Autor Wątek: Buty SPD  (Przeczytany 25463 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Odp: Buty SPD
« 19 Cze 2015, 22:23 »
Po co Ci SPD?
Buty, które podlinkowałeś, wyglądają na bardzo miękkie. Przymierzałeś je?
Pedały chciałeś z platformami, podlinkowałeś takie bez.

Offline Mężczyzna Mariusz9977

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 02.06.2015
« 19 Cze 2015, 22:38 »
Podlinkowałem bez bo do nich są takie nakładki tylko akurat nie w tym linku.

Nie przymierzałem , dlatego też pytam.

Wyglądają na przewiewne zwłaszcza ten model tańszy.

Tak czytam i niby powinny być twarde żeby był zamierzony efekt ale czy z twardych jest jakiś przewiewny model ?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 19 Cze 2015, 22:44 »
Nie przymierzałem , dlatego też pytam.
Na żadnym forum nie dowiesz się, czy buty będą wygodne ;) Co z tego, że znajdziesz buty przewiewne, w dobrej cenie i ładnego koloru, jeśli nie będą wygodne?

« 19 Cze 2015, 22:49 »
Ktoś może użytkuje i potrafi się wypowiedzieć co do twardości czy jest wystarczająca.

Może coś takiego będzie lepsze ?

1. http://allegro.pl/buty-spd-mtb-shimano-sh-m088l-klamra-wyprzedaz-50-i5438612302.html

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 20 Cze 2015, 11:26 »
Ja powiem, że rozmiarówka jest "machnięta" w większości butów SPD które przymierzałem więc bez wizyty w sklepie się nie obejdzie.

Na rowerze MTB jeżdżę w SPD - w rowerze miejskim i trekingowym nie chciał bym tego ustrojstwa. Zysk niewielki a na wycieczkach/wyprawach trzeba dźwigać dodatkowo jakieś cywilne sandały w sakwie - a tak to były by wciąż na nodze.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Cze 2015, 13:53 »
Na rowerze MTB jeżdżę w SPD - w rowerze miejskim i trekingowym nie chciał bym tego ustrojstwa. Zysk niewielki a na wycieczkach/wyprawach trzeba dźwigać dodatkowo jakieś cywilne sandały w sakwie - a tak to były by wciąż na nodze.
Nie widzę związku. Co jest złego w chodzeniu w SPD, jeśli kupi się właściwe SPD? (czyli takie, w których da się chodzić).

Podczas pierwszej wyprawy, w zwykłych butach, po prostu połamałem podeszwę, była za miękka :P

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna adamoz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 25.04.2013
« 20 Cze 2015, 15:34 »
Ktoś może użytkuje i potrafi się wypowiedzieć co do twardości czy jest wystarczająca.

Może coś takiego będzie lepsze ?

1. http://allegro.pl/buty-spd-mtb-shimano-sh-m088l-klamra-wyprzedaz-50-i5438612302.html
Mam takie buty jak z linku tylko poprzedni model. Nie różnią się jednak za bardzo. Są dość sztywne. Klamra i rzepy dobrze trzymają. Da się normalnie chodzić. Są wystarczająco przewiewne na lato.
Jeśli chodzi o tę plastikową nakładkę na spd shimano, to nie nadaje się na długie trasy. Jest po prostu za wąską. Lepiej kupić model spd, który ma normalne metalowe platformy. Wtedy mam 2 w 1- spd i pelnowymiarowa platformę.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 20 Cze 2015, 15:45 »
Pedały platformowo-SPD polecam Btwin dostępne w decathlonie. Biją jakością Accenty jakieśtam, które ja kupiłem (BTwiny ma dziewczyna).  Mają wygone gniazdo SPD, podobne do sh-m520 i przede wszystkim nie rozlatują się.. Accentów kupiłem 2 pary i drugiej nie zdążyłem założyć dziewczynie, bo pierwsze już mi się rozpadly i poleciały na reklamację. Drugie jako tako się trzymają, ale po zimie łożyska są kompletnie suche. Uszczelnienia to atrapy.

http://www.decathlon.pl/peday-dwufunkcyjne-spd-id_8173126.html

Buty m088 w wersji damskiej są wg. mojej lubej najwygodniejszymi butami, jakie miała w ogóle :P W moim odczuciu m088 męskie są trochę mniej wygodne od np. moich biegowych, bo są ogólnie sztywne i twarde. Jednak chodzę w nich bez problemu czy dyskomfortu. Do chodzenia zapinam luźniej, niż do jazdy. Damskie mają trochę miękciejszą ee nadeszwę? :P IMO wygodniejsze od męskich, ale tylko na chwilę przymierzałem.

« 20 Cze 2015, 19:35 »
Dzięki Panowie.

Co do pedałów to czy te nie będą lepsze w końcu shimano ;)
http://www.centrumrowerowe.pl/cr/p,pedaly-spd-pd-m324-srebrne-bloki-shimano,4807.html
niż te z decathlonu ?
Cena ta sama.

Reasumując pedały platformowe to jasne skoro nakładka to lipa :)

Co do butów to czy jak twardość podeszwy w skali  shimano będzie "4" to czy to ułatwi mi podjeżanie pod wzniesienia ?
Czy taka twardość podeszwy to nie będzie tylko ładny but na nodze i nic poza tym ?

Najbardziej mnie drażni jak wracam już zmęczony i nogi mi spadają z pedałów na podjazdach  ;D
Poza tym chciałbym żeby to ułatwiło mi pokonywanie dłuższych dystansów niż dotychczas .

• Wyprawy młodej pary
« 20 Cze 2015, 21:35 »
Pomijając zastosowania zawodnicze, to twardość podeszwy ma wpływ bardziej na komfort, niż na efektywność pedałowania. Im twardsza podeszwa, tym wygodniej na rowerze, bo stopa się nie gnie pod naciskiem pedału. Do chodzenia niby lepsza miękciejsza. W moich m088 mam 5-kę. Nie wiem, na ile 4-ka się różni.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 21 Cze 2015, 00:34 »
Nie widzę związku. Co jest złego w chodzeniu w SPD, jeśli kupi się właściwe SPD? (czyli takie, w których da się chodzić).

Tu nie chodzi o komfort chodzenia tylko o sam fakt tego spętania "oddychalnością", "szybkością", "pulsometrem" itd. Jeżdżę w SPD od 7-8 lat i ostatnio jak popsuł mi się rower i musiałem pożyczyć od kogoś trekinga z platformami to było to bardzo miłe uczucie. 100% zadowolenia. Bez napinki, bez łażenia po muzeach w pampersie i z kaskiem pod pachą jak miałem to w zwyczaju wcześniej czynić. Zupełnie inny wymiar kolarstwa - zamiast kasku jazda w słomkowym kapeluszu. Jazda w SPD tam gdzie ten system nie przynosi realnej korzyści to trochę takie spinanie pośladów, doklejanie brewek na kloszach przednich świateł i obniżanie zawieszenia w Tico.

Oczywiście szanuję zdanie innych, sam raczej nie wrócę do platform, ale jak miałbym rower trekingowy to olałbym te wszystkie konwenanse, nie montował SPD, czujników kadencji itp i po prostu sobie jeździł.

Rzecz jasna, jest to moje zdanie i "widzimisie". Każdy robi co uważa za stosowne. Ja do tego dojrzałem po kilku latach.

« 21 Cze 2015, 08:07 »
sam raczej nie wrócę do platform, ale jak miałbym rower trekingowy to olałbym te wszystkie konwenanse

Skoro jeżdżąc 100-200 km w SPD ma być lżej to dlaczego nie ?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 21 Cze 2015, 10:27 »
Tu nie chodzi o komfort chodzenia tylko o sam fakt tego spętania "oddychalnością", "szybkością", "pulsometrem" itd.
Tu nie chodzi o fakt spętania "oddychalnością", "szybkością", "pulsometrem" itd., tylko o komfort jazdy.

Bez napinki, bez łażenia po muzeach w pampersie i z kaskiem pod pachą jak miałem to w zwyczaju wcześniej czynić. Zupełnie inny wymiar kolarstwa - zamiast kasku jazda w słomkowym kapeluszu. Jazda w SPD tam gdzie ten system nie przynosi realnej korzyści to trochę takie spinanie pośladów, doklejanie brewek na kloszach przednich świateł i obniżanie zawieszenia w Tico.
Rowerowych ciuchów nie cierpię, ale w SPD jeżdżę i po mieście, i na wyprawy. Nie obchodzi mnie, czy przynosi to jakikolwiek zysk w prędkości itp. - i tak jeżdżę zbyt wolno, by miało to znaczenie. Jeżdżę w SPD, bo jest to dla mnie bez porównania wygodniejsze - stopa cały czas jest w tej samej, dobrej pozycji, a kolana mniej się męczą. Pamiętam jazdę bez SPD na pierwszej wyprawie - doprowadzające mnie do szału ciągłe poprawianie stóp na pedałach, ciągłe problemy z kolanami.

• Wyprawy młodej pary
« 21 Cze 2015, 10:42 »
Na dobrych platfusach, takich w stylu DH, z pinami też da się jeździć w miarę komfortowo.

SPD w mieście:
-SPD jest o tyle fajne, że nawet jak załaduję na miasto torbę ciepłych ciuchów, laptopa i obiad, to i tak mogę się ze świateł zebrać nieco szybciej, niż emeryt.  SPD mocno determinuje maksymalny moment, jaki możemy przyłożyć na korby. Przydaje się, gdy się spieszymy.
-Krawężniki - Niech ktoś z załadowanymi sakwami zrobi bunnyhopa na platfusach.. To szacun. Ja wolę SPD, dużo łatwiej poderwać ciężką d* roweru.

Niektórych górek bez SPD nie da się podjechać, nawet z nienaganną techniką. SPD pozwala podnieść płynność pedałowania, kluczową na trudnych terenowych podjazdach. (Ale to już dywagacje poza-miejskie).

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 21 Cze 2015, 11:17 »
Jeździłem w SPD kilka sezonów i obecnie jeżdżę na platformach ale buty mam od SPD bo sa wygodne i maja podeszwę do chodzenia. :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum