Autor Wątek: Jaka pozycja na rowerze?  (Przeczytany 4477 razy)

Offline Harry_Angel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 14.04.2011
Jaka pozycja na rowerze?
« 19 Kwi 2011, 11:58 »
Cytat: "Borafu"
Cytat: "Harry_Angel"
No bo tak myślę na logikę.... że skoro chcę się wyprostować to muszę chwycić kierownicę nie tylko wyżej, ale i bliżej.

Hmm... Na logikę to mnie wychodzi ciut inaczej.
Dopóki dłonie masz poniżej barków to podniesienie chwytu powoduje przyjęcie pozycji bardziej pionowej.
Jeśli Twoim przypadku jest inaczej to musisz mieć naprawdę niespotykaną budowę ciała :D.

Jakim to cudem człowiek może przyjąć pozycję bardziej pionową, gdy podniesieniu chwytu towarzyszy jego oddalenie? Przecież owszem mogę wyżej złapać, ale żeby dosięgnąć chwytu muszę się wychylić jeszcze dalej.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Jaka pozycja na rowerze?
« 19 Kwi 2011, 12:08 »
Jakim to cudem człowiek może przyjąć pozycję bardziej pionową, gdy podniesieniu chwytu towarzyszy jego oddalenie? Przecież owszem mogę wyżej złapać, ale żeby dosięgnąć chwytu muszę się wychylić jeszcze dalej.

To prawda, ale ja skomentowałem to co napisałeś wcześniej. Przeczytaj jeszcze raz spokojnie:
No bo tak myślę na logikę.... że skoro chcę się wyprostować to muszę chwycić kierownicę nie tylko wyżej, ale i bliżej.

Ja twierdzę, że aby się wyprostować nie musisz chwycić kierownicy bliżej, wystarczy wyżej.
Nigdzie nie ma mowy o tym że wyżej = dalej. To dodałeś dopiero teraz.

A co do samej kierownicy, to jak napisałem - ustawisz tak jak Ci wygodnie, a potem prawdopodobnie będziesz jeszcze zmieniał zanim dojdziesz do swojego ideału.
Wielokrotnie widziałem ludzi, którzy ustawiali taką kierownicę pionowo, więc i tak można.
Czyja kierownica, tego decyzja.

Offline Harry_Angel

Jaka pozycja na rowerze?
« 19 Kwi 2011, 12:29 »
No i fajnie. To że wyżej=dalej to pisałem, że wszystkie rowery jakie widzę na zdjęciach, mają wychylenie do przodu. Podałem linka dla przykładu. Myślałem, że tylko tak można jeździć. Wtedy to, chwycenie za górną część nie prostuje pozycji. Dobrze wiedzieć, że można ustawić ją pionowo. A tak dla formalności...można ustawić w kierunku do siebie? Bo tak by mi najbardziej odpowiadało. Wtedy dopiero łapiąc normalnie byłbym pochylony, a za górną część to już całkowicie wyprostowany.

Offline ostry7

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 15.03.2011
Jaka pozycja na rowerze?
« 19 Kwi 2011, 13:18 »
hmm całkowicie pionowo byłoby chyba strasznie niewygodnie - nadgarstki jakoś dziwnie wykręcone...

"Ja wolę byc ostatni, zamiast zostać na przedzie, przynajmniej nie muszę się wciąż oglądać za siebie"

Offline Harry_Angel

Jaka pozycja na rowerze?
« 19 Kwi 2011, 13:28 »
Ale to nie przez cały czas. Po wybojach pochylona a całkiem prosta gdy wjadę na gładką nawierzchnię. Teraz żeby się wyprostować muszę niestety puścić kierownicę.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Jaka pozycja na rowerze?
« 19 Kwi 2011, 15:26 »
A tak dla formalności...można ustawić w kierunku do siebie? Bo tak by mi najbardziej odpowiadało. Wtedy dopiero łapiąc normalnie byłbym pochylony, a za górną część to już całkowicie wyprostowany.

No przecież to jest zwykły kawałek rury w obejmie, więc możesz ją obracać jak chcesz, o ile tylko nie będzie Ci przeszkadzała w tym rama  :wink:

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Jaka pozycja na rowerze?
« 19 Kwi 2011, 17:01 »
Wsrod znajomych mojego meza od wielu lat krazy anegdota o tym, jak jeden ich kolega, maly naukowiec, kujonek, na obozie harcerskim mial wbijac gwozdzie. Usiadl i zaczal rozprawiac nad katem wbijania mlotka, energia potencjalna, kinetyczna i jakakolwiek tam jeszcze wymnyslono. Dolaczylo sie do niego zaraz kilku innych myslicieli, filozofowali dluzsza chwile, az przyszedl taki co nie wiedzial, ze to jest kwestia metafizyki, wzial mlotek, rabnal w gwozdzia i zalatwil sprawe :)
Moral z tej bajki taki, ze trzeba najpierw praktycznie przecwiczyc pewne kwestie, a potem ewentualnie latac dziury toeria - nie na odwrot :) Chocbys ustalil sobie najbardziej skomplikowany wzor na pozycje na siodelku, pobawil sie calkami i rozniczkami i tak po prostu schemat: dupa - siodelko - reka - kierownica powie ci o calej sprawie cala prawde.

Powodzenia w dobieraniu - gdybys chcial sobie zlozyc na zamowienie z komponentow, ktore sam uznasz za optymalne. z checia podamy ci namiary na pana Janka we Wroclawiu, u ktorego mailowo zlozylismy zamowienie na nasz sprzet, odebralismy osobiscie (ale mozna tez kurirem) i jest jak garnitur szyty na miare. Polecamy!
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Harry_Angel

Jaka pozycja na rowerze?
« 19 Kwi 2011, 17:59 »
Bardzo mądrze. Problem tylko w tym, że jeszcze przez kilka dni, nie będę miał czasu aby pojechać do salonu. Wszystko co mogę zrobić to właśnie podywagować przez internet:)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Jaka pozycja na rowerze?
« 5 Cze 2011, 15:16 »
też ciekawy filmik:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
Jaka pozycja na rowerze?
« 14 Cze 2011, 21:45 »
Na takim jest chyba wyluzowana dosyć

Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010