Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu mam ambitny plan odwiedzić te kraje, oczywiście głównym celem jest Norwegia. Samemu trochę samotno, większa grupa też może być sama w sobie problematyczna więc szukam 1-2 osób chętnych się wybrać.
Wszystko jest do dogadania ale tak wstępnie, dla rozeznania podam pare informacji w pkt:
-Jestem człowiekiem z którym we wszystkim idzie się dogadać, spokojnym i zrównoważonym ( jak to dziwnie brzmi
)
-planowana trasa wyprawy w ogólnym zarysie - start w Świnoujściu - Rugia ( czyli wyspa, gdzie Słowianie najdłużej wytrwali krucjaty) - Kopenhaga - Oslo - kawałek zachodniego wybrzeża coby trochę fiordów zobaczyć - Jotunheim - Sztokholm - i promem do Gdańska.
To zarys skrótowy. Ogółem ważne aby zobaczyć duzo ciekawych rzeczy, parków narodowych itd.
-Jeśli chodzi o termin to obstawiam za początkiem czerwca ( np. 2 ) i wyrobić się tak do początków lipca
- planowany średni dystans dzienny - przez Niemcy czy Szwecję gdzie płasko i warunki odpowiednie - dystanse koło 150+, gdzie pochyło ile wyciśniemy czyli pewnie koło 80.
-Całkowity dystans - na chwilę obecną, licząc ogólnie wychodzi troszkę ponad 3000km
-noclegi na dziko, czasami do ludzi
-Żarło we własnym zakresie
-priorytetem jest pochłanianie przestrzeni i widoków i oczywiście robienie dokumentacji fotograficzno filmowej.
-podejście do deszczu - czerwiec w Norwegi uchodzi za w miarę suchy no ale wiadomo, w końcu deszcz dopadnie, wtedy staramy się jechać, chyba że naprawdę niebiosa nie skąpią.
-przybliżony budżet wyprawy na jedną osobę - Koszta - promy ok 500zł ( chodzi tu głównie o Nynashamn(Sztokholm)-Gdynia, oraz pomniejsze z Niemiec do Dani i Dani do Szwecji) No i drogie jedzenie w przeliczeniu na około 30 dni - nikt na kasie nie śpi więc trzeba będzie zaciskać pasa. 1500 spokojnie wystarczy.
Jakby co :
gg -
2854481email-czopsquad@gmail.com
Pozdrawiam
Jacek