Autor Wątek: Buty SPD  (Przeczytany 25457 razy)

Offline szczypek45

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.04.2009
Buty SPD
« 14 Kwi 2011, 23:18 »
Witam.

Przeszukiwałem forum, ale nie znalazłem wątku o SPDach, więc zakładam nowy.

Przymierzam się do zakupu butów SPD, raczej w wersji turystycznej, ale niestety nie wiem o tym zbyt wiele.

Myślałem o czymś takim .

Co myślicie o nich?

A może macie jakieś inne propozycje?

Offline szczypek45

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.04.2009
Buty SPD
« 14 Kwi 2011, 23:39 »
To chyba dlatego, że przez myśl nie przeszło mi, że buty podchodzą pod osprzęt, a nie pod odzież.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Buty SPD
« 14 Kwi 2011, 23:58 »
Wtedy jeszcze nie było działu odzieżowego ;)

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
Buty SPD
« 15 Kwi 2011, 22:02 »
szczypek45,
 Uważam że całkiem fajny but wybrałeś.  Z mojego doświadczenia powiem ci że shimano to raczej wąskie buty robi.  I ja np. muszę mieć rozmiar 41 gdzie np. X-y mam w rozmiarze 39 i psują idealnie. Jeżeli masz szeroką stopę i z wysokim podbiciem to na wszelki wypadek przymierz w sklepie np.
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Buty SPD
« 15 Kwi 2011, 22:54 »
Cytat: "kokop"
Z mojego doświadczenia powiem ci że shimano to raczej wąskie buty robi.

Wąskie? Wg mnie znacznie węższe są buty Specialized i Sidi. W jednym bucie shimano dobrym na długość zmieściłoby mi się z półtorej stopy, sidi za drogie :P , a spece idealne. Trzeba mierzyć buty w sklepie i tyle...
Szczypek45, nie jestem specem, bo sama niedawno kupowałam pierwsze buty spd, ale coś Ci powiem. Tak jak Ty, chciałam na początku kupić buty spd turystyczne, żeby wygodnie mi się w nich chodziło i żebym nie musiała zabierać na wyprawę dodatkowej pary butów do chodzenia po górach. Ma to jakiś sens. Ale potem doszłam do wniosku, że na wyprawie (przynajmniej mojej) jednak przez większość czasu jedzie się na rowerze, więc warto, żeby buty w tym jak najbardziej pomagały, np. dzięki dobremu trzymaniu stopy i twardej podeszwie (w turystycznych jest jednak dość miękka). Może się mylę, ale wydaje mi się też, że buty turystyczne dłużej schną.
Buty mtb faktycznie nie nadają się do chodzenia po górach, ale po asfalcie czy lesie jak najbardziej. Moje spdy (mtb właśnie) to najwygodniejsze buty, jakie mam. Stereotyp niewygodnych butów spd wziął się chyba od butów szosowych i wg mnie tylko w ich przypadku jest prawdziwy.

Edit: Ja mam i bardzo polecam Specialized Sport MTB. Na allegro jest obecnie kilka rozmiarów za 150-200 zeta. Za takie buty to super cena.

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Buty SPD
« 16 Kwi 2011, 08:01 »
Na Allegro to lepiej butów nie kupować... A przynajmniej przymierzyć wcześniej buty tej samej firmy w sklepie stacjonarnym.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Buty SPD
« 16 Kwi 2011, 10:45 »
Zasadniczo macie rację, chociaż ja akurat zaryzykowałem, kupiłem w ciemno w necie i nie narzekam. Była to jednak specyficzna sytuacja, ostatnia para butów, rozmiar 47, chyba zalegało na magazynie bo upuścili o dobre 80 zł i jeszcze wysłali za darmo ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline kokop

Buty SPD
« 16 Kwi 2011, 16:15 »
Janusushi,
 :roll:
No wiesz, widocznie ja do swoich kaczych łap przypasowuje.  Znaczy w spece nawet nie wcisnąłbym swojej pletwy  :lol:
  No ale nigdy też speców nie miałem.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Buty SPD
« 16 Kwi 2011, 19:39 »
No to Wam powiem, że dziś mierzyłem kilka par butów SPD. Stopę mam szeroką bez wątpienia.
Przymierzałem Specialized Tahoe, 4 pary Shimano (MTB) i do tego jakieś-tam w Decathlonie.
W Specach było mi wygodnie (po kilkunastu próbach znalazłem pierwsze buty SPD, w których mi wygodnie!), w pozostałych od ciasno aż do wyjąć_nogę_natychmiast_z_tego_imadła :!: .
Tak więc z tą szerokością nie jest tak prosto że Spece są węższe od Shimano. Co nieco zależy jednak od modelu.
PS
Mówię tylko o tych, które włożyłem na stopę, bo szosówek które chciałem przymierzyć dla porównania nie dałem rady wcisnąć w rozmiarze 43 ani 44, a testy rozmiaru 49 nie interesowały mnie za bardzo :wink:

Offline kokop

Buty SPD
« 16 Kwi 2011, 20:32 »
:roll:
Pewnie Borafu,  ma rację z ta wąskością.  Szosowe mam od shimano w rozmiarze 41 i są całkiem wygodne do jazdy, wiadomo że nie da się w tym chodzić.

Offline Splawik4

• Miasto: podwarszawska wieś
  • Na forum od: 14.04.2010
Buty SPD
« 17 Kwi 2011, 23:36 »
Zgodzę się z Borafu. Też mam płetwy (41) i zawsze miałem problem z każdym rodzajem buta. Mierzyłem niedawno Tahoe Speca i w porównaniu do Shimano były naprawdę wygodne (tyle, że 42). Ostatecznie jednak kupiłem North Wave model Gravity bo były akurat mocno przecenione a dodatkowo okazały się jeszcze wygodniejsze od Speców. Dla chętnych link:
http://motoallegro.pl/buty-spd-northwave-gravity-roz-42-przecena-z-299-i1453841837.html#gallery

PS. W rzeczywistości wyglądają lepiej niż na zdjęciu. Nie są aż tak jasne.
nie ma rzeczy niemożliwych

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Buty SPD
« 18 Kwi 2011, 11:37 »
Cytat: "Splawik4"
Też mam płetwy (41)

:lol:  toż to mała stópka jest......  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Quapcio

• Miasto: Laski k/Wwy
  • Na forum od: 09.07.2008
Buty SPD
« 18 Kwi 2011, 18:15 »
płetwa to dopiero powyżej 45 ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Buty SPD