Autor Wątek: klamkomanetki Shimano Tiagra 2 czy 3 przełożenia  (Przeczytany 1635 razy)

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
cześć,
Ostatnio nabyłem drogą kupna używany rower. Posiada klamkomanetki shimano tiagra. Niestety chociaż korba posiada 3 tarcze (deore) to klamkomanetka obsługuje tylko największą i średnią z nich. Z początku myślałem, że to sprawka przerzutki przedniej - również tiagra, gdyż jeśli łańcuach jest na średniej tarczy i próbuje go zrzucić niżej to jest specyficzne pyk w manetce, ale z linką nic się nie dzieje - łańcuch pozostaje na 2 tarczy. Po symbolu fd-4403 dowiedziałem się jednak, że przerzutka powinna obsługiwać 3 tarcze.
Czy w takim razie klamkomanetka jest uszkodzona?
Przeglądając aukcje klamkomanetek często jest napisane, że obsługują 2/3 przednie przełożenia - może można to zmienić modyfikując coś w klamce?

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Próbowałeś wykręcić trochę śrubę ograniczającą minimalne wychylenie?

Offline Mężczyzna ambi

Niby przed chwilą spróbowałem, ale to nie to. Przerzutka nadal jest na drugiej tarczy (z linką nic się nie dzieje). Tak jakby obsługiwała tylko dwa biegi.

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
znawcą aktualnych trendów w kolarstwie szosowym to ja nie jestem, ale tiagra to niewątpliwie grupa szosowa (zakładam, że mówisz o manetce z klamką hamulca, zakładaną na szosowy baranek), a rowery szosowe nie kojarzą mi się z trzema przełożeniami przednimi (no chyba, że jestem kilkanaście lat do tyłu)

ogólnie to coś mi tu nie pasuje - tiagra i deore?
albo masz w szosówce korbę mtb,
albo manetkę szosową założyłeś jakimś cudem na prostą kierownicę
albo do górala/crossa zamontowałeś baranka

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Tiagry często obsługują 3 rzędy....
http://allegro.pl/shimano-tiagra-st-4500-2-3x9-klamkomanetki-nowe-i1514170713.html

sam mam właśnie takie, ale nic z nimi nie robiłem.... tzn odkąd je dostałem normalnie obsługują 3 rzędy...

Sprawdź dokładnie jaki masz model tych klamkomanetek, i czy aby na pewno obsługują 3 rzędy. Tiagra tiagrze nie równa...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna ambi

Wygląda na model st-4400, ale nie wiem dokładnie jaki jest - gdzie sprawdzić?
Rower taki: http://allegro.pl/i1543987849.html (model panorama)
Chyba w większości taki jak opisany tu: http://www.devercycles.co.uk/dever-bikes-2006.asp?rnge=TBRGBWORD06/
Biorąc pod uwagę, że klamkomanetki są już trochę zużyte spodziewam się, że są to oryginalne 3x9. Z jednej strony na aukcji jak byk napęd 2x9, z drugiej rower miał być w 100% sprawny..

Waxmund na przytoczonej przez Ciebie aukcji też jest to 2/3x9 - tzn. że można zamówić takie lub takie, czy są jedne, które można w jakiś sposób sobie przestawić?

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
To znaczy, że jak odpowiednio ustawisz przednią przerzutkę śrubami ograniczającymi, to będzie 2 lub 3 rzędowa.
Jesteś pewien, że kręcisz właściwą śrubą? Chodzi o te L-H:

Offline Mężczyzna ambi

Zawsze mi się wydawało (i nadal się wydaje), że śrubki te odpowiadają za położenie przerzutki w najbardziej wychylonych pozycjach (skraj 1 i 3). Problem rozwiązany - linka była najzwyczajniej w świecie zbyt mocno naciągnięta. Po poluzowaniu i zrzuceniu na 1, wyregulowaniu w/w śrubkami wszystko zaczęło pięknie współgrać.
Mój błąd polegał też na tym, że tak naprawdę przerzucałem z pozycji 1 do 3 pomijając 2 (jak się okazało gdybym wrzucił na 2 to łańcuch były gdzieś pomiędzy 2 a 3 tarczą). Gdy to odkryłem wszystko stało się jasne.
Eh, wstyd mi. Chociaż z tego typu klamkomanetkami miałem do czynienia po raz pierwszy to nie przy jednym rowerze już grzebałem.
Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi i porady :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum