Autor Wątek: Buty SPD  (Przeczytany 25575 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Buty SPD
« 23 Sie 2015, 23:00 »
Z nosków jakiś czas temu zrezygnowałem, bezpośrednim powodem było rozwalenie się jednego. Jednak przede wszystkim podczas wyprawy noski odczuwalnie uciskały od góry stopę (pogarszając krążenie), w związku z tym nie założyłem kolejnych i tak zostało. Przypadkiem kupiłem sobie pedały SPD/platforma, więc jest okazja do skorzystania z dobrodziejstwa techniki ;)

Będę polował na używane z gumtree, w razie rozczarowania zminimalizuje to straty. W jaki rozmiar butów Shimano powinienem celować? Aktualnie noszę buty Kalenji w rozmiarze 44.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 24 Sie 2015, 08:33 »
mój numer buta to 39, ale przy shimano skończyło się na 41 - mam taki fajny turystyczny ( czyt. na zmęczoną stopę ) luz. Odnośnie Kalenji noszę 40.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 24 Sie 2015, 13:19 »
W jaki rozmiar butów Shimano powinienem celować? Aktualnie noszę buty Kalenji w rozmiarze 44.
http://www.astromagia.pl/powroz-sobie/magiczna-kula
 ;D

Offline Mężczyzna luk_skyw

• Miasto:
  • Na forum od: 19.06.2015
« 3 Sty 2016, 00:58 »
Kto wie gdzie teraz znajdę półbuty - sandały firmy Lake pod spd w rozsąnej cenie? 200zł? w rozmiarze 42 :D? Szukam i Szukam, na allegro są w wszystkich rozmiarach ale nie w 42.

Offline Mężczyzna Sverting

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 04.05.2016
« 6 Maj 2016, 20:37 »
Panie i Panowie
Mam problem w poszukiwaniu butów pod SPD. Problemem jest stopa kaczki.
(Kliknij, by pokazać/ukryć)
Pogrzebałem w necie i polecane są Lake i Northwave. Stąd moje pytanie: czy możecie potwierdzić, że te buty są naprawdę szerokie? Zależy mi na ustabilizowaniu pozycji w której znajduje się stopa na pedale. Treningowo jeżdżę czasem z "szosiarzami" i zjeżdżające stopy kiedy przyspieszają, oraz niewydajne podjazdy potrafią wkurzyć.
Czasami entuzjazm chadza w płaszczu utkanym z sarkazmu.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 6 Maj 2016, 21:14 »
Buty Shimano występują w wersji Wide dla szerokostopych. Może masz gdzie przymierzyć w okolicy?
« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2016, 17:14 Turysta »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 6 Maj 2016, 22:00 »
W jaki rozmiar butów Shimano powinienem celować? Aktualnie noszę buty Kalenji w rozmiarze 44.
http://www.astromagia.pl/powroz-sobie/magiczna-kula
 ;D
HAHA. Wróżka powiedziała bierz 45. Mają więcej luzu niż Kalenji, po dłuższej jeździe stopy mogą nieco puchnąć, więc myślę, że ten rozmiar jest rzeczywiście ok.

mój numer buta to 39, ale przy shimano skończyło się na 41 - mam taki fajny turystyczny ( czyt. na zmęczoną stopę ) luz. Odnośnie Kalenji noszę 40.
Chyba można uznać to za zasadę - Kalenji +1. W ten sposób nie trzeba już marnować pieniędzy na wróżby :/
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Sverting

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 04.05.2016
« 9 Maj 2016, 20:34 »
Szerokie buty.

Dostałem odpowiedź z Northwave dotyczącą butów BARDZO szerokich. Pozostawiam tutaj do wglądu.

(Kliknij, by pokazać/ukryć)
Czasami entuzjazm chadza w płaszczu utkanym z sarkazmu.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Odp: Buty SPD (trochę do chodzenia)
« 16 Sty 2017, 14:07 »
Jako, że kilka moich ubiegłorocznych wycieczek "na szosie" prowadziło do końca asfaltu a jazdę kontynuowałem z drugiej strony góry, uprzednio wykonując przejście per pedes z rowerem na ramieniu, moje buty SPD zaskakująco szybko dokonały żywota. (Trochę długie to zdanie  :roll: ) Tak więc szukam jakiś butów SPD, których podeszwa wytrzyma przynajmniej kilkadziesiąt km po górach. Zazwyczaj trafiają się drogi kamieniste, skaliste, na których plastikowy bieżnik podeszwy zużywał się niezwykle szybko.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 16 Sty 2017, 14:43 »
Buty po bloki mtb ?
Shimano SH MT43 Bardzo fajnie się w nich chodzi a nawet biega ;) Cena też nie nie jest dramatycznie wysoka.

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 16 Sty 2017, 15:25 »
Ogólnie polecam Shimano. Moje 8 lat wytrzymały (modelu nie pamiętam, chyba już nieprodukowany, najtańszy, na sznurówki). Całkiem sporo przejechały, wytrzymały całkiem sporo łażenia po górach/łąkach/lasach i jeszcze więcej więcej po szkole/uczelni/biurze ;)

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 16 Sty 2017, 23:19 »
Mogę polecić Shimano xc31 . Mega dobre i wygodne buty SPD dla mnie. Twarda skorupa lepiej przenosi moc na koła , a przy tym w bucie da się normalnie chodzić ..

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 16 Sty 2017, 23:22 »
7 lat w Shimano MT-41, już oficjalnie nie sprzedają ale udało się kupić na allegro identyczne. :D

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 17 Sty 2017, 08:37 »
Shimano ESHMT34G - sznurowane, w Intersporcie bywają w dobrej cenie tj. <200 zł. Na wielokierunkowe bloki spd masz nakładki z gumy, do szybkiego nakręcenia - jak chcesz/musisz dużo chodzić po terenie.

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 17 Sty 2017, 08:49 »
Shimano ESHMT34G - sznurowane, w Intersporcie bywają w dobrej cenie tj. <200 zł. Na wielokierunkowe bloki spd masz nakładki z gumy, do szybkiego nakręcenia - jak chcesz/musisz dużo chodzić po terenie.
Czekaj - ale jakie niby nakładki ?
To co jest na zalinkowanym zdjęciu to blachy z gwintami, które umieszcza się w bucie i do nich przykręca blok.
Jest coś jeszcze, co się na bloki nakłada ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum