Autor Wątek: Rugia, Dania, Szwecja, Norwegia - czerwiec  (Przeczytany 938 razy)

Offline Jacław

• Miasto: Łęczna
  • Na forum od: 13.04.2011
Witam wszystkich. :D
Od jakiegoś czasu mam ambitny plan odwiedzić te kraje, oczywiście głównym celem jest Norwegia. Samemu trochę samotno, większa grupa też może być sama w sobie problematyczna więc szukam 1-2 osób chętnych się wybrać.  :wink: Wszystko jest do dogadania ale tak wstępnie, dla rozeznania podam pare informacji w pkt:

-Jestem człowiekiem z którym we wszystkim idzie się dogadać, spokojnym i zrównoważonym ( jak to dziwnie brzmi  :D )
  -planowana trasa wyprawy w ogólnym zarysie - start w Świnoujściu - Rugia ( czyli wyspa,  gdzie Słowianie najdłużej wytrwali krucjaty) - Kopenhaga - Oslo - kawałek zachodniego wybrzeża coby trochę fiordów zobaczyć - Jotunheim - Sztokholm - i promem do Gdańska.
To zarys skrótowy. Ogółem ważne aby zobaczyć duzo ciekawych rzeczy, parków narodowych itd.
  -Jeśli chodzi o termin to obstawiam za początkiem czerwca ( np. 2 ) i wyrobić się tak do początków lipca
 - planowany średni dystans dzienny - przez Niemcy czy Szwecję gdzie płasko i warunki odpowiednie - dystanse koło 150+, gdzie pochyło ile wyciśniemy czyli pewnie koło 80.
  -Całkowity dystans - na chwilę obecną, licząc ogólnie wychodzi troszkę ponad 3000km
  -noclegi na dziko, czasami do ludzi
  -Żarło we własnym zakresie
-priorytetem jest pochłanianie przestrzeni i widoków i  oczywiście robienie dokumentacji fotograficzno filmowej.
  -podejście do deszczu - czerwiec w Norwegi uchodzi za w miarę suchy no ale wiadomo, w końcu deszcz dopadnie, wtedy staramy się jechać, chyba że naprawdę niebiosa nie skąpią.
-przybliżony budżet wyprawy na jedną osobę - Koszta - promy ok 500zł ( chodzi tu głównie o Nynashamn(Sztokholm)-Gdynia, oraz pomniejsze z Niemiec do Dani i Dani do Szwecji) No i drogie jedzenie w przeliczeniu na około 30 dni - nikt na kasie nie śpi więc trzeba będzie zaciskać pasa.  1500 spokojnie wystarczy.

Jakby co :
gg - 2854481
email-czopsquad@gmail.com

Pozdrawiam
Jacek

Offline Jacław

Hej
podbiję temat, może teraz ktoś się znajdzie chętny na taki wojaż.

Pozdrawiam
Jacek

Offline plutekplutek

• Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 05.07.2010
witam!
Nadal aktualne?

Offline Jacław

Witaj, niestety, troszeczkę się spóźniłeś, a szkoda bo ostatecznie pojechałem sam.
Wyruszyłem 4 czerwca, wróciłem 4 lipca czyli równo miesiąc porządnej dawki kilometrów i pięknych widoków. Niesamowite kraje, jestem pewien że jeszcze tam wrócę kiedyś. :)

Na najwyższym punkcie w Norwegii, gdzieś w rejonie Jotunheimu, w ciągu kilku godzin udało mi się wznieść z poziomu fiordów (Sognefjordu) na 1400m. ;)

Jak znajdę kiedyś chwilkę to jakąś małą relację bym skrobnął;)

Pozdrawiam
Jacek

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Czekamy :D

Offline Jacław

Dawne dzieje, ale tak się składa że spisałem trochę moich wyjazdów, szkoda że późniejszych już nie :/ :

http://jadenakole.blogspot.com/2013/02/ku-zachodnim-fiordom-norweskim.html

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum