Autor Wątek: Buty SPD  (Przeczytany 25456 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Odp: Buty SPD
« 3 Cze 2012, 20:51 »
Wydaje się, że optymalne wykorzystanie siły powinno Ci samo przyjść. Ja jeżdzę już od dłuższego czasu, ale nadal nie wykorzystuję siły nazwijmy to "ciągnącej" (pełnego obrotu nogami). Jeździ mi się o niebo łatwiej (lżej), ale nie jest to jednak ideał.

Jak pomyślę, że mogę też ciągnąć nogą pedał a nie tylko pchać, to robię to.
Wykorzystuję to zawsze kiedy chcę mocno przyśpieszyć albo pociągnąć pod górkę.
W codziennej jeździe jednak to "ciągnięcie" jest raczej minimalne.

Od samego początku jednak wykorzystuję możliwości typu: jestem przypięty to mogę sobie pozwolić na odważniejsze skoki i zakręcanie.

Nic na siłę ;) Przyjdzie z czasem ;)

Tak więc polecam wypinać najpierw tylko jedną nogę, tę, którą zamierzasz jako pierwszą postawić na ziemi.

Tak też do tego podszedłem :) wydawało mi się logiczne. Przede wszystkim nie zawsze druga noga musi być wypięta, np. podczas krótkiego zatrzymania przed skrzyżowaniem.
Tak - mojej żonie też wydawało się logiczne a finalnie nie jeździ z SPD. Dowiedziała się bowiem, że w tym momencie działa podświadomość. U niej ta podświadomość całe życie mówiła jej, że ma zatrzymywać się zawsze na prawą nogę - taki nawyk o którym nie widziała, że go posiada. Łatwo sobie wyobrazić co się stało przy stawianiu kiedy "logicznie" chciała stanąć na lewą nogę ;) :lol:

Jednym to przychodzi łatwiej innym nie. Ja z kolei czuję się jak rybka w wodzie. Chyba tylko dlatego, że wcześniej naczytałem się jak to można się wywrócić przy stawaniu :)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 3 Cze 2012, 21:08 »
Oj, Freud.. coby dziwko cie nie złapało.. i żebyś nie wyglądał jak ryba bez wody.. Czasami wystarczy kamyczek pod blokiem, zabłocenie, czy odrobina wody zimą (włącznie z potem..).
A co do podświadomości.. to się zastanawiałem jak się wypinam.. ale chyba na krótki postój prawą, a podczas zatrzymywania najpierw lewą, potem prawą. Brzmi głupio..
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 3 Cze 2012, 21:13 »
Oj, Freud.. coby dziwko cie nie złapało.. i żebyś nie wyglądał jak ryba bez wody.. Czasami wystarczy kamyczek pod blokiem, zabłocenie, czy odrobina wody zimą (włącznie z potem..).
Tak, wiem - zawsze coś się może wydarzyć :)
Tak zresztą samo jak bez SPD. Wcześniej bez SPD miałem więcej sytuacji niż teraz w SPD.
Wynikało to z tego, że co jakiś czas miałem nogi oderwane od pedałów, albo mi się noga ześlizgiwała.
Byłem częściej podrapany od pedałów, częściej miałem siniaki.
Jak zawsze trzeba jeździć z głową.

A co do podświadomości.. to się zastanawiałem jak się wypinam.. ale chyba na krótki postój prawą, a podczas zatrzymywania najpierw lewą, potem prawą. Brzmi głupio..
Dopóki nie zaliczasz upadków to chyba bez znaczenia ? ;)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 3 Cze 2012, 21:37 »
Najlepiej pedałując starać się zatoczyć stopą teoretyczne większe koło niż pozwala na to długość korby.Tak aby najefektywniej pokonać dwa martwe punkty.Kiedyś spotkany w lesie starszy pan tłumaczył tak.Dolny martwy punkt pokonujemy tak jakbyś wycierał o wycieraczkę podeszwę buta ubrudzoną lepką smołą ruchem buta do tyłu a górny punkt tak jakbyś starał się toczyć wałek  do przodu  po podłodze stopą :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 4 Cze 2012, 10:11 »
Trzeba na to zwracać jakąś szczególną uwagę, czy wszystko samo się doszlifuje i zsynchronizuje?
Nic nie przyjdzie samo. Nad tym trzeba pracować. Trzeba pokonać wieloletnie nawyki pochodzące z pedałowania na platformach. Wrzuć sobie w google słowa "technika pedałowania" i poczytaj.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 4 Cze 2012, 11:27 »
Z 10-15% ("zwykłe" platformy) można osiągnąć nawet 70-80% czasu kiedy się przekazuje moc na koło.

nie żartuj sobie nawet ;) idąc tym tokiem, to w SPD'ach by człowiek jeździł ze 2x szybciej, a różnice tak naprawdę są praktycznie nie zauważalne (na dłuższych dystansach - może na 5km jest szybciej w spd'ach...)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 4 Cze 2012, 20:18 »
Cóż.. Nie wiem jak internet, ale skoro trenerzy tak mówią, to pewnie tak jest (czasami bawię się w spinning, włacznie z maratonami). Np Artur Kozal, trener FTI Cycling.
A pomiar mocy na ergometrze raczej nie kłamie (nawet pomimo, że jazda techniczna mi prawie nie idzie :( )

A jak dobrze pamiętam Boonen w czasie sprintu "wyładowywuje" 1600W (kiedy "normalnie" jedzie 380-460W..). Warto zauważyć jak wygląda jego praca w czasie wyścigu na tych dwóch etapach. I raczej w platformach by tego nie uzyskał..

Znaczy się.. to nie jest jednak żart..

Faktycznie w turystyce tak się nie jedzie, tu problem nie polega na jeździe przez 45min i zarżnięciu się w trupa, tylko przejechaniu dziś 50km i zjedzeniu kolacji wieczorem w ładnym miejscu.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 4 Cze 2012, 21:14 »
Lance Armstrong też mówił o nauce techniki pedałowania, tak aby wykorzystać jak największą część obrotu korby.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 4 Cze 2012, 21:48 »
A jak dobrze pamiętam Boonen w czasie sprintu "wyładowywuje" 1600W (kiedy "normalnie" jedzie 380-460W..). Warto zauważyć jak wygląda jego praca w czasie wyścigu na tych dwóch etapach. I raczej w platformach by tego nie uzyskał..
No to by uzyskał 1400-1500W.
To nie ja o Boonenie pisałem, ale nieważne.
Opowieść o zwiększeniu zakresu obrotu korby, na którym przekazywana jest moc, nie przeczy temu co napisałeś że zamiast 1600W byłoby 1400-1500W.
Przecież chyba nikt rozsądny nie twierdzi, że moc przekazywana jest stała w każdym położeniu korby.
Po prostu w tym dodatkowym, uzyskiwanym dzięki zatrzaskom, zakresie przekazuje się ledwie co.

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 4 Cze 2012, 22:09 »
OK, ale ja nie piszę o ciągnięciu pedałów do góry.
Zatrzaski pozwalają zwiększyć wykorzystywaną część obrotu, ale nie do 100%.
Po prostu wcześniej zaczynasz, później kończysz.

No, ale nie badałem tego naukowo, więc na tym kończę.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 5 Gru 2012, 16:03 »
to znów ja i moje dylematy ;)

buty lepiej na 3 rzepy, czy 2 + klamra? zależy mi na tym, żeby buty się szybko nie rozwaliły, czego trochę się obawiam w przypadku klamry... [;

zakładając że z klamrą, ktoś może zrobić jakieś konstruktywne porównanie np tych dwóch par? (pomijając cenę)

MTB NORTHWAVE LIZZARD_PRO_SBS:
http://lato.bikershop.pl/produkt/17713/buty_mtb_northwave_lizzard_pro_sbs_czarno_czerwony_40.aspx

Buty Shimano SH-M162:
http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=6634&&id_pod_kat=&&id_kat=%20&&id_pp=0
« Ostatnia zmiana: 5 Gru 2012, 16:09 Waxmund »
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 5 Gru 2012, 16:11 »
Mam od pół roku 2 rzepy i klamra. Z klamrą nic się nie dzieje, ale krótko używam. Wkurzające jest to, że jak siadam "po turecku" to czasem klamry się luzują, bo te przyciski do otwierania są na górze.  >:(

Z tych dwóch brałbym Northwave jeśli taka różnica w cenie Ci wielce nie robi. Mają leoszą wentylację moim zdaniem i szybciej będą schły.

Ale nie wiem czy ponownie brałbym z klamrą. Też podświadomie się obawiam o ten element szczególnie w perspektywie dłuższego wyjazdu. Nie da się jednak ukryć, że z klamrą trzymają mocniej niż tylko na rzepy.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 5 Gru 2012, 16:14 »
dzięki. po turecku nigdy nie siadam, a co do ceny, to nie robi mi różnicy, bo znalazłem je w tej samej cenie (~350zł) ;)

www.waxmund.pl

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 5 Gru 2012, 16:15 »
Klamra moim zdaniem dużo lepiej trzyma stopę niż rzepy. Z moją klamrą po dwóch latach nic nie jest, nie wiem, jak miałaby się rozwalić. Bardziej obawiałabym się, że rzepy przestaną mocno trzymać stopę, a wtedy buty spd tracą sens.

W podobnej cenie do tych Twoich propozycji są Specialized Comp MTB:
http://www.rowerowysklep.pl/buty-i-pedaly-spd-buty-mtb-spd-buty-specialized-comp-mtb-black-10-o_l_95_1575.html

Buty Specialized mają jakiś patent, który podobno jest zdrowy dla kolan (chodzi chyba o coś z ustawieniem stopy). Nie wiem, jak to działa, ale u mnie działa ;) Dawniej często bolały mnie kolana po rowerze, teraz wcale. Czytałam, że wiele osób narzeka na problemy z kolanami właśnie przy spd, więc może ten patent Speca ma sens (albo to ściema i tyle).

Moje buty są obecnie w dość opłakanym stanie po islandzkich rzeczkach i kamyczkach (ale klamra jest cała). Jak nadejdzie ich czas, na pewno kupię takie same.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 5 Gru 2012, 16:18 »
Specializedy nie mają carbonu w podeszwie, a sztywna podeszwa przy SPD to podstawa. ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum