Autor Wątek: Buty SPD  (Przeczytany 25483 razy)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Odp: Buty SPD
« 19 Kwi 2017, 19:44 »
Czy jak przymierze np. buty Shimano w Decathlonie, to potem każdy but Shimano będzie mi pasował i będę mógł szukać w necie, czy też zawsze należy przymierzać? Nie zawsze są dostępne offline takie które bym chciał.
Niestety z dwóch powodów tak dobrze nie jest. Po pierwsze są buty węższe i szersze. Przymierzysz Shimano jeden model, kupisz drugi i okaże się, że są za wąskie w palcach.
Ja kupiłem XC-31 mierząc w sklepie. Po pewnym czasie kupiłem drugie buty Shimano RT-82 w tym samym rozmiarze wysyłkowo chyba z Niemiec i okazała się, że są pół rozmiaru za krótkie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 19 Kwi 2017, 21:32 »
a w specu wszystkie buty w tym samym rozmiarze mają ten sam rozmiar wkładki.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 19 Kwi 2017, 21:49 »
W shimano też jednakowe tyko obiętość i kształt buta różny w zależności od modelu.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 28 Maj 2017, 16:42 »
Dowiedziałem się w moim serwisie rowerowym, że do pedałów Shimano PD- M520 będą pasowały każde "górskie" buty spd.
A czy będą pasowały te "szosowe":
https://www.decathlon.pl/buty-na-rower-szosowy-300-spd-id_8199403.html
(są sporo tańsze :)  )
Proszę o szybką odpowiedź gdyż Maraton tuż tuż.
pzdr

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 28 Maj 2017, 16:44 »
Kompatybilne z blokami typu SPD

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 28 Maj 2017, 22:39 »
Będą, ale chodzenie w nich będzie dużo mniej wyogdne, blok mocno wystaje.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 28 Maj 2017, 22:46 »
Będą pasować bloki "terenowe" SPD i nawet aż tak mocno nie będą wystawać poza obrys bieżnika podeszwy.
Tak naprawdę, są to takie na niby "buty szosowe".  ;)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
« 28 Maj 2017, 23:06 »
Dowiedziałem się w moim serwisie rowerowym, że do pedałów Shimano PD- M520 będą pasowały każde "górskie" buty spd.
(są sporo tańsze :)  )
pzdr

Będą pasować, ale jest to głupie i bez sensu (sam tak z rok jeździłem, bo znalazłem buty szosowe w super cenie). Blok wystaje z i masz "obcas" z przodu buta. Rozwiązaniem może być dokupienie nakładki shimano chowającej blok, ale dalej jest niewygodnie + jest to dodatkowy koszt. Lepiej dołożyć do najtańszych butów mtb (ew. turystycznych)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 28 Maj 2017, 23:10 »
Przed odpowiedzią oglądałeś buty z linka?
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 29 Maj 2017, 09:23 »

(są sporo tańsze :icon_smile:   )
pzdr
Bloki będą pasować (do takich tylko są przeznaczone) chodzić się też będzie całkiem, całkiem, bo blok jest schowany tak jak w typowych butach MTB. Na zdjęciach może tego nie widać ale oglądałem te buty w sklepie. Podeszwa nie jest terenowa, co widać, ale może nawet lepiej się będzie chodzić bo jest wykonana z gumy.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 12.02.2011
« 29 Maj 2017, 09:54 »
Ok, faktycznie trochę z boku wystają kawałki gumy i blok nie będzie całkowicie na wierzchu. Tak czy owak, raczej będzie trochę mniej wygodnie chodzić niż w butach MTB i turystycznych.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 29 Maj 2017, 09:58 »
Ależ świetne buty, szczególnie do turystyki. Mam buty do turystyki szosowej Speca, bardzo podobna podeszwa, właśnie się kończą. Dzięki za link, po pracy muszę zajrzeć do Decathlonu. ;)
#Steel is Real

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
« 29 Maj 2017, 13:02 »
Przed odpowiedzią oglądałeś buty z linka?
Nie  ;) Myślałem że to "typowe" szosowe, jak mają schowane bloki to powinny być spoko.

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
« 15 Maj 2024, 06:28 »
Odgrzebuję, żeby nie zakładać. Mam w garażu szosę, na którą kiedyś napaliło się dziecko i do której może jeszcze po zdjęciu gipsu wróci. Chciałbym z niej zacząć korzystać (kupić buty), ale coś kojarzę (nigdy nie korzystałem z systemu), że coś się tam ustawia. I teraz pytanie, w rowerze czy butach, bo ta druga opcja pozwoliłaby jeździć nam obu bez kombinowania :D Wiem, lamerskie pytanie, ale ... :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 15 Maj 2024, 07:39 »
Ustawia się pozycję bloków w butach. I jest to ważne ustawienie, które może mieć spory wpływ na komfort jazdy. W pedałach ustawia się tylko siłę wypięcia, tu na początek lepiej dać bliską minimalnej. No i bloki muszą być kompatybilne z pedałami, bo jest kilka typów pedałów zatrzaskowych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum