskazującego i kciuka tworzy się litera "L". Dłoń na której widzisz literę "L" to lewa dłoń, a dłoń gdzie widzisz odwróconą literę "L" to prawa.
Prosty i niezawodny sposób ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 17 Kwi 2011, 15:40 »
Cytat: "atlochowski"
A propos rozróżniania lewej od prawej to jakiś czas temu koleżanka wyjaśniła mi jak ona to robi. (...)

Ale ja generalnie wiem, która to prawa, a która lewa strona ;) Tylko jakoś zawsze w chwilach, gdy ta wiedza jest potrzebna, mam zanik pamięci. Wszyscy mówili mi, że jak skończę kurs na prawo jazdy, na pewno zapamiętam do końca życia, bo inaczej skręca się w lewo, a inaczej w prawo. Ale nic z tego, nawet na egzaminie dwa razy skręciłam w złą stronę (ale nie za to oblałam :P ).
Tak samo mylą mi się kierunki - wschód i zachód. Dawniej przeszkadzało mi to tylko czasami w grach komputerowych, np. w Morrowindzie godzinami szukałam czegoś na wschodzie tylko po to, żeby potem usłyszeć od brata, że to przecież na zachodzie - w opisie questa oczywiście jak wół napisane, że zachód (i nawet sprawdzałam to w międzyczasie ze sto razy, żeby się upewnić, że dobrze szukam). Problemy zaczęły się w pracy, gdzie dość istotne było, dla której części Europy/Polski/województwa jest dana prognoza pogody :P

kokop - hehe, nie wyjaśniłeś ostatecznie, czym jest to tajemnicze łożysko w rowerze :) A co do pedałów to nie zgadzam się! Odkręcają się w czasie jazdy i basta. Zakręć pedałami do przodu tak, żeby sam pedał (platforma) był poziomo i popatrz, jaki ruch wykonuje ta śruba czy co to tam jest. Odkręca się, mimo że ten metalowy badyl, na którym montuje się pedały, kręci się w przeciwnym kierunku. Przynajmniej tak mi się wydaje...

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
« 17 Kwi 2011, 18:04 »
Cytat: "Janusushi"
Przynajmniej tak mi się wydaje...

Owszem wydaje się, tak jak napisał kokop lewy pedał ma lewy gwint, a prawy pedał ma prawy dzięki czemu pedały wręcz się dokręcają podczas jazdy.

Offline ostry7

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 15.03.2011
« 17 Kwi 2011, 19:11 »
z kierunkami świata to polecam technikę na przeżegnanie się i pamiętanie kolejności pólnoc->południe->zachód->wschód nigdy nie jestem pewien to szybko mogę sprawdzić, a na poziomie pro nawet bez używania rąk  8)

"Ja wolę byc ostatni, zamiast zostać na przedzie, przynajmniej nie muszę się wciąż oglądać za siebie"

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
« 17 Kwi 2011, 23:12 »
Janusushi,
A po co wyjaśniać co to łozysko?
Możesz wygoglować, bo ja i tak juz padam.
  A ten badyl w pedale, to wydaje się że kręci się jak jak piszesz.  Ale to nie ważne.
Weź popatrz w którą stronę ten badyl chciałby zakręcić się w stosunku do korby.
 :mrgreen:
Ale się nie zakręci bo juz zakręcony na amen, albo jak słoik na zimę.
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum