Autor Wątek: Buty SPD  (Przeczytany 25482 razy)

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
Odp: Buty SPD
« 19 Lut 2017, 08:46 »
Klamra ma to do siebie, że można ją popusić w czasie jazdy lub podciągnąć.
Różnica cenowa w w/w nieduża więc bierz te droższe,  bo trzy paski lepiej trzymają nogę.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna AdrianU

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 12.05.2016
« 19 Lut 2017, 08:52 »
Klamra robi różnicę. M089 to udany model, sam mam i sobie chwale, myślę, że warto dołożyć

Offline Mężczyzna fikołek

• Miasto:
  • Na forum od: 09.05.2015
« 19 Lut 2017, 12:07 »
XC31-podeszwa i bieżnik z plastiku,lepsze do ścigania,można w nich chodzić lecz są bardziej narażone na uślizg,szczególnie na mokrej nawierzchni.

M089-podeszwa i bieżnik z gumy,klamra lepiej dopina but do stopy,dobrze się w nich chodzi,lepsze na codzień.

Jeżeli chodzi o krój to bardziej podobają mi się XC31 ,bardziej przypomina ludzką stopę,M089 śą jakby grubiej ciosane :D ale to kwestia gustu.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 19 Lut 2017, 13:51 »
Jeżeli potrzebujesz buty do jazdy w terenie gdzie czasami trzeba będzie podprowadzić rower pod górkę wybieraj M065. Mają najbardziej agresywny bieżnik. Z tego zestawu najbardziej nadają się do tego celu.

rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 48%]

Offline Mężczyzna gkeb

• Miasto: Kórnik
  • Na forum od: 11.08.2016
« 18 Kwi 2017, 20:57 »
Mam taki dylemat. Zastanawiam się nad pierwszymi butami (i pedałami) SPD. Z jednej strony myślę, że lepiej by było kupić tanie buty, by zobaczyć czy to jest coś dla mnie, czy nie będę wywalał się co chwile. Z drugiej strony może warto dołożyć i kupić coś droższego, tylko pozostaje pytanie - czy to na pewno dla mnie? Jeżeli już miałbym wybierać buty, to takie nieszosowe (z twardego plastiku na spodzie), tylko takie bardziej uniwersalne, by można w nich kawałek przejść i by nie stukały :)
Do tego moim dylematem jest rozmiar. Mam małą stopę i problemem jest zakup normalnych butów, a co dopiero takie SPD. Noszę coś między 38-39 (zależy od producenta butów). Stopę jak sobie zmierzyłem to ma jakieś 24 cm, co wg. tabeli na stronie centrum rowerowe odpowiada 38. A jak widziałem 39 to najmniejsza rozmiarówka wśród męskich.

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 18 Kwi 2017, 21:38 »
Stukać winny, stukać będą! - chłopaków poznasz właśnie po stukaniu: stutkamy się po nosach, oczach, zębach, kostkach, kieliszkami, butelkami, zderzakami, w czoła ... stukamy ogólnie. Również o płaskiej podeszwie stukać będą. Stuk ten dziewczyny lubią lub nie lubią, przy czym się prężą.

Nawet wówczas, jeśli espedy Ci nie podejdą, te (o podeszwie płaskiej) użytkował będziesz. Bardzo nieudane buty wpinane stopę bardziej/nadmiernie uciskać mogą. Pedały też se możesz kupić combo, tj. łosz i goł. O rozmiarówce z doświadczenia wiemy, jest różnie.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna MarasMT

• Miasto: Żuławy Wiślane
  • Na forum od: 25.03.2015
« 18 Kwi 2017, 21:43 »
Jakiś czas temu miałem podobny dylemat. Udało mi się kupić w promocji shimano SH MT-33 wersja z rzepem. Wyglądają "normalnie" podeszwa jest pokryta gumą więc awaryjnie można kawałek przejść, bloki jednak trochę wystają więc słychać stukanie.

Jeśli chodzi o rozmiar butów to musisz przymierzyć, ja normalnie noszę 40 a shimano mam 41 i po dłuższej jeździe czuję, że mogły by być minimalnie większe.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 18 Kwi 2017, 22:19 »
Spójrz ile par butów ma Twoja towarzyszka życia, nie zadawaj dziwnych pytań. Idź do sklepu i przymierzaj, kup kolor pasujący do owijki albo ten, który będzie leżał Ci najwygodniej.

Po drugie primo, zgodnie z góralską maksymą: jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz....
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 18 Kwi 2017, 22:25 »
Nie obawiaj się. Przeżywałem te same rozterki. SPD to magia. Pedały do turystyki dwusystemowe (platforma/SPD). Buty koniecznie przynajmniej z jednym rzepem do trzymania sznurówek lub bez sznurówek najlepiej. O stukanie się nie martw. W turystycznych SPD możesz śmiało wszystko zwiedzać i jest komfortowo. Rozmiarówka Shimano jest kompletnie odjechana. Mocno zawyżona. Bez przymierzenia bym nie kupił.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna gkeb

• Miasto: Kórnik
  • Na forum od: 11.08.2016
« 19 Kwi 2017, 00:15 »
Czy jak przymierze np. buty Shimano w Decathlonie, to potem każdy but Shimano będzie mi pasował i będę mógł szukać w necie, czy też zawsze należy przymierzać? Nie zawsze są dostępne offline takie które bym chciał.
Co prawda jeszcze nie mam pojęcia co byłoby dla mnie najlepsze. Może SH-XC31 a może SH-RP2. A jeśli nie Shimano to co byłoby atrakcyjne cenowo?

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 19 Kwi 2017, 07:37 »
Spójrz ile par butów ma Twoja towarzyszka życia, nie zadawaj dziwnych pytań. Idź do sklepu i przymierzaj, kup kolor pasujący do owijki albo ten, który będzie leżał Ci najwygodniej.

:D

Po drugie primo, zgodnie z góralską maksymą: jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz....

... nie psewrócis, to sie nie naucys panocku ło hej.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
« 19 Kwi 2017, 09:40 »
Czy jak przymierze np. buty Shimano w Decathlonie, to potem każdy but Shimano będzie mi pasował i będę mógł szukać w necie, czy też zawsze należy przymierzać?
Ja kupiłem but shimano bez przymiarki w tym samym rozmiarze co mam inny but shimano i pasował....

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 19 Kwi 2017, 10:01 »
Wystarczy zmierzyć długość wkładki w butach posiadanych i odnieść się do poniższej tabeli.
Ja w ten sposób dobierałem i w rozmiar trafiłem.

Jeśli pomiar wyjdzie na granicy lepiej rozmiar większy, jak chłodno można 2 pary skarpet ubrać.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 19 Kwi 2017, 10:34 »
W moich Shimano MT-41  o rozmiarze 41 wkładka ma długość 26.5 cm.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 19 Kwi 2017, 10:43 »
Radzę buty przymierzać, schimano produkuje w rożnych fabrykach i rozmiar nie jest powtarzalny.
Zależy też od modelu. Jeżeli chcesz kupić przez internet, przymierz koniecznie ten sam model w sklepie stacjonarnym. Można buty zwrócić, ale to kosztuje i dłużej trwa.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum