Autor Wątek: Buty SPD  (Przeczytany 25481 razy)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Odp: Buty SPD
« 17 Sty 2017, 08:56 »
Tak, to co podlinkowałem to są bloki i blachy do wstawienia w but (plus naklejka uszczelniająca). Natomiast na zdjęciu brakuje jeszcze gumowych nakładek z bieżnikiem, łukowato wygiętych, które możesz nakręcić w podeszwę buta (nie robiłem tego jeszcze, więc nie wiem dokładnie czy na bloki, czy zamiast bloków). Wieczorem sprawdzę i wrzucę fotki. 

Tak to wygląda - nakładki

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 17 Sty 2017, 09:07 »
Buty po bloki mtb ?
Shimano SH MT43 Bardzo fajnie się w nich chodzi a nawet biega :wink: Cena też nie nie jest dramatycznie wysoka.

Praktycznie niedostępne :(

Mogę polecić Shimano xc31 . Mega dobre i wygodne buty SPD dla mnie. Twarda skorupa lepiej przenosi moc na koła , a przy tym w bucie da się normalnie chodzić ..

Ten właśnie bieżnik nie wytrzymał wiosennego przejazdu/przejścia przez Turbacz :(

7 lat w Shimano MT-41, już oficjalnie nie sprzedają ale udało się kupić na allegro identyczne. :D

Tak samo niestety niedostępne jak MT-43.

Shimano ESHMT34G - sznurowane, w Intersporcie...

Podeszwa to guma czy plastik?

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 17 Sty 2017, 09:12 »
Aha - OK.
Tego nie da się nałożyć na bloki. Gumowe nakładki przychodzą wkręcone w but, przy zakładaniu bloków trzeba je usunąć.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 17 Sty 2017, 09:29 »
Mogę polecić Shimano xc31 . Mega dobre i wygodne buty SPD dla mnie. Twarda skorupa lepiej przenosi moc na koła , a przy tym w bucie da się normalnie chodzić ..

Ten właśnie bieżnik nie wytrzymał wiosennego przejazdu/przejścia przez Turbacz :(
Niestety ten sam typ bieżnika mam w butach zimowych Shimano SH MW81.
O ile but całkiem fajny to niech szlak trafi projektanta podeszwy.
Jest to twardy mega śliski plastik. Tam gdzie rowerem jedziesz pewnie, w tych butach ledwo idzie ustać. Ze względu na rodzaj tworzywa( nie guma lecz twardy plastik), zużywa się dosyć szybko.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 17 Sty 2017, 09:35 »
Aha - OK.
Tego nie da się nałożyć na bloki. Gumowe nakładki przychodzą wkręcone w but, przy zakładaniu bloków trzeba je usunąć.
Dokładnie tak. Można teoretycznie zdjąć bloki i z powrotem założyć nakładki ale przy krótkim chodzeniu raczej się nie opłaca.

Cytat: martink w Wczoraj o 14:43
Buty po bloki mtb ?
Shimano SH MT43 Bardzo fajnie się w nich chodzi a nawet biega  Cena też nie nie jest dramatycznie wysoka.

Praktycznie niedostępne

Jaki rozmiar ? Na allegro jest 44, 45

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 17 Sty 2017, 16:45 »
Cytat: kawerna

heh, chodzić przez Turbacz to bym się nie odważył. Pisałem w kontekście dobrych butów, ale jednak do jazdy - w których można bezpiecznie zrobić kilka kroków  ;)  Mogę tylko dodać, że mam też drugą parę typowych turystycznych - sznurowanych Shimano, które przeszły nie jedno i do dziś ich miękka podeszwa jest niezniszczalna ..

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 17 Sty 2017, 16:47 »
Cytat: Mariusz
Jest to twardy mega śliski plastik. Tam gdzie rowerem jedziesz pewnie, w tych butach ledwo idzie ustać.

To chyba nie masz tego samego. Bo w xc31 jest sporo gumy na podeszwie (takie wypustki) i spokojnie da się chodzić (b. komfortowo zresztą)- a ten twardy plastik nie ma praktycznie styku z podłożem ..

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 17 Sty 2017, 17:24 »
Co do rozmiaru ... noszę 42-43, a buty spd kupiłem 44 ... leżą idealnie, ale dopasowanie to z pewnością bardzo indywidualna kwestia.

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 17 Sty 2017, 17:28 »
Długo jeździłem w Lake MX101 - typowy but turystyczny, dobry do chodzenia, ale siłę na pedał też przyzwoicie przenosił. Z tego co można w necie znaleźć to są też inne modele na Vibramie tego stosunkowo mało popularnego u nas producenta.
W ubiegłym roku żywota dokonała cholewka (podeszwa bez uszczerbku) musiałem coś kupić - na Sidi kasy szkoda, Lake były w moim rozmiarze dostępne tylko wirtualnie i zdecydowałem się na Shimano SHM089. W porównaniu do MX101 chodzenie mniej wygodne i niestety na wapiennych kamieniach, czy drewnie są bardzo śliskie.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 17 Sty 2017, 19:23 »
Jest to twardy mega śliski plastik. Tam gdzie rowerem jedziesz pewnie, w tych butach ledwo idzie ustać.

To chyba nie masz tego samego. Bo w xc31 jest sporo gumy na podeszwie (takie wypustki) i spokojnie da się chodzić (b. komfortowo zresztą)- a ten twardy plastik nie ma praktycznie styku z podłożem ..
Absolutnie nie mogę się z tym zgodzić. Wypustki bieżnika nie są wykonane z gumy, najprawdopodobniej z poliamidu. Model XC31 jest bezpośrednim następcą modelu XC30 i dzieli podeszwę z innymi modelami Shimano np z SH-XC51 oraz zimowymi SH MW81, których mój wpis dotyczył.
« Ostatnia zmiana: 17 Sty 2017, 21:19 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
« 17 Sty 2017, 20:53 »

Absolutnie nie mogę się z tym zgodzić. Wypustki bieżnika nie są wykonane z gumy, najprawdopodobniej z poliamidu. Model XC31 jest bezpośrednim następcą modelu XC30 i dzieli podeszwę z innymi modelami Shimano np z SH-XC51.

panocku - jak zwał, tak zwał - pewnie jest to jakiś poliamid/kompozyt  czy inny kosmiczny materiał. Ważne, że działa - jest duży komfort chodzenia w tym i tylko albo aż to  chciałem powiedzieć .
Do łażenia po górach się nie nadaje , do tego najlepiej miękka podeszwa na sznurówki tak pisałem i inni wcześniej .. Nie zmienia to faktu , że XC31 jest świetnym butem SPD, za b. dobry pieniądz ...

Offline Mężczyzna lunatyk

• Na forum od: 20.03.2012
« 25 Sty 2017, 19:00 »
Dużo jeździłem w butach Lake, modelu już nie pamiętam były ciężkie i wytrzymałe..

Teraz jeżdżę w Mavicach Rush są lekkie i w miarę wytrzymałem, po trzech latach zgubiłem korki i kawałki bieżnika. Dużo w tych butach chodziłem po mieście, wiele razy przemoczyłem całkowicie i nawet się nie zużył jeszcze. Właśnie - bloki na tyle głęboko, że da się w nich chodzić i zachować zęby. (Mam bloki Time Atac). Do tego stopnia mi się spodobały, że na szosę kupiłem wersję szosową.
Na plus jest też to, że można w razie czego dokupić korki, klamrę czy paski.
Na minus, że nie da się kupić części podeszwy jak w SIDI.

Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Odp: Buty SPD (trochę do chodzenia)
« 26 Sty 2017, 09:21 »

Dzięki za wszystkie porady... jednak: 

Jako, że kilka moich ubiegłorocznych wycieczek "na szosie" prowadziło do końca asfaltu a jazdę kontynuowałem z drugiej strony góry, uprzednio wykonując przejście per pedes z rowerem na ramieniu, moje buty SPD zaskakująco szybko dokonały żywota. (Trochę długie to zdanie  :roll: ) Tak więc szukam jakiś butów SPD, których podeszwa wytrzyma przynajmniej kilkadziesiąt km po górach. Zazwyczaj trafiają się drogi kamieniste, skaliste, na których plastikowy bieżnik podeszwy zużywał się niezwykle szybko.

Po głębszym przemyśleniu problemu postanowiłem zostać przy lekkich butach, nawet słabo nadających się do chodzenia, a na wycieczki z dłuższym spacerem zabierać po prostu dodatkowe buty. Trialówki (buty do biegania w terenie) + lekkie SPDy razem ważą mniej więcej tyle co jedne turystyczne buty SPD z gumową podeszwą.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
« 18 Lut 2017, 22:28 »
Szybkie pytanie:
brać najtańsze M065? Czy może jednak warto dołożyć do XC31 albo M089?

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 19 Lut 2017, 06:54 »
Do turystyki czy ścigania ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: