Autor Wątek: Jaka pozycja na rowerze?  (Przeczytany 4480 razy)

Offline Harry_Angel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 14.04.2011
Jaka pozycja na rowerze?
« 14 Kwi 2011, 08:35 »
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jaka jest najlepsza pozycja do jazdy na rowerze. Mam lekką dyskopatię, oraz sporą nadwagę, więc przy wyborze roweru jednym z najważniejszych parametrów będzie dla mnie komfort jazdy. Niestety ciągle natrafiam na sprzeczne informacje. Jedni twierdzą, że najlepsza jest pozycja wyprostowana a inni że pochylona. Roweru zamierzam używać zarówno do jeżdżenia po asfalcie jak i po wiejskich drogach, dlatego mimo, że początkowo przymierzałem się do roweru miejskiego, teraz skłaniam się do trekkingowego. Tylko ta pozycja... Wiem, że przy jeździe na wertepach, to pozycja wyprostowana bardziej psuje kręgosłup niż pochylona, stąd i fajnie byłoby gdyby np. kierownica umożliwiała (w zależności od chwytu) inną pozycję. Jak będę jechał po płaskim to wyprostowana, jak wjadę na nierówności to się pochylę. Czy jest taka możliwość?
Budżet na rower mam do 1900-2000zł. W tej chwili moim typem jest unibike expedition.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Jaka pozycja na rowerze?
« 14 Kwi 2011, 09:17 »
Jak masz problemy z kręgosłupem.. to najlepsza jest poziomka :)
A jeżeli pionowy: to pozycja jak najbardziej wyprostowana, pochylenie tylko powiększa obciążenie. Raczej nie myśl o super-długiej-zaje-niskiej kolarce, tylko w swoim aktualnym rowerze podnieś kierownicę do góry, a za kasę kup porządnego brooksa na sprężynach i napij się wody mineralnej.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Harry_Angel

Jaka pozycja na rowerze?
« 14 Kwi 2011, 09:31 »
Kolarki odpadają ze względu na najgorszą pozycję i to, że zamierzam też jeździć po lasach. W tej chwili roweru nie mam, dlatego liczę na waszą pomoc w wyborze.
PS: Wodę już piję!

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Harry_Angel

Jaka pozycja na rowerze?
« 14 Kwi 2011, 15:28 »
Czy dobrze mi się wydaje, że rozwiązaniem może być kierownica wielopozycyjna? W opisie unibika expedition pisze właśnie    UNO GRADE COMFORT / MULTIPOSITION. Mam rozumieć, że jeśli złapie ją od dołu to będę pochylony, a od góry wyprostowany? A może macie inne typy trekkingów do 1900zł?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Jaka pozycja na rowerze?
« 14 Kwi 2011, 16:27 »
Jak już o czymś konkretnym wspominasz, to rzuć linka żeby czasu nie trzeba było tracić na szukanie na necie....

przeczytałeś temat który podlinkowałem ?

Zawsze możesz kupić trekkinga i wsadzić do niego baranka + lemondkę. Będziesz miał multum pozycji do wyboru od pochylonych do super prostych....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Harry_Angel

Jaka pozycja na rowerze?
« 14 Kwi 2011, 16:57 »
Nie wiedziałem, czy można wstawiać linki do ofert.
Tak więc, co myślicie o tym rowerze? http://www.unibike.pl/expeditiongts.html

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Jaka pozycja na rowerze?
« 17 Kwi 2011, 08:43 »
A ja się nie zgadzam z Pajakiem. Wyprostowana pozycja powoduje większe obciążenie lędźwiowego i krzyżowego odcinka kręgosłupa, podczas gdy w pochylonej większy procent ciężaru spoczywa na rękach. Więc na Twoim miejscu, Haroldzie Aniele, szukałbym czegoś pośredniego.

Ten Unibike zresztą wygląda interesująco ze względu na fakt, ze jeszcze nie wiesz, jaka dokładnie pozycja Ci przypasuje, a on daje możliwość przetestowania różnych wariantów.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Jaka pozycja na rowerze?
« 17 Kwi 2011, 08:59 »
Poza pozycją, expedition to bardzo zacny rower. Wśród moich znajomych jest chyba ze 7 czy 8 takich rowerów i wszyscy bardzo je chwalą. Co prawda to modele sprzed paru lat z nieco innym osprzętem, ale uważane są za bardzo trwałe i wygodne. Unibike daje dość dobry stosunek ceny do jakości. Gdybym teraz miał kupić trekkinga, to właśnie ten model byłby jednym z tych, które brałbym pod uwagę.

Offline Harry_Angel

Jaka pozycja na rowerze?
« 17 Kwi 2011, 12:40 »
Dzięki za radę. Właśnie tak mi się wydawało, że za te same pieniądze lepiej kupić rower unbika niż authora, meridę itp. Co do tej kierownicy, to nie byłem pewien. To musi być super sprawa, że w zależności od terenu jestem w stanie zmieniać pozycję. Tylko pytanie, czy tam jest wybór pomiędzy pozycją, nazwijmy ją zero (w pełni wyprostowaną) a jedynką (lekko pochyloną), czy też między jedynką a dwójką (taką jak na mtb)?
Chciałbym też wiedzieć, czy jest możliwość zakupienia expeditiona z oponami od globetrottera? Niestety ważę 120kg. W expedition są opony    SCHWALBE SILENTO / 28X1.60 / REFLEX. Producent przewiduje udźwig 100kg. W globetrotterze są SCHWALBE MARATHON PLUS TOUR z udźwigiem 125kg. Różnica w cenie opon 50zł więc nieduża. A między rowerami to 1300zł, a tyle to już nie mam. Pisałem w tej sprawie do unibika lecz niestety milczą:) A w ogóle to ważąc tyle co ja, może jeszcze coś powinienem zamienić w tym expeditionie? Oczywiście za nieduże pieniądze.

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
Jaka pozycja na rowerze?
« 17 Kwi 2011, 15:38 »
Najlepiej będzie jak sam się przejdziesz do salonu unibike'a (w warszawie np.: http://www.zumi.pl/415920,Salon_Rowerowy_Activbike_Przedstawiciel_Unibike,Warszawa,firma.html ) i sam się do niego przymierzysz. Każdy człowiek jest inny:) Myślę, że z zamianą opon nie powinni robić kłopotów.

Offline Kobieta bitelsowa

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 19.02.2011
    • http://www.ourbikefamily.pusku.com
Jaka pozycja na rowerze?
« 17 Kwi 2011, 16:07 »
Harry_Angel myślę że Unibike Expedition to w Twoim wypadku dobry wybór,kierownica w tym rowerze umożliwia przybranie różnych pozycji w zależności od upodobania . Sama jeżdżę na Unibiku Viperze i sobie chwalę, opon nie zmieniam mimo że jestem big dziewczynka :mrgreen: więc spokojnie rower ten powinien spełnić Twoje oczekiwania. Śmigam już na swoim rowerku 3 lata i jakoś nic pod moim ciężarem nie zdechło :lol:

Offline Splawik4

• Miasto: podwarszawska wieś
  • Na forum od: 14.04.2010
Jaka pozycja na rowerze?
« 17 Kwi 2011, 23:22 »
Z kręgosłupem to poważna sprawa. Piszesz dyskopatia. To jeszcze niewiele mówi, bo nie wiadomo czy masz lordozę, kifozę czy skoliozę i którego odcinka kręgosłupa dotyczy. Czy masz już stany zwyrodnieniowe itd. Najlepiej wybierz się do ortopedy i to takiego, który (najlepiej) sam jeździ na rowerze lub specjalizuje się w problemach sportowych.
nie ma rzeczy niemożliwych

Offline Harry_Angel

Jaka pozycja na rowerze?
« 19 Kwi 2011, 07:19 »
Co do tej dyskopatii to już sobie z tym poradziłem, poprzez ćwiczenia rehabilitacyjne. Odnośnie roweru to pytam tak prewencyjnie.
Ciekawi mnie jedna rzecz. Wczoraj widziałem chłopaka na rowerze z ową kierownicą wielopozycyjną. Trzymał się właśnie za górną część. No i wcale nie był dzięki temu wyprostowany, wręcz przeciwnie. No bo tak myślę na logikę.... że skoro chcę się wyprostować to muszę chwycić kierownicę nie tylko wyżej, ale i bliżej. Zatem musi być skierowana w moim kierunku. Tymczasem na wszystkich rowerach z tą kierownicą jest ona wychylona do przodu. Jaki w tym sens?
Jakby coś podaje przykładowe zdjęcie http://img11.allegroimg.pl/photos/oryginal/15/67/38/49/1567384935

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Jaka pozycja na rowerze?
« 19 Kwi 2011, 09:51 »
Cytat: "Harry_Angel"
No bo tak myślę na logikę.... że skoro chcę się wyprostować to muszę chwycić kierownicę nie tylko wyżej, ale i bliżej.

Hmm... Na logikę to mnie wychodzi ciut inaczej.
Dopóki dłonie masz poniżej barków to podniesienie chwytu powoduje przyjęcie pozycji bardziej pionowej.
Jeśli Twoim przypadku jest inaczej to musisz mieć naprawdę niespotykaną budowę ciała :D

A ustawienie takiej kierownicy wybrać takie jak dla Ciebie wygodnie. Nie zawsze użytkownikowi chodzi o to by uzyskać pozycję bardziej wyprostowaną.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum